Suikervrije cheesecake: het kan echt!
Suikervrije cheesecake, het kan echt! Ik heb deze cheesecake driemaal opnieuw gemaakt om de lekkerste versie te krijgen. Tevreden ben ik over het eindresultaat. Voor mensen die echt geen suiker mogen en voor wie alleen Stevia als suikervervanger ingezet kan worden. Perfect dus! En met de variatietip aan het einde geef ik ook nog een suggestie voor als je wel andere suikers kunt verdragen, zoals de zoetigheid van dadels.
P.s. Dit is geen waanzinnig mooie en strakke cheesecake. Het beslag blijft een beetje lobbig. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan want als je echt geen suiker mag eten dan is deze cheesecake werkelijk een verrukking!
Ingrediënten
Beslag
350 gr roomkaas (kan MonChou zijn, maar ook ook de roomkaas van de Lidl)
2 eieren
1/4 tl vloeibare Stevia (gemeten met de handige maatlepels)
4 el citroensap
90 gr kokosmelk uit blik (laat deze het liefst een dagje rechtop staan zodat je de bovenste laag kunt pakken)
citroenrasp van 1 citroen
Bodem
75 gr walnoten
40 gr amandelen (of amandelmeel)
5 gr lijnzaad
4 el kokosolie
Paar druppels Stevia
Echt suikervrije cheesecake maken
In dit recept draaien we de volgorde van de bodem en het beslag om. Je wilt bij een cheesecake namelijk een bodem die níet te zacht is, maar ook niet te hard. Daarom gaan we eerst de vulling maken en pas als die klaar is maken we de bodem.
1. Verwarm de oven op 190 graden.
2. Rol de citroen een paar keer over het aanrechtblad. Hiermee maak je het sap aan de binnenkant los.
3. Rasp nu de citroen met een zesteur en zet de rasp apart.
4. Snijd de citroen boven een bakje doormidden. Prik een vork in de citroen en haal, terwijl je in de citroen knijpt, de vork heen weer. Je haalt hiermee veel sap uit de citroen.
5. Doe de roomkaas in een kom en mix glad. Ik gebruik hiervoor een handmixer.
6. Voeg nu een ei toe en mix glad en voeg dan het andere ei en mix die ook glad.
7. Voeg nu 4 eetlepels citroensap toe, 1/4 theelepel Stevia en het citroenrasp. Voeg ook 90 gram kokosmelk toe. Haal met een lepel eerst de bovenste laag van de kokosmelk. Deze heeft een stevige substantie en dat werkt lekker door in je cheesecake.
8. Giet nu het beslag in cake/muffinvormpjes of een taartvorm. Ik heb zelf een siliconen met 6 gladde muffinbakjes erin gebruikt. Ik had toen nog beslag over en dit heb ik in een mini taartvorm gegoten.
9. Zet in de oven voor 30-35 minuten.
10. Als ze klaar zijn laat je ze even afkoelen buiten de oven en daarna laat je ze verder afkoelen in de koelkast.
11. Nu gaan we met de bodem aan de slag. Smelt vier eetlepels kokosolie (bijvoorbeeld in de oven).
12. Maal de walnoten en amandelen fijn.
13. Doe de gemalen notenmix met het lijnzaad in een bakje.
14. Doe een paar druppels Stevia bij de gesmolten kokosolie en giet dan alles over de notenmix.
15. Prak met een vork alles door elkaar. Je krijgt een korrelige, doch vettige substantie.
16. Haal de vormpjes met de cheeselaag uit de koelkast en leg op ieder beslag een hoopje van de bodemmix. Druk aan met een lepel of met je vingers.
17. Zet nu terug in de koelkast om op te stijven en dan… enjoy!
Variatietips
♥ Mag je dadels eten? Voeg dan zeker 2-3 dadels toe aan de bodemmix!
♥ Als je goed reageert op kokosbloesemsuiker zou je de stevia kunnen vervangen door kokosbloesemsuiker.