Carrot Cake met amandelmeel
Deze carrot cake met amandelmeel, kokosbloesemsuiker en erythritol is simpelweg perfect en doet het ook goed op feesten en partijen! Hij smaakt zoetig, maar niet té. En hij is precies goed qua vochtigheid. Absoluut geen droge bedoening dus! En de wortel? Die proef je eigenlijk niet, maar die zit er wel in! De suikervrije frosting maakt het feest pas echt compleet. Dankzij de toevoeging van erythritol smaakt de frosting enorm zoet, maar heeft hij geen invloed op je bloedsuikerspiegel.
Verschil kokosbloesemsuiker en gewone suiker
De twee belangrijkste verschillen tussen kokosbloesemsuiker en gewone suiker zijn deze: kokosbloesemsuiker is een volledig natuurlijke en dus niet geraffineerder suiker. En kokosbloesemsuiker heeft een lagere glycemische index dan gewone suiker, namelijk 35 tegenover 65 tot 70 bij gewone suiker! De glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten worden verteerd en de bloedsuikerspiegel stijgt. Kokosbloesemsuiker is dus altijd een betere keus dan gewone suiker!
Uiteraard geldt voor starters van het candidadieet dat suiker suiker blijft en je dus in fase 1 en 2 beter ook geen kokosbloesemsuiker kunt gebruiken. Maar mocht je toch een uitglijder willen maken in je dieet, dan doe je dat liever met deze carrot cake dan met een reep goedkope chocola uit de supermarkt!
Ingrediënten carrot cake met amandelmeel
Laat je voor deze heerlijke carrot cake niet afschrikken door de lange lijst met ingrediënten. Er staan veel kruiden tussen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan!
125 gr amandelmeel
90 gr kokosbloesemsuiker of 45 gr erythritol
1,5 tl wijnsteenbakpoeder
1/4 tl baking soda
1/2 tl zout
1 + 1/4 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
1/8 tl gemalen kruidnagel
100 gr geraspte wortel
4 eieren
40 gr boter
1/2 tl vanillepoeder
60 gr pecannoten
Frosting:
225 gr roomkaas
50 gr boter
1 el amandelmelk
1/2 tl vanille vloeibaar (vanille poeder kan ook maar dan verkleurt je frosting)
75 gr erythritol
Bereiding cake
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Doe alle droge ingrediënten in kom en roer even goed door elkaar.
3. Laat de boter in een bakje in de oven vloeibaar worden.
4. Voeg de geraspte wortel, de eieren en de gesmolten boter toe aan de droge ingrediënten en roer goed door.
5. Hak de pecannoten grof en roer die door het beslag.
6. Gebruik een bakvorm naar keuze en vet die licht in met wat bakspray of een beetje gesmolten kokosolie.
7. Doe het beslag in de bakvorm en zet in de oven voor zo’n 30 minuten. Wanneer de bovenkant te donker wordt dan kun je hem even afdekken met een stukje aluminiumfolie.
8. Laat je cake volledig afkoelen voordat je de frosting er overheen doet!
Bereiding suikervrije frosting
Zorg ervoor dat de roomkaas en de boter op kamertemperatuur zijn!
1. Doe de roomkaas, boter, amandelmelk en vanille in een kom en roer door elkaar. Ik vind het het makkelijkst om hier een gewone handmixer voor te gebruiken.
2. Wanneer alles goed gemixt is voeg je de erythritol/stevia toe en mix je het weer goed door. Je frosting is nu klaar.
Wanneer je de frosting over je cake hebt gesmeerd, kun je hem nog verder versieren met bijvoorbeeld blauwe bessen en gehakte peccannoten.
Variatietips
♥ Wil je een gekleurde frosting? Probeer dan eens deze natuurlijke kleurstoffen: voor roze/rood: bietenpoeder en voor blauw: blauwe spirulina poeder.
♥ Voor een andere smaakbeleving vervang je de pecannoten voor gehakte hazelnoten.
♥ Snijd de cake horizontaal doormidden en voeg daar ook een laag frosting toe.