Zoetig chocoladebrood
Ik was op zoek naar een eiwitrijke cake die goed vult en meukvrij is. Die heb ik dus zelf maar gemaakt en dit is het resultaat. Wat je kan verwachten? Een stevige cake die lichtzoet van smaak is. Maar verwacht geen browniesmaak (waar je van wilt blijven eten). Deze cake doet meer broodachtig aan dan dat ie smeuïg is. Goed voor de lijn dus. 😉
Ingrediënten erwten proteïnecake (9 stukken):
1 blik zwarte bonen
50 gr dadels (circa 6 stuks)
3 kleine biologische eieren
4 el cacaopoeder (=28 gr)
3 el gesmolten kokosolie (=40 gr)
30 gr erwten proteïne van Body & Fit Organic
1 el honing (= 25 gr)
3 el dadelstroop
1 el wijnsteenbakpoeder
2 tl vanillepoeder
25 gr walnoten
snuf zout
Chocolade erwten proteïne cake maken
1. Week de dadels 10-15 minuten in een bakje water.
2. Verwarm de oven op 200 graden.
3. Spoel de bonen af in een vergiet en laat uitlekken.
4. Vet een schaaltje (ik had een lage vierkante bakschaal) in met wat kokosolie. Op de bodem heb ik een stukje bakpapier gelegd. Hierdoor kreeg ik de brownie makkelijk uit de vorm.
5. Maal alle ingrediënten behalve de walnoten in een keukenmachine tot een geheel.
6. Breek de walnoten en roer die er doorheen. Stort alles in de bakvorm en zet in de oven voor 25-30 minuten.
7. Houd je cake in de gaten. Hij is gaar wanneer je er een satéprikker insteekt en die er droog uitkomt.
8. Haal je eiwitrijke cake gelijk uit de bakvorm. Laat hem 15 minuten afkoelen en draai hem dan om op een plank, zodat je de onderkant kunt laten afkoelen en drogen.
Tip 1:
Proef voordat je het mengsel in je bakvorm doet of de smaak naar je zin is. Je kunt dan nog altijd iets toevoegen (zoals wat meer vanillepoeder of nog een beetje zout).
Tip 2:
Je kunt de cake ook op 180 graden bakken, dan heb je kans dat de binnenkant wat smeuïger wordt.
Macro’s per stuk
194 kcal
18 kh
9 eiwit
9 vet
2 vezel
Macro’s voor de hele cake
1747 kcal
158 kh
78 eiwit
83 vet
21 vezel
Macro’s berekenen in Excelbestand
Wil je zien hoe ik macro’s bereken in een Excelbestand? Laat me dan hieronder in de reacties even weten. Ik kan dan aan de achterkant je mailadres zien (no worries, die wordt niet zichtbaar op de website) en je een voorbeeld toesturen met daarin de formules. Daarin hoef je alleen maar zelf de macro’s van je product toe te voegen per 100 gram (vind je op de verpakking) + jouw aantal gebruikte grammen. Vervolgens berekent de formule de macro’s van jouw recept.
Voorbeeld:
per 100gr | kcal | kh | eiwit | vet | vezels | gr totaal | kcal totaal | kh totaal | eiwit totaal | vet totaal | vezels totaal |
bonen | 106 | 13.1 | 7.3 | 1.1 | 7.2 | 265 | 280.9 | 34.7 | 19.35 | 2.92 | 19.08 |
dadels | 295 | 68 | 3.5 | 0.2 | 0 | 50 | 147.5 | 34.0 | 1.75 | 0.10 | 0 |
eieren | 140 | 1.5 | 12 | 9.5 | 0 | 159 | 222.6 | 2.4 | 19.08 | 15.11 | 0 |
erwtenproteine | 406 | 6.8 | 86 | 7.8 | 1 | 30 | 121.8 | 2.0 | 25.80 | 2.34 | 0.3 |
kokosolie | 900 | 0 | 0 | 100 | 0 | 40 | 360 | 0.0 | 0.00 | 40.00 | 0 |
cacaopoeder | 391 | 12.6 | 22.2 | 21 | 0 | 28 | 109.48 | 3.5 | 6.22 | 5.88 | 0 |
acacia honing | 330 | 80 | 2.5 | 0.1 | 0 | 25 | 82.5 | 20.0 | 0.63 | 0.03 | 0 |
dadelstroop | 271 | 67.5 | 1.4 | 0.1 | 0 | 75 | 203.25 | 50.6 | 1.05 | 0.08 | 0 |
wijnsteenbakpoeder | 233 | 44 | 0 | 0 | 0 | 15 | 34.95 | 6.6 | 0.00 | 0.00 | 0 |
vanillepoeder | 313 | 20.8 | 8.8 | 12.5 | 0 | 5 | 15.65 | 1.0 | 0.44 | 0.63 | 0 |
walnoten | 675 | 12.1 | 14.4 | 62.5 | 8 | 25 | 168.75 | 3.0 | 3.60 | 15.63 | 2 |
TOTAAL | 1747.38 | 158.0 | 77.91 | 82.69 | 21.38 | ||||||
9 stukken | |||||||||||
per stuk | 194 | 18 | 9 | 9 | 2 |