Bouillonblokjes zonder gist
Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten gist en zijn daarom een echt no-go voor candida vechters. Hieronder vind je twee recepten om zelf te maken.
Ingrediënten voor vleesbouillon
2 schenkels of soepbotten
1 ui met schil
Stuk prei
2 worteltjes
1 tomaat
Foelie, peterselie, tijm, bieslook, lavas
Peper en zout
Gistvrije vleesbouillonblokjes maken
1. Bak de schenkel of botten in een beetje olie of boter aan beiden zijden mooi bruin en voeg de in grote stukken gesneden ui met schil en al toe en bak op hoog vuur mee (de schil geeft een mooie bruine kleur aan de bouillon). Voeg vervolgens de grof gesneden wortel, prei en tomaat toe en bak nog even. Voeg zoveel water toe dat alles onder staat.
2. Een flinke snuf foelie toevoegen en kruiden naar smaak zoals peterselie, tijm, bieslook, lavasblad (vers of gedroogd)
3. Laat vervolgens op een sudderplaatje een paar uur zachtjes trekken. Zeef de soep en laat de soep dan op een hoog vuur tot de helft inkoken. Proef en voeg eventueel meer smaakmakers toe zoals peper en zout.
4. Laat de bouillon afkoelen en giet deze in ijsblokzakjes. Vries ze vervolgens in.
Zo heb je altijd goede vleesbouillon bij de hand!
Ingrediënten voor kippenbouillon
kippenpoten
1 ui met schil
Stuk prei
2 worteltjes
Foelie, peterselie, tijm, bieslook, lavas
Peper en zout
Gistvrije kippenbouillonblokjes maken
1. Voor kippenbouillon gebruik je kippenpoten en laat je de tomaat weg.
2. Bak de kippenpoten in een beetje olie of boter aan beiden zijden mooi bruin en voeg de in grote stukken gesneden ui met schil en al toe en bak op hoog vuur mee (de schil geeft een mooie bruine kleur aan de bouillon). Voeg vervolgens de grof gesneden wortel en prei toe en bak nog even. Voeg zoveel water toe dat alles onder staat.
3. Een flinke snuf foelie toevoegen en kruiden naar smaak zoals peterselie, tijm, bieslook, lavasblad (vers of gedroogd)
4. Laat vervolgens op een sudderplaatje een paar uur zachtjes trekken. Zeef de soep en laat de soep dan op een hoog vuur tot de helft inkoken. Proef en voeg eventueel meer smaakmakers toe zoals peper en zout.
5. Laat de bouillon afkoelen en giet deze in ijsblokzakjes. Vries ze vervolgens in.
Zo heb je altijd goede kippenbouillon bij de hand!
Van het overgebleven soepvlees wat overblijft kun je lekkere kroketjes maken, zie dit recept.