Recept voor tzatziki en falafel met couscous
Deze maaltijd staat in een handomdraai op tafel als je voor het snijden van de komkommer en radijs een keukenmachine kunt gebruiken! Ik heb zelf een Kenwood KM287 en ben iedere keer weer aangenaam verrast over de snelheid waarmee ik voeding hak, snijd en mix. Werkelijk een verademing! Want bijvoorbeeld radijsjes in mooie gelijke plakjes snijden kostte me aardig wat tijd. Maargoed, heb je geen keukenmachine en wil je toch de snelheid erin houden? Dan kun je ook gewoon de radijs grof hakken i.p.v. er dunne plakjes van te snijden natuurlijk! Gemak dient de mens.
Terug naar het recept. Yummy in your tummy! Ik heb een ruime hoeveelheid komkommer met tzatziki gemaakt, die smaakt namelijk erg goed bij de ietwat droge falafel en couscous. Van de ingrediënten die hieronder staan kun je twee flinke porties maken. Vriendlief vond de portie perfect en zou niet minder tzatziki gehad willen hebben. Juist vanwege de combinatie met de falafel en couscous.
TIPS!
♥ Omdat ik geen overdreven knoflooksmaak aan de tzatziki wilde geven heb ik er vijf gekneusde knoflooktenen in gegaan en die er voor het opdienen weer uitgehaald. Zeker bij wat oudere knoflook is dit aan te raden omdat je daarmee sneller een ‘knoflookbek’ krijgt de volgende dag. Met verse knoflook valt dat vaak wel mee trouwens!
♥ In dit recept gebruik ik gedroogd fruit door de couscous. Vind je dit te heftig of start je net met het candidadieet dan kun je dit vervangen door gehakte noten en zaden (denk aan amandelen, pistache en pompoenpitten).
♥ Maak de tzatziki al een paar uur eerder zodat de smaken goed kunnen intrekken!
Ingrediënten couscous met falafel en tzatziki (2 personen)
Falafelballetjes
1 komkommer
150 gr couscous
1/2 bouillonblokje (zonder gist)
150 gr yoghurt (naar eigen keuze)
50 gr mayonaise
10 radijsjes
5 knoflookteentjes
Handje gedroogd fruit (zoals abrikozen, pruimen, rozijnen)
1 flinke eetl gedroogde dille van Euroma
Peper
150 ml gekookt water
Couscous met falafel en tzatziki maken
1. Maak dunne plakjes van de komkommer (met behulp van een keukenmachine gaat dit fantastisch!).
2. Doe de geraspte komkommer in een zeef en bestrooi met zout. Laat staan om uit te lekken.
3. Kneus de knoflooktenen en roer ze door de yoghurt, voeg de gedroogde dille toe en roer goed door elkaar.
4. Roer het halve bouillonblokje door 150 ml gekookt water en giet dit over de couscous en zet weg.
5. Maak plakjes van de radijs. Dit kun je doen door ze zelf te snijden of een rasp te gebruiken.
6. Bak de falafel volgens de gebruiksaanwijzing.
7. Snijd het gedroogde fruit in kleine stukjes.
8. Maak met een vork de couscous los en hussel het gedroogde fruit erdoorheen en voeg peper en lekker wat olijfolie toe.
9. Meng de uitgelekte komkommer met de tzatziki.
10. Leg nu de couscous, de falafel en de tzatziki met kommer op je bord en voeg als laatste de radijs toe.
Eet smakelijk!
Variatietips
♥ Vervang de gedroogde dille door verse dille.
♥ Vervang de falafel voor een hamburger o.i.d.
2 comments
Ik heb het net gemaakt en het was echt heerlijk. Voor herhaling vatbaar. Dank je wel voor dit lekkere recept ?
Ha Carla! Wat leuk om te horen!! Beetje late reactie van mij omdat ik druk met andere dingen bezig was. Maar ben van plan om komende tijd weer nieuwe en lekkere recepten te posten! Hopelijk kan ik je daar ook weer blij mee maken! 🙂
Groetjes Marije