Veel eiwitten in dit recept
Dankzij de zwarte bonen ín de gehaktballen, is dit recept echt een eiwitknaller! En o, de smaak is echt fantastisch!
Bereiding: 1,5 uur
Met versnellingstips: 1 uur
Aantal personen: 4
Ingrediënten gehaktballen
500 gr gehakt
2 (zuurdesem)boterhammen
1 blik zwarte bonen
1 ei
1 bosje koriander
Optioneel: 100 gr hüttenkäse (zie recept)
Ingrediënten rijst & salsa:
1 el gesneden jalapenopepers uit een pot
2 blikken gepelde tomaten
1 bos lenteui
2 tenen knoflook
rijst
1 rijpe mango
1 rode paprika
evt. limoensap
Gehaktballen met zwarte bonen maken
1. Verwarm de oven op 180 graden.
2. Doe het gehakt in een keukenmachine. Laat de zwarte bonen uitlekken en doe ze bij het gehakt.
3. Rooster de boterhammen en verkruimel deze. Ik verkruimel ze eerst grof met mijn handen en daarna met het bakje van de staafmixer. Doe de broodkruimels bij het gehakt en voeg ook een ei toe, een derde van de koriander en peper en zout. Er zit nu een grote massa in je keukenmassa en je zult zien dat niet alles goed gemixt wordt. Hussel af en toe even om met een vork. Wanneer het grootste gedeelte is gemixt dan de boel overgieten naar een kom en daar nog even met de hand verder kneden.
4. Verdeel de massa nu in vier gelijke ballen.
Versnellingstip: maak de gehaktballen kleiner zodat ze sneller gaar zijn en laat de hüttenkäse achterwege!
Optioneel: eventueel kun je nu hüttenkäse verstoppen in je ballen. Dit doe je als volgt: Maak je ballen plat als burger. Doe een schepje hüttenkäse op je burger en vouw het vlees er voorzichtig omheen en maak er weer een bal van.
De tomatensaus maken
1. Doe de jalapenopepers, een derde deel van de koriander en de gepelde tomaten in de keukenmachine (deze hoef je niet eerst schoon te maken). Doe ook het groene gedeelte van de bosui erbij + de twee tenen knoflook. Maal tot een egale saus.
2. Doe de saus in de ovenschaal en verdeel de vier gehaktballen erover. Zet in de oven voor 40 minuten.
Rijst en salsa maken
1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Schil de mango en snijd het vlees in kleine blokken.
3. Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd de paprika in kleine blokjes.
4. Snijd ook het witte gedeelte van de bosui fijn. Meng alles door elkaar. Eventueel kun je dit nog even kort aanbakken in een koekenpan maar dit hoeft niet. Eventueel kun je er nog wat limoensap bij doen.
Serveer de rijst met de tomatensaus, de gehaktballen en de salsa!
Boekentip
Dit recept komt uit het boek Superfood voor familie en vrienden van Jamie Oliver. Met mijn omschrijving maak je dit recept net even wat makkelijker en sneller klaar!