Gevulde aubergine met een lekkere bite
Verrassende smaken en dankzij de walnoten een lekkere bite. Dit recept heeft een paar versnellingstips om de maaltijd nog sneller op tafel te krijgen! Voor de vegan variant laat je de kaas achterwege.
Ingrediënten gevulde aubergine met kikkererwten (4 personen)
2 aubergines
400-600 gr kikkererwten
2 kleine uien
3 knoflookteentjes
1 blik hele tomaat in sap (versnellingstip: tomatenblokjes in sap)
45 gr walnoten
20 gr verse munt
2,5 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
2 tl korianderpoeder
3 el citroensap
Optioneel: 140 gr bulgur of couscous (wil je liever koolhydraatarm eten, laat dit dan weg)
Optioneel: 90 gr rozijnen (ben je bezig met het candidadieet laat dit dan weg)
Optioneel: geraspte kaas of feta
Gevulde aubergine maken
Je kunt de aubergines in de oven klaar maken of in de pan als je sneller klaar wilt zijn.
Oven: voorverwarmen op 180 graden.
Pan: koekenpan nodig.
1. Snijd de aubergines doormidden en haal met een lepel het vruchtvlees eruit en leg dit apart.
2. Oven: wil je aubergines klaarmaken in de oven? Dan kun je de helften van de aubergines op een bakplaat leggen (met een bakpapiertje eronder) en voor 25 minuten in de voorverwarmde oven zetten.
Pan: snijd de aubergine helften in blokjes en bak in de pan. Een grillpan is ook nog een mooie optie.
3. Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat uitlekken.
Optioneel: je zou de kikkererwten even grof kunnen stampen met een pureestamper of een vork maar dit hóeft niet.
4. Maak nu eventueel je bulgur of couscous klaar.
Bulgur: 10 minuten koken in water.
Couscous: giet er kokend water overheen totdat de couscous een halve cm onder water staat. Voeg eventueel een lepel olijfolie toe. Vlak voordat je gaat eten schraap je met een vork de couscous los.
5. Snijd het vruchtvlees van de aubergine in blokjes. Snipper de uien. En maak de knoflook fijn.
6. Bak nu op middelhoog vuur de uien en de knoflook in een beetje olie.
7. Wanneer de uien glazig worden, voeg je het vruchtvlees van de aubergine toe. Bak dit mee totdat de aubergine wat verkleurt.
8. Voeg nu de koriander, komijn en paprikapoeder toe en roer alles goed om.
9. Zet je vuur of kookplaat uit en voeg het blik tomaten in sap toe. Snijd de tomaten wat fijner. Dit doe ik door een spatel onder de tomaat te houden en hem dan te snijden (ander gaat je pan kapot).
10. Snijd de munt grof en breek de walnoot in stukjes en voeg samen met de kikkererwten, de rozijnen en het citroensap toe aan je roerbakmengsel. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Hussel alles door elkaar.
Optioneel kun je er nu voor kiezen om de auberginehelften te vullen met het mengsel en er wat geraspte kaas overheen te doen en in de oven te zetten totdat de kaas gesmolten is. Dan maak je couscous of bulgur klaar en eet je dit samen met je gevulde aubergine.
Je kunt er ook voor kiezen om de oven (en of de kaas) te skippen en je auberginemengsel te mengen met de gebakken auberginehelften en dat wel of niet te serveren met je bulgur of couscous.
Wat je ook kiest: eet smakelijk!
Variatietips
♥ Voeg wat gemengde sla toe.
♥ Gebruik i.p.v. geraspte kaas wat feta (dit hoeft niet perse in de oven hoor!).
♥ Heb je nog andere groente liggen? Experimenteer door wat toe te voegen.