Gistvrije venkelsoep zonder bouillonblokjes meuk
We hebben het vaak aangeleerd om voor soep vaak een bouillonblokje te gebruiken. Maar heb je weleens op de ingrediëntenlijst van bouillonblokjes gekeken? Het is palmolie, suiker, maltodextrine, gist en nog meer meuk wat er in zit. En natuurlijk gebruik je het maar in kleine hoeveelheden, maar toch… Het is toch weer een stukje onzin eten wat je naar binnen klapt. En wat je dus eigenlijk helemaal niet nodig hebt!
Want bouillonblokjes zijn goedkope smaakmakers en smaakversterkers. Maar de echte smaak komt van groenten en vlees zelf! Helaas zijn we in onze snelle Westerse maatschappij de waardering voor deze pure smaken vergeten. We zijn zo gewend geraakt aan gemanipuleerde voeding dat we de smaak van puur eten opnieuw moeten leren waarderen!


Maak je lijf blij met venkel en prei!
Hoe vaak staat er bij jou venkel op het menu? Bij mij eerlijk gezegd niet zo vaak. En dat is zonde want venkel is een groente vol met smaak en geluk! Daarbij heeft venkel veel prachtige eigenschappen die goed zijn voor je gezondheid. Hierover straks meer! En prei? Oeh die voeg ik vandaag toe om extra vezels en voedingsstoffen toe te voegen. Wist je trouwens dat je vooral het groene gedeelte van de prei moet gebruiken? Die bevat namelijk meer vitamines en mineralen dan het witte gedeelte van de prei!


De gezonde eigenschappen van venkel:
✔ Venkel gaat gasvorming in je darmen tegen.
✔ Venkel bevordert de spijsvertering.
✔ Venkel heeft een pijnstillende en hongerremmende werking.
✔ Venkel heeft een kalmerende werking.
✔ Venkel bevat ijzer en helpt tegen vermoeidheid.
✔ Venkel bevat vitamine C en dit ondersteunt je immuunsysteem.
✔ Venkel heeft een slijmoplossend vermogen dankzij de stofjes anetol en cineool.
Heb je nu nog meer zin gekregen om deze gistvrije venkelsoep te gaan maken? Ik wel! Want naast dat venkel een heerlijke anijssmaak heeft, zorgt hij er ook voor dat je lijf nog beter gaat functioneren. Top dus!
Ingrediënten gistvrije venkelsoep
1 venkel
1 prei
1 ui
1 teentje knoflook
300 ml water
1/4 tl kurkuma
1/8 tl nootmuskaat
1/2 el peterselie
Peper & zout
Variatietips
♥ Laat de prei weg en voeg eventueel nog een extra venkel toe voor nog meer venkelsmaak.
♥ Voeg verse peterselie toe i.p.v. gedroogde.
♥ Wanneer je de soep te vlak van smaak vindt, kun je voor het eten ook nog wat Herbamare toevoegen.
♥ Rooster een boterham, wrijf erna een gesneden teentje knoflook over de geroosterde boterham en snijd in blokjes en voeg toe als lekkere bite.
♥ Ook lekker met wat gebakken spekreepjes.
Bereiding
- Snijd de venkel, prei, ui en knoflook grof.
- Verwarm wat kokosolie of olijfolie in een kookpan en bak hierin de gesneden groenten.
- Blijf het doorroeren totdat alles een beetje gebakken is. De bodem van je pan kan iets verkleuren, maar dit geeft niet. Je bakt de groenten even door, zodat de smaken lekker vrijkomen!
- Voeg de kruiden toe en het water. Hussel alles even goed om en laat 15 minuten zachtjes koken.
- Pureer met de staafmixer tot een gladde soep.
Liever een gistvrije vissoep?
Heb je misschien meer zin in een gistvrije vissoep? Dan kan ik je deze vissoep met kabeljauw aanraden! Ook gemaakt met prei en daarbij ook bloemkool en tomaat toegevoegd. Interessante combinatie toch?! En ook heel smaakvol!
2 comments
Hoi Marije
Ik vind jouw site fantastisch! Heerlijke soepen vooral. ik zit met een paar vragen:
1. is er een suikervrije variant voor paprika-chips?
2. is er een suikervrije variant op waterijsjes? van welk fruit kun je dit het beste maken?
3. volgens mijn orthomoleculair arts mag 30 of 35 plus kaas ook met mate (ik vind geitenkaas echt vies) hoe denk jij daar over?
4. waarom mag je met mate een glas droge witte wijn (heel graag!!!)? dat kan ik anderen niet uitleggen maar het staat er letterlijk.
Alvast bedankt!
groetje Susan
Hi Susan, dank voor je reactie! Ik heb nog geen suikervrije variant ontdekt, maar deze zou je ook zelf kunnen maken! Ik zal binnenkort eens voor je experimenteren met gerookte paprikapoeder (super lekker) en als het gelukt is het recept met je delen! TerraSana heeft suikervrije waterijsjes (te koop via natuurwinkel of online drogist). Uiteraard zit in deze ijsjes wel zoet fruit dus mocht je een strikt dieet volgen zoals het candidadieet dan zou ik dat zeker in Fase 1 vermijden.
Wanneer je orthomoleculair arts dat zegt dan zou ik hem volgen. Ik weet dat iedere arts er zijn eigen adviezen op na houdt. Wat vooral belangrijk is, is hoe jij erbij voelt! Dat geldt evenzo voor een glas droge witte wijn. Die zou ik Fase 1 vermijden, maar als je er echt echt behoefte aan hebt dan zou je in Fase 2 eens een glaasje kunnen nemen en vooral voelen wat het met je doet (ook de dagen erna). Een voedingsdagboek bijhouden zou hier een goed idee kunnen zijn.
Succes!
Groetjes Marije