Vegan chocolade koekjes met kastanjemeel – 100% glutenvij
Deze glutenvrije chocolade koekjes met kastanjemeel zijn zó lekker dat ik bijna niet kan geloven dat er geen ei in zit! Het was eigenlijk een experimentje met kastanjemeel, maar dit is gewoon een toprecept die ik dus met je moet delen! Kastanjemeel zorgt voor een zoetige smaak en is dus ideaal om in baksels toe te voegen. Ik zal er binnenkort nog eens wat met experimenteren. Eens kijken of kastanjemeel ook goed te combineren is met stevia bijvoorbeeld om dit koekje nog cleaner te maken!
Ingrediënten glutenvrije koekjes met kastanjemeel
2 el lijnzaad en 6 el water
50 gr kokosolie
50 gr kokosbloesemsuiker
1 tl vanille bourbon
65 gr kastanjemeel
25 gr kokosmeel
1/2 tl baking soda
Optioneel:
15 gr 99% cacao chocola van Lovechock (of als je niet vegan hoeft/wilt eten: 90% cacao chocola).
Variatietips
♥ Je kunt het lijnzaad ook vervangen door een ei.
♥ Je kunt de kokosolie vervangen door ghee.
♥ Je kunt de vegan chocola vervangen door gewone chocola.
Glutenvrije chocolade koekjes met kastanjemeel maken
1. Meng het lijnzaad met het water en laat tenminste 15 minuten staan. Je krijgt een beetje een drapperig papje.
2. Verwarm de oven op 180 graden.
3. Laat de kokosolie smelten in de oven zodat hij helemaal vloeibaar wordt.
4. Meng de kokosolie met het lijnzaadprutje. Ik gebruik zelf graag een handmixer.
5. Voeg alle overige ingrediënten toe en mix. Je krijgt al snel een een kleverige massa. De ene keer wordt de mix wat steviger, een andere keer blijft het meer vloeibaar. Het is allebei ok!
6. Hak nu eventueel de chocolade fijn en roer die door het deeg.
7. A. Heb je een stevige mix? Haal dan met je vingers alle massa van de haken van handmixer zodat je zoveel mogelijk ‘deeg’ behoudt. En maak balletjes van het deeg en duw die plat. Leg ze (op een vel bakpapier) op de bakplaat.
7. B. Heb je een meer vloeibare mix? Schep dan met een lepel een hoopje mix (op een vel bakpapier) op de bakplaat en duw het met je vinger wat platter.
9. Zet de bakplaat voor 14-15 minuten in de oven.
10. Geniet van de warme koekjes of laat ze helemaal afkoelen, dan worden ze wat harder.