Venkel en courgette in een hartige taart
Met een paar ingrediënten een verrassende taart op tafel zetten. De venkel zorgt voor de frisheid, de courgette voor de zachtheid en de ui en het deeg voor de bite. Ook lekker voor de lunch.
Ingrediënten hartige taart met venkel (3-4 personen)
1 venkel
1 courgette
1 ui
3 eieren
9 plakjes deeg voor hartige taart (bevat 5% gist) óf maak zelf deeg*
1 el oregano
80 gr Pecorino Romano (schapenkaas)
bakpapier
Hartige taart met venkel maken
1. Snijd de venkel en courgette in dunne plakjes.
2. Breng een pan water aan de kook en kook de venkel 4 minuten. Voeg dan nog 1 minuut de courgette toe en laat alles dan uitlekken en tenminste 10 minuten afkoelen.
3. Snijd de ui in dunne ringen en zet apart.
4. Verwarm de oven voor op 170 graden.
5. Klop de drie eieren.
6. Leg de plakjes deeg 3 aan 3 op een met bakpapier beklede bakplaat, zodat er een vierkant ontstaat. Duw de plakjes aan elkaar en bestrijk ze met een beetje ei ( gewoon een dun laagje, je houdt aardig wat ei over).
7. Snijd uit deze plak vervolgens een zo groot mogelijke ronde vorm (let op, dit hoeft niet perse, kijk onderin voor een handige TIP). Prik het deeg overal in met een vork.
8. Je venkel/courgette mengsel is nog steeds erg vochtig. Dep dit met zoveel mogelijk keukenpapier goed droog. Ik heb dit echt 3x herhaald! Hiermee haal je zoveel mogelijk vocht uit het mengsel, wat je taart absoluut ten goede zal komen!
9. Houd een beetje van de geklopte eieren apart en voeg aan het restant de ui, het venkel/courgette mengsel, de oregano en flink wat peper aan toe. Hussel alles goed door elkaar.
10. Leg het mengsel nu in het midden van de ronde deegvorm. Laat circa 5 centimeter vrij bij de rand. Vouw dan de randen van het deeg terug zodat een deel van het mengsel bedekt wordt.
11. Bestrijk nu de deegrand met het overgebleven ei.
12. Bak de taart in circa 45 minuten (let op, misschien dat je er de laatste tien minuten even een stukje folie overheen wilt leggen om aanbranden te voorkomen!).
Het kan zijn dat er wat vocht uit je taart loop als deze in de oven staat. No worries, dat had ik ook en het is helemaal goed gekomen
Variatietips
♥ Voeg stukjes kip of tonijn toe.
♥ Heb je restjes van het een of ander over? Kan er gewoon in! Denk aan paprika, aubergine, spinazie, etc.
VERSNELLINGSTIP!
Heb je geen zin om een rondje te maken van je bladerdeeg? Plak dan lekker 9 plakjes bladerdeeg aan elkaar in een vierkantje, prik wat gaatjes in de bodem, doe de groenteprut in het midden en klap de flappen weer dicht. Doe hem lekker lang in de oven en tadaaaa, dan krijg je zoiets:
4 comments
Ga ik zeker een keer maken! Lekker recept weer! ! Ik had nog een vraagje (een situatie waarin we allemaal wel eens komen, misschien leuk om eens een artikel over te schrijven?) Hoe red je je uit verplichte zondig-situatie. Ik ben binnk ergens vrijwilliger en krijg dan als warme maaltijd een patatje met een snackje aangeboden. Zelf iets meenemen is geen optie, wat kan je dan het beste kiezen/nemen wanneer je (verplicht moet..vervelend hé?) snacken? Waar zit het minste suiker/gist in? En hetzelfde geldt voor een lunchafspraak buiten de deur met vriendinnen. Of een traktatie op een uit-etentje. Hoe red je je het beste uit deze situatie? Of hoe richt je de minste schade aan? Ik ben nog in mijn die-hard detox week! Alvast bedankt!
Hoi Jannie, je bent te allen tijde baas over je eigen mond. Je geeft aan dat zelf iets meenemen geen optie is, waarom niet? Ik nam op mijn werk altijd mijn eigen salade mee (en uiteindelijk gingen de collega’s daardoor ook gezonder eten!). Ik kan je geen duidelijk keuze advies geven want ik weet niet uit welke snacks jij kan kiezen. Mijn gevoel zegt wel dat de snacks die jij voorgeschoteld krijgt waarschijnlijk een paneerlaagje zullen hebben en gefrituurd zullen zijn. De voedingswaarde is dus bijna nihil. Ik snap heel goed dat je smaakpupillen er misschien wel vrolijk van worden, maar je darmen absoluut niet!
Ga je buiten de deur lunchen? Kies dan voor een gezonde salade waarbij je zelf de dressing kunt bepalen of misschien kom je wel ergens waar ze zuurdesembrood serveren (ik kom dit gelukkig steeds vaker tegen!). Drink hier een lekkere (munt)thee bij en je zit helemaal goed! Wat betreft traktaties: ik snap dat het lastig is om ‘nee’ te zeggen tegen lekkere taartjes en andere zoetigheden, maar bedenk dat je op zo’n moment wel voor je gezondheid kiest. Ja zeggen tegen alle ongezonde dingen die krijgt aangeboden, betekent dat je keihard nee zegt tegen je darmen en je gezondheid. Als ik weet dat ik ergens naar toe ga waar ik geen gezonde keuze kan maken (op bijvoorbeeld een verjaardag of als we naar de bios gaan) dan neem ik zelf een eigengemaakt cakeje mee. Is echt een supertip en niemand die daar moeilijk over doet (ze gunnen jou immers een gezond lijf) en zo kun je toch ‘gezellig’ wat mee eten.
Het is niet altijd makkelijk om je eigen pad te bewandelen en de sociale druk te weerstaan, maar je weet waar je het voor doet en de aanhouder wint!
Nog wat anders, ik heb gisteren van (oud) zuurdesem brood een tosti gebakken met een plakje geitenkaas erop. Is dit toegestaan in een suiker en gistvrij dieet? Ik dacht het wel.
Helemaal goed! Je kunt de tosti nog wat oppimpen met bijvoorbeeld een tomaatje of wat rucolasla erbij. Smul!