Koolhydraatarme kabeljauw uit de oven
Hoe vaak staat er vis bij jou op tafel? Bij mij mag het een stuk vaker! Daarom ben ik blij met dit recept, omdat het smaak geeft aan witvis (die ik vaak van zichzelf vlak van smaak vind). Voor je gasten kun je dit gerecht serveren met pasta.
Ingrediënten kabeljauw met ham (2 personen)
2 stukken kabeljauw (makkelijk: AH kabeljauw uit de diepvries)
4 plakken Serranoham (of ham die er op lijkt)
Rucola
3-4 tomaten
crème fraiche
Optioneel: pasta
Uit de voorraadkast:
1 eetl balsamico azijn
1 eetl gedroogde basilicum
1 theel mosterd
Stevia
teentje knoflook
olijfolie
peper & zout
Kabeljauw uit de oven maken
1. Oven voor verwarmen op 200 graden.
2. Als je vis uit de diepvries hebt kun je ervoor kiezen om de vis te laten ontdooien of je kunt de vis even 10-15 minuten in de oven doen voordat je verder gaat met dit recept (gebruik wat olijfolie of kokosolie om de ovenschaal in te vetten).
3. Na ontdooien of voorverwarmen of bij verse vis doe je nu wat peper en zout over de vis.
4. Leg twee plakjes ham dwars op elkaar (zodat je een soort kruis krijgt), leg hier de vis op en vouw de ham om de vis heen.
5. Plaats de vis 8-10 minuten in de oven.
6. Indien je ook pasta serveert, kook dan nu de pasta.
7. Snijd de tomaten in vieren.
8. Pers het teentje knoflook.
9. Maak een saus van 100-200 gram crème fraîche, de basilicum, balsamico, knoflook en druppels Stevia naar smaak.
10. Haal de vis uit de oven (giet bij diepvriesvis evt het overtollig vocht af), voeg de partjes tomaat toe en doe het sausje over de vis.
11. Zet de schaal vervolgens nog voor zo’n 8 minuten terug in de oven.
12. Serveren met de rucola.
Variatietips
♥ Vervang de kabeljauw door andere witvis zoals pangasius of tilapia.
♥ Kies ipv Serrano ham een andere gedroogde ham (kan in prijs veel schelen).
♥ Trostomaten zijn vaak voller van smaak dan gewone tomaten.
♥ Serveer het gerecht voor gasten met witte pasta of de gezondere varianten: volkoren of spelt.
♥ Voeg voor het serveren wat verse basilicum toe.
♥ Liever meer groenten erbij? Denk aan courgette, wortel of prei uit de oven.
Bron: Sonja Bakker