Courgette, komijn, rijst, gehakt, feta
Dit recept verdient de aandacht! Het is heel makkelijk te maken en zit boordevol gezonde ingrediënten. En, niet geheel onbelangrijk, het is ontzettend lekker!!
Ingrediënten (4 personen)
2 flinke courgettes, in blokjes gesneden
2 rode ui, in halve ringen gesneden
300-500 gram rundergehakt (gebruik wat meer gehakt als je er geen rijst bij eet)
4 teentjes knoflook, in stukjes gehakt
Blik hele tomaten in sap (stukjes tomaat in sap is ook goed maar de hele tomaten behouden hun smaak beter)
Verse peterselie (plat of krul)
Verse koriander
Zilvervliesrijst
Feta (van geiten- of schapenmelk) of Apetina kaasblokjes 10%
Komijnpoeder/gemalen zaad
Cayennepeper of chilivlokken
Peper & zout
Olijfolie/kokosolie
Calorie- en koolhydraatarme aanpassing recept
Let op! Voor de calorie- en koolhydraatarme variant laat je de rijst achterwege, gebruik je mager rundergehakt en de Apetina kaasblokjes.
Courgette met gehakt rijstschotel maken
1. Kook de rijst.
2. Bak ondertussen het rundergehakt in een ruime hapjespan. Voeg halverwege 2 knoflook toe en een beetje peper en zout en een ruime hoeveelheid komijnpoeder.
3. Tijdens het bakken en roeren kun je de uien en courgettes snijden.
4. Zodra het gehakt goed gebakken is doe je dit even in een bakje en zet je het weg.
5. Doe wat olijfolie of kokosolie in de pan (of laat dit achterwege en gebruik het vet dat nog in de pan zit van het vlees) en bak de uien een minuutje en dan gelijk de courgetteblokjes plus de overige 2 teentjes knoflook erbij. Bak dit een geruime tijd totdat de courgetteblokjes wat zachter en een beetje verkleurd zijn.
6. Voeg dan een ruime hoeveelheid komijnpoeder toe (geloof me, als ik in een recept een theelepel zie staat maak ik er in dit geval een eetlepel van). Deze komijnpoeder zal lekker veel smaak geven aan het gerecht.
7. Voeg ook peper en zout toe en een flinke snuf cayennepeper (ik ben hier wat voorzichtig mee omdat ik het niet te heet wil maken). Even husselen en dan het gehakt erbij en het blik met tomaten. Ik ben heel makkelijk met koken, ik giet de tomaten met het sap erbij in de pan en snij ze dan een beetje kleiner. Alles omroeren en vuur laag.
8. Hak de peterselie en de koriander fijn en strooi er overheen en klaar!! Hup in je bord en dan nog lekker wat feta erover. Bon apetit!!
Variatietips
♥ Je kunt i.p.v. feta ook buffelmozarella gebruiken.
♥ Voor mensen die mee eten en niet op suiker hoeven te letten kun je er rozijnen doorheen doen.
♥ I.p.v. rode ui kun je ook gewone ui gebruiken.
♥ Ben je vegetarisch? Laat dan het gehakt gewoon weg, smaakt nog steeds heel lekker!
♥ Even een avond geen granen? Laat dan de rijst weg.
♥ Bezig met PBP of slank eten? Gebruik dan mager gehakt, Apetina kaasblokjes 10% vet en eet geen rijst.
Tip: koop kruiden bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt of op de markt. Is vaak een stuk goedkoper. Ook koop ik daar graag feta gemaakt van geitenmelk, zálig!