Rode linzensoep met een bite
Deze warme soep smaakt lekker, heeft een lekkere en verrassende bite dankzij de doperwten en vult goed!
Ingrediënten rode linzensoep (4 kommen)
300 gr gedroogde rode linzen
1 blik gepelde tomaten
1 blik kokosmelk
200-250 gr doperwten uit de diepvries (optioneel, wel aan te raden!)
1 rode peper of 2 tl chilipoeder
1 ui
2 teentjes knoflook
1 bosje koriander (optioneel)
groentebouillonpoeder (of blokje)
1 tl korianderpoeder
2 tl kerriepoeder
3 tl komijnpoeder
1 tl kaneel
1 tl kurkuma (optioneel)
1 eetl citroensap
peper en zout naar smaak
Rode linzensoep maken
1. Snijd de ui en knoflook grof en bak kort in een beetje kokosolie of olijfolie in een kookpan.
2. Voeg de kruiden toe en bak even mee. Geen paniek als tijdens het bakken de bodem wat verkleurt, dit hoort erbij en zolang je het niet laat aanbranden gaat het goed!
3. Voeg de gepelde tomaten toe en roer alles door.
4. Voeg 800 ml water toe met de groentebouillonpoeder en de linzen en laat zachtjes koken.
5. Snijd nu de rode peper doormidden en verwijder de uiteinden en de zaadjes. Voeg de twee reepjes toe aan je pan.
6. Voeg nu 2/3 van de kokosmelk toe en wat peper en zout. Laat de boel zo’n 20 minuten koken totdat je linzen gaar zijn.
7. Als je je soep niet te pittig wilt kun je nu 1 reepje rode peper eruit halen (of allebei). Pureer de soep met een staafmixer glad en voeg een snuf kaneel toe.
8. Voeg na het pureren de doperwtjes toe en een eetlepel citroensap en roer alles goed door.
Als laatste kun je de koriander toevoegen!
Eet smakelijk!
Tip!
Wil je je soep glad én fluweelzacht maken? Duw je soep dan na het pureren door een puntzeef!
Variatietips
♥ Als de soep klaar is met koken, zou je ook al een deel van de koriander kunnen toevoegen en mee pureren met de staafmixer.
♥ Voor een romig effect kun je bij het serveren een lepel crème-fraîche toevoegen.
♥ Voeg een stukje verse gember toe.
Macro’s
Op basis van:
88 gr ui
4 gr kokosolie
186 gr kokosmelk
226 gr doperwten
300 gr rode linzen
1 blik gepelde tomaten
800 ml water met 1 eetl bouillon
Totaal volledige soep (ik had 1817 gram)
1528 kcal
18,3 vet
227 kh
95,7 eiwit
116,2 vezel
Per 500 ml:
420 kcal
5 vet
60 kh
16,5 eiwit
32 vezel