Roze suikervrije taart met erythritol
Wie wil deze roze suikervrije taart met natuurlijke kleurstof nou niet eten op Valentijnsdag? Of welja, op iedere dag die opgevrolijkt mag worden? Want eerlijk is eerlijk, ik word wel héél vrolijk van deze beauty! En als ik hem kan maken, kan jij het ook!
Suikervrije carrotcake, altijd goed!
De basis is de suikervrije carrotcake, die gezoet is met erythritol. Die laat zich goed bakken en geeft een lekkere en stevige basis om met frosting te versieren. Ik heb twee taarten gebakken en die gestapeld voor een extra wauw effect. En die fantastische roze kleur komt van…… bietenpoeder! Wat een uitvinding is dat zeg! Geen chemische zooi waar je lijf van op hol gaat, maar gewoon een prachtig kleurtje uit de natuur!
De grap is trouwens dat ik eigenlijk de hele taart van rozetten wilde voorzien, maar ik had niet genoeg! Eerst baalde ik daar van, maar nu denk ik alleen maar ‘yes’! Want doordat een stukje van de taart is open gebleven, vind ik hem extra aantrekkelijk geworden! Ha, van een foutje naar een top idee!
Frosting koel houden
Houd er met de frosting rekening mee dat je die goed koel houdt voordat je hem op je taart zet. Je kunt de frosting dus het beste aanbrengen vlak voordat je de taart presenteert of je zorgt ervoor dat je de roze suikervrije taart met de frosting goed koel houdt.
Taartlagen stapelen
Ik heb een kleine bakvorm van 18 cm gebruikt. Hierin heb ik twee keer een taart gebakken zodat ik een wat hogere toren heb gekregen. Die hoogte is wel belangrijk voor het wauw effect! Ik heb een taartzaag gebruikt om de taart doormidden te snijden om daar ook een laag frosting te smeren. Je kunt deze taart invriezen, maar ik vind de smaak van de frosting dan wel achteruit gaan. Lekker gelijk delen en opeten dus! 😉
Ingrediënten roze suikervrije taart
350 gr amandelmeel
90 gr erythritol
3 tl wijnsteenbakpoeder
200 gr geraspte wortel
8 eieren
80 gr boter
1 tl vanillepoeder
120 gr hazelnoten
1/2 tl baking soda
1 tl zout
2 1/2 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
1/4 tl gemalen kruidnagel
Ingrediënten suikervrije frosting
100 gr roomkaas
100 gr roomboter
1/2 tl vanille bourbon
60 gr erythritol
Bietenpoeder
Optioneel:
– 5 el kokosrijstemelk (maakt het smeuïger)
Met de verhoudingen roomkaas/roomboter kun je nog spelen. Proef tijdens het bereiden wat je van je frosting vindt en pas hem zo nodig nog wat naar je smaak aan.
Bereiding suikervrije taart
1. De oven mag op 180 graden.
2. Doe de boter in een ovenbestendig bakje en laat deze smelten in de oven.
3. Maal de gesmolten boter, de eieren en de geraspte wortel in een keukenmachine door elkaar totdat je een smeuiig geheel krijgt.
4. Verzamel alle droge ingrediënten in kom en hussel even goed door elkaar. Voeg dan beetje bij beetje alles toe aan de keukenmachine totdat je beslag compleet is.
5. Hak nu de hazelnoten grof en roer die door het beslag.
6. Vet je bakvorm in met wat kokosolie of bakspray.
7. Doe het beslag in de bakvorm en zet in de oven. Houd zeker 40 minuten baktijd aan. Check met een satéprikker of de binnenkant droog is. Zoniet, laat dan langer in de oven staan.
8. Wanneer je taart goed is, haal je hem uit de oven en laat hem tenminste vijf minuten afkoelen. Draai de taart dan om zodat je de vorm eraf kunt halen en de onderkant goed kan afkoelen.
9. Voeg de frosting pas toe wanneer de taart volledig is afgekoeld. Tip: zet je taart na het afkoelen nog even in de koelkast om echt volledig koel te worden voordat je de frosting aanbrengt.
Bereiding suikervrije roze frosting
Zorg ervoor dat de roomkaas op kamertemperatuur is!
1. Doe de roomkaas, kokosrijstemelk en vanille in een kom en roer door elkaar. Ik vind het het makkelijkst om hier een gewone handmixer voor te gebruiken.
2. Wanneer alles goed gemixt is voeg je de erythritol toe. Mix dit goed door!
3. Voeg nu een beetje de bietenpoeder toe en mix door elkaar. Hoe meer poeder je toevoegt hoe donkerder de roze kleur wordt. Voeg dus net zolang poeder toe tot je de gewenste kleur hebt gekregen.
Variatietips
♥ Vervang de hazelnoten door walnoten voor een andere smaakbeleving.
♥ Liever een blauwe frosting? Gebruik dan blauwe spirulina van Blue Majik.