Dit recept is bij toeval ontstaan. Ik had nog een paar preien in huis en geen zin om uitgebreid te koken. Google is your best friend en zo kwam ik verschillende recepten voor shakshura tegen. Dit is van oorsprong een gerecht uit het Midden Oosten waarbij gebruik wordt gemaakt van een tomaten- of paprikasaus. Ik heb aan dit recept mijn eigen draai gegeven met wat ik nog in huis had (zonder tomaat dus) en het resultaat was snel én verbluffend lekker! Dit laatste kan met volle overtuiging zeggen want als ook manlief een nieuw recept lekker vind, dan is het ook echt zo. ;-p
Ingrediënten voor 2 personen
3 preien
Spinazie ( ik had een zak van 200 gram en daar heb ik zo’n 150 gram van gebruikt)
Blik linzen
Feta
4 eieren
1 citroen
Boter (is te vervangen door olijfolie)
Komijnpoeder, peper, zout
Bereiding snelle shakshura
- Snijd de prei in kleine ringen (uiteraard nadat je die gewassen hebt en de harde onderkant hebt verwijderd) en de feta in kleine blokjes (de hoeveelheid bepaal je zelf, ik ben dol op feta dus heb een heel blok gebruikt).
- Smelt wat boter in een pan met een dikke bodem en smoor hier de prei in voor 5 minuten totdat deze lekker zacht is.
- Voeg flink wat komijnpoeder toe en dan de spinazie en roer deze totdat de spinazie wat is geslonken en voeg lekker wat peper en zout toe.
- Laat de linzen uitlekken en voeg deze toe en pers er een halve tot hele citroen boven uit.
- Roer even om en maak dan vier kuiltjes en breek hier de eieren boven. Strooi de feta eromheen, doe dan de deksel op de pan en laat zo’n 5-10 minuten staan. Wil je je eieren liever meer gestold, kies dan voor 10 minuten. Houd je ervan als de dooier nog wat meer vloeibaar is, houd dan maximaal 5 minuten aan.
Enjoy! En tag @suikerengistvrij als je dit recept gaat maken. Vind ik leuk!
Variatietips
Hieronder wat ingrediënten die je nog meer zou kunnen toevoegen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de linzen te vervangen door een andere groente. Laat je verrassen!
♥ Tomaten (vers of uit blik)
♥ Uien
♥ Paprika’s
♥ Knoflook
♥ Paprikapoeder
♥ Harissa (voor wat meer pit)
♥ Verse kruiden zoals peterselie of koriander
♥ Worstjes of andere eiwitbronnen voor een nog hoger eiwitgehalte