Koekjes van suikervrije speculaas
Vandaag koekjes gebakken! Jazeker, koekjes! Zonder suiker en andere rare toevoegingen. Naar de Blokker gegaan voor een bakmat en deegroller. Tijdens het maken bleef al het deeg aan de mat en de roller plakken! Ben toen zelf maar op het idee gekomen om de boel met wat tarwebloem te bestrooien (nadat ik de deegroller en bakmat had schoongemaakt). Gelukkig ging het toen wat beter.
Tja, ik ben geen keukenprinses maar met experimenteren kom ik een heel eind. Nadat de koekjes 35 minuten in de oven hadden gestaan en waren afgekoeld heb ik er gelijk één geproefd. En daarna nog twee. Smaak viel me alles mee! Eerlijk gezegd smaakten ze, na een week geen suiker te hebben genuttigd, best lekker! En wat ook fijn is aan deze koekjes, de smaakpapillen worden niet dusdanig gemanipuleerd dat je er gelijk 20 van wilt. Lekker en gezond dus.
Ingrediënten (voor circa 14 kleine koekjes)
160 gram amandelmeel
60 gram roomboter op kamertemperatuur
1 klein ei
3 flinke eetlepels speculaaskruiden (ik heb koek- en speculaaskruiden van Silvo gebruikt)
2,5 theelepel Stevia
geschaafde amandelen (grof gehakt) om te garneren
eigeel om te bestrijken
eventueel wat tarwebloem o.i.d. om werkblad mee te bestrooien
Suikervrije speculaas maken
1. Zet de oven op 160 graden.
2. Doe amandelmeel, roomboter, ei, stevia en speculaaskruiden in een kom. Prak met een vork de boter fijn met de overige ingrediënten. Als alles aan elkaar klontert kun je met je handen verder kneden totdat je een goed geknede bol hebt. Om te voorkomen dat het deeg aan mijn bakmat vastplakt strooi ik er wat tarwebloem op. Dit doe ik ook bij de deegroller.
3. Rol het deeg vervolgens uit en steek er vormpjes uit (ik steek ongeveer twee a drie vormpjes per keer en rol dan het deeg opnieuw uit).
4. Besmeer de bovenkant van de koekjes royaal met eigeel en strooi er het gehakte amandelschaafsel over.
5. Bak de koekjes vervolgens circa 35 a 40 minuten in de oven. Laat ze daarna wat afkoelen en dan…smullen maar!