Stamppot met broccoli en tomaat
Naast suikervrije voeding ben ik op dit moment ook aan het kijken naar voeding dat het lichaam niet verzuurd. Of, omgedraaid en in vaktermen, naar alkalische voeding. Toevallig zijn aardappels, broccoli en cherrytomaatjes heel alkalisch. Een maaltijd dus waar je lichaam blij van wordt! Enne…. je smaakpupillen ook!
Ingrediënten stamppot met broccoli en tomaat (2 personen)
Kruimige aardappels (hoeveelheid naar keuze)
1 broccoli
200 gr cherrytomaatjes
Potje rode pesto
Crème fraîche (kun je ook weglaten)
Pijnboompitten
Peper
Stamppot met rode pesto maken
1. Schil de aardappels en kook ze in een laagje water met wat zout in ongeveer 20-25 minuten gaar.
2. Stoom of kook de broccoli beetgaar.
3. Halveer de cherrytomaatjes.
4. Bak de pijnboompitjes.
5. Stamp de aardappels fijn met 1-2 eetl crème fraîche of wat kookvocht van de aardappels of broccoli.
6. Maal er flink wat peper overheen.
7. Doe de broccoli erbij en stamp fijn.
8. Voeg een half potje of een heel potje (net wat je smaak is) pesto toe (let op dat je de suikervrije variant hebt gepakt!).
9. Roer de cherrytomaatjes en pijnboompitjes erdoor.
Bon apetit!
Variatietips
♥ Vervang de crème fraîche door kookvocht /wat gistvrije bouillon / scheut geitenmelk.
♥ Liever vlees erbij? Voeg gebakken kipstukjes toe of gebakken spek.
7 comments
Dit was heerlijk! Man en dochter hebben ook gesmuld!
Hi Astrid, dat is fijn om te horen!! Het is een van mijn favorieten als ik even snel wat lekkers op tafel wil zetten 🙂
Hi Marije,
Ik ben helemaal nieuw in de wereld van Candida.
Dus ben mij nu aan het inlezen. En zo kwam ik dus ook op jouw site. En ik kan mij helemaal inleven!
Echter jij geeft in sommige recepten wel aan cremefraiche of melkproducten te gebuiken. Dit is toch juist niet goed? Of heb jij het dan over producten die dan niet van de koe komen? Ik raak hier een beetje van in de war namelijk.
Hoi Mar,
Dank voor je berichtje.
Zoals je hier kunt lezen ben ik al in het stadium dat ik de teugels wat kan laten vieren en inderdaad soms melkproducten van de koe eet. Uiteraard is dit te vervangen door producten op basis van geitenmelk of schapenmelk. Hoe heb je ontdekt dat je candida hebt? Laat je je bijstaan door bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut?
Groetjes Marije
marWat goed dat je je beter voelt en wat meer producten kan eten. Ik zit nog in het beginstadium dus was mij aan het inlezen en raakte er een beetje van in de war. Vandaar. Maar ik wil ermee beginnen, oh nee ik ga ermee beginnen, dus dan kan ik beter de koemelk met rust laten denk ik?
De huisarts kon maar niks vinden. Toen was ik naar een orthomoleculaire arts gegaan in Belgie. Over een half jaar voor controle weer langsgaan. Ben heel erg benieuwd! Nog tips voor een beginneling?
Haha wat goed dat je zegt dat je er mee gaat beginnen ipv willen!
Ik ben zelf echt cold turkey gegaan destijds. Alle suiker (en verborgen suiker!) uit mijn menu geschrapt. Was echt heel pittig, maar het wel waard. Je moet je mind ertoe zetten. Het is een kwestie van doen! De eerste paar weken zijn ruk, maar daarna wordt het steeds meer een gewoonte. Wat ik zelf erg handig vond (en nog steeds vind) is om weekmenu’s te maken. Dit kost even wat tijd, maar maakt het boodschappen doen en het koken door de week een stuk makkelijker! Dan heb je er namelijk al over nagedacht!
Ben je een zoetekauw? Ik namelijk wel. En het heeft me geholpen om te kijken naar wat zoetigheden die ik nog wel mocht. Zoals cakejes van amandelmeel, gezoet met Stevia. Stevia is echt mijn beste vriend geworden! Let bij het kopen wel op dat je Stevia koopt zonder toevoegingen zoals aspartaam.
En ja, ik zou de komende vier weken koemelk even skippen! En dan over vier weken kijken hoe je je voelt en het dan wellicht weer in kleine hoeveelheden gebruiken als het bijvoorbeeld in een recept moet. Dus niet om dan weer volle glazen melk te gaan drinken. Uiteindelijk is het voelen waar jij je goed bij voelt. Even cold turkey back to basic en dan langzaam weer gaan bouwen aan je voedingsmiddelen. Je zult dan gauw genoeg merken wat voor jou werkt en wat niet.
Succes!
Bedankt voor jouw bericht Marije! Denk dat dat ook de beste manier is om te beginnen. Het is wel erg lastig zeg. Zo wilde ik vanmorgen een weekmenu maken, maar helaas is mijn blz nog steeds leeg. Beetje inspiratieloos en voor nu een beetje veel uitzoekwerk. Gelukkig helpen jouw recepten een beetje. Thanks again!