Lekkere muffin met banaan en chocola
Jum jum smikkel smikkel. Zelfs vrienden die suiker eten vinden deze muffin ook lekker! Heel makkelijk om te maken! Als je aan het begin van je candidadieet staat kunnen de bananen wellicht nog wat teveel van het goede zijn. Overleg dit met je behandelend therapeut!
Ingrediënten suikervrije bananen muffins (12- 14 stuks)
200 gr amandelmeel
75 gr kokosrasp
1 tl vanillepoeder (of schraapsel van 1 stokje) – dit kun je ook weglaten!
1 eetl wijnsteenbakpoeder
1 tl zout
110 ml (soja)yoghurt
50-60 gr gesmolten boter of kokosolie
1 ei
2 rijpe bananen
2,5 theelepel Stevia
3 eetl rauwe chocoladesnippers
Suikervrije bananen muffins met cacao snippers maken
1. Verwarm de oven op 200 graden.
2. Meng het amandelmeel met de kokosrasp en de stevia, het bakpoeder en het zout met een vork door elkaar.
3. Ik gebruik zelfs het liefst kokosolie i.p.v. boter en laat dit even smelten in de oven.
4. Klop het ei (met bijvoorbeeld de staafmixer) schuimig.
5. Voeg aan het amandelmengsel de (soja)yoghurt, de gesmolten kokosolie, 2,5 theelepel stevia en het losgeklopte ei toe. Meng alles goed (met bijvoorbeeld een vork).
6. Snijd de banen in stukjes en prak ze goed door het amandelmengsel heen.
7. Voeg 3 eetlepels rauwe cacaosnippers toe en roer die door het mengsel.
8. Vul 12-14 muffinvormpjes met het mengsel en gaar ze in circa 25-30 lichtbruin in de oven.
Het kan zijn dat ze wat langer in de oven moeten blijven omdat de binnenkant nog niet gaar is. Laat ze dan gerust wat langer staan en dek ze eventueel af met een stukje aluminiumfolie.
Tip: Als je ze uit de oven hebt gehaald zet de muffins dan ondersteboven zodat ook de onderkant zijn warmte kwijt kan en kan ‘drogen’.
Je kunt de muffins een paar dagen bewaren in een luchtdicht afgesloten doos of je kunt ze, nadat ze zijn afgekoeld, invriezen.
6 comments
Lijkt me erg lekker. Maar wat is stevia?
Hi Lotje, Stevia is een natuurlijke zoetstof. Ik zal er binnenkort wat meer over schrijven, want het is echt fantastisch! Let goed op wat voor Steviaproduct je koopt want er zijn een aantal partijen die Stevia mengen met bijvoorbeeld aspartaam, en dat is nou net weer een stof die níet lekker is voor je lijf. In het recept heb ik een foto van de Stevia vloeistof gezet die ik gebruik en die puur natuur is. Groetjes!
Ik mag helaas geen banaan (daar zitten ook erg veel natuurlijke suikers in) kan ik dit vervangen voor iets anders? Mag jij wel banaan met een candida-infectie? Wel een erg lekker receptje. Ik heb hetzelfde probleem met dadels, deze worden ook veel gebruikt als basis voor ‘gezonde’ taartjes/cakejes’ maar daar zit toch ook te veel suiker in ( al dan van nature aanwezig)? Mag jij die wel eten?
Ipv cacaopoeder zou ik ook carobepoeder kunnen gebruiken toch? En ipv amadelmeel lijk mij boekweitmeel ook geen probleem, toch?
Ha lieve Jannie, als jij nog niet tegen banaan kan dan zou ik zeker experimenteren met iets anders, bijvoorbeeld wortel of blauwe bessen of bramen.
In dadels zit inderdaad ook veel natuurlijke suiker. In het begin van je candidadieet zou ik dit vermijden en later absoluut met mate eten!! Ik denk dat het nog altijd beter is als je later een ‘gezond snoepje’ met dadels erin eet dan de kant en klare fabriekstroep. En als je al iets eet met natuurlijke suikers erin dan raad ik aan om ook wat ongebrande, ongezouten noten te eten, die helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
In dit recept komt geen cacaopoeder voor maar rauwe cacaosnippers. Die kun je ook weglaten (ik houd wel van de bite). Je kunt ook gehakte nootjes toevoegen bijvoorbeeld. Ik weet niet of het recept ook lekker is met boekweitmeel. In dit geval denk ik dat een groot deel van de lekkere smaak bij de amandelmeel vandaan komt. Mocht je het gaan proberen met boekweitmeel hou me dan op de hoogte van je resultaat! 🙂
Kan dit ook met gewone yoghurt? Ik had de ingredienten gehaald en daarin staat yoghurt, maar in je tekst staat soja yoghurt.
groetjes Carla
Ha Carla, dank voor je oplettendheid! Ja, het kan zowel met gewone yoghurt als met sojayoghurt. Heb het gelijk even aangepast in het recept. 🙂