Cake van rogge en gezoet met stevia
Eindelijk een cake die niet is gezoet met geraffineerde suiker, maar wel zoet smaakt! Ik ben fan!
Ook heel lekker te eten als ontbijt, belegd met een aardbeitje bijvoorbeeld! 🙂
Ingrediënten suikervrije rogge cake
(12 plakjes):
250 speltmeel of roggemeel
2 tl kaneel (=2 gram)
1,5 tl koek- (speculaas) kruiden
3 eetl kokosbloesemsuiker (=11 gram)
1/2 tl bakpoeder
1,5 tl baking soda (=4 gram)
1/2 tl steviapoeder
snufje zout
250 ml amandelmelk
50 gram ahornsiroop
1 ei
kokosolie
Cakevorm van ongeveer 21 cm bovenlengte en 17,5 cm bodemlengte.
Suikervrije cake met rogge en stevia maken
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Vet de cakevorm in. Ik doe dit door een stukje kokosvet te pakken en dat met mijn handen door de cakevorm te halen. Je kunt het kokosvet natuurlijk ook eerst smelten tot olie en het dan met een kwastje doen 😉
3. Doe alle droge ingrediënten samen in een kom.
4. Klop het ei luchtig (of zet even de staafmixer erop) en roer door de amandelmelk met de ahornsiroop.
5. Doe het mengsel vervolgens bij de droge ingrediënten en mix tot een beslag (met je vork of met een mixer of keukenmachine).
6. Doe het beslag in de cakevorm en bak in de oven voor circa 50 minuten. Doe er na 25 minuten een stukje folie overheen zodat de bovenkant niet verbrand.
7. Tien minuten laten afkoelen en dan uit de vorm halen en verder laten afkoelen op het liefst een rooster. Ik leg de cake op zijn kant zodat ook de onderkant goed kan drogen/afkoelen. Wacht met aansnijden tot je cake is afgekoeld.
Variatietips
♥ Voeg stukjes noot toe voor een bite.
♥ Voeg een lepel cacaopoeder en cacaonibs toe voor een vleug chocoladesmaak.
♥ Vervang het roggemeel door speltmeel.
Macro’s
Op basis van bovenstaande hoeveelheden en 12 plakjes.
Met speltmeel:
Totale cake: Per plakje:
1242 kcal 103,5 kcal
223,5 kh 18,6 kh
41,8 eiwit 3,5 eiwit
19 vet 1,6 vet
28,3 vezel 2,4 vezel
Met roggemeel:
Totale cake: Per plakje:
1119 kcal 93,3 kcal
186 kh 15,5 kh
34,3 eiwit 2,9 eiwit
17,5 vet 1,5 vet
39,3 vezel 3,3 vezel