Iedereen vindt deze taart lekker!
Deze taart is echt verrukkelijk en is ook door suikerliefhebbers goedgekeurd! Echt heel tof dat een taart die suikervrij en lactosevrij is door iedereen lekker wordt gevonden! Bij cheesecake denk je natuurlijk meteen aan iets met kaas! Maar het kan ook anders! Geef het een kans en leef je uit in de keuken! 🙂
Voordat je begint een paar tips
♥ Ik heb een springvorm van 20-21 cm gebruikt. Groter zou ik niet gaan, kleiner kan wel. Dan wordt je bodem iets dikker en de rand iets hoger. Klinkt ook erg lekker!
♥ Zorg dat je eventueel nog een wat grotere siliconen bakvorm hebt of een stuk bakpapier voor eventueel lekken in de oven.
♥ Voor het raspen van een citrusvrucht gebruik ik graag een zesteur. Die is voor mij echt onmisbaar om snel mooie dunne sliertjes rasp te krijgen. Zoiets koop je één keer en gebruik je de rest van je leven. 🙂
Ingrediënten
Voor de bodem:
180 gr speltmeel
1 tl zuiveringszout
snufje zeezout
2 gr verse gember of 1/2 tl gemberpoeder (kun je ook weglaten maar vind ik een mooie toevoeging vanwege de gezonde eigenschappen)
1/4 tl steviapoeder
60 ml ahornsiroop
2 el citroensap
80 gr zachte of gesmolten kokosolie
Voor de vulling:
3 eieren (ik kies bewust voor eieren waarvan het nummer met ‘0’ begint!)
geraspte schil van 1 citroen
2 el speltmeel
60 ml citroensap
10 Stevia druppels
70 ml ahornsiroop
130-150 gr blauwe bessen (zorg ervoor dat je ze na het wassen even droogdept met een keukenpapiertje!)
Slimme voorbereiding
Door je ingrediënten in een slimme volgorde klaar te zetten, staat je taart snel op tafel!
♥ Rasp de citroen en zet apart.
♥ Pers de citroen uit en zet het sap apart.
♥ Weeg het speltmeel af en zet apart.
♥ Weeg de kokosolie af en zet apart (eventueel nog verwarmen in een pannetje, magnetron of oven om te laten smelten)
♥ Schil de gember en snijd fijn (deze stap kun je overslaan als je geen gember wilt).
♥ Weeg de blauwe bessen af, spoel ze af onder de kraan en laat uitlekken op een paar stukjes keukenrol.
Suikervrije cheesecake maken
De bodem maken:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Doe het speltmeel, het zuiveringszout, het snufje zout, de gemberpoeder en de steviapoeder in een kom en roer goed door.
3. Voeg dan de ahornsiroop, de kokosolie en het citroensap toe en roer goed door. Ik heb hier een keukenmachine voor gebruikt, maar dit kun je ook met de hand doen. Uiteindelijk krijg je kleffe, stevige massa.
4. Vet je spingvorm in met wat kokosolie. Ik gebruik hier zelf graag een siliconen kwastje voor.
5. Vorm de massa tot een bol en druk hem uit in de springvorm. Tip: maak je vingers nat onder kraan en duw het deeg uit over de bodem en de rand. Als laatste duw je zachtjes met je vingers op de rand om hem wat strakker te krijgen.
6. Zet de bodem nu voor 15 minuten in de oven.
Laat hem daarna goed afkoelen! Ik heb hem bijvoorbeeld buiten op de koude tegels gezet.
Verlaag de temperatuur van de oven nu naar 160 graden.
De vulling maken:
1. Neem een kom en kluts de eieren. Ik heb hiervoor een handmixer gebruikt en zeker 3 minuten gemixt om er wat lucht in te krijgen.
2. Voeg het citroensap, de steviadruppels, de ahornsiroop toe en mix even.
3. Dan voeg je de citroenrasp door en mix je de boel nog even goed door.
4. Wanneer je bodem redelijk tot goed is afgekoeld, leg je nu de blauwe bessen op de bodem. Ik heb de springvorm vervolgens in een grotere siliconen bakvorm gezet. Heb je die niet? Doe dan een stuk bakpapier onder de springvorm en draai de vier uiteinden tot puntjes. Mocht de taart gaan lekken, dan blijft zo je oven schoon. 😉
5. Schenk nu voorzichtig de vulling over de bodem. Neem hier even de tijd voor zodat de vulling goed kan zakken. Het kan zijn dat je wat vulling overhoudt. Ik heb deze taart een paar keer gemaakt en elke keer was het weer verschillend hoeveel vulling ik erin kon doen. Dit heeft te maken met de hoogte van de rand. 🙂
6. Zet de taart nu voor 30-40 minuten in de oven.
Houd tussendoor je taart in de gaten, je wilt niet dat de korst verbrand.
Check na 30 minuten met een sateprikker hoe droog de binnenkant is. Dit doe je door de satéprikker in het midden van de taart te steken. Als deze er schoon uitkomt is je taart klaar.
Laat je taart even tien minuten afkoelen en haal dan voorzichtig de springvorm eraf en haal hem van de bodem. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Serveer eventueel met wat verse blauwe bessen, rode besjes en/of ander vers fruit.
Geniet!
Ook lekker met de zelfgemaakte lactosevrije slagroom!