Een suikervrije taart die écht lekker smaakt
Vanmorgen om 06:00 uur bedacht ik me dat ik een gezonde, suikervrije taart wilde maken. In mijn hoofd ging ik alle mogelijke ingrediënten na en bedacht dat ik alles in huis had! Eigenlijk was dit recept dus een experiment. En ik kan je enthousiast vermelden: experiment geslaagd! Zelfs mijn kleine Hugo van 2,5 en zijn vriendin Eleonora vinden deze taart lekker! Hij is niet té zoet en ook niet té fris. Gewoon precies goed dus!
Voordat je begint een paar tips
♥ Ik heb een springvorm van 20 cm gebruikt. Groter zou ik niet gaan, kleiner kan wel. Dan wordt je bodem iets dikker en de rand iets hoger. Klinkt ook erg lekker!
♥ Zorg dat je eventueel nog een wat grotere siliconen bakvorm hebt of een stuk bakpapier voor eventueel lekken in de oven.
Ingrediënten speltbodem en abrikoosvulling
Voor de bodem:
180 gr speltmeel
1 tl zuiveringszout (baking soda)
snufje zout
1/4 tl steviapoeder
60 ml ahornsiroop
2 el citroensap
80 gr zachte of gesmolten kokosolie
Voor de vulling:
3 eieren (ik kies bewust voor eieren waarvan het nummer met ‘0’ begint!)
2 el speltmeel
30 ml citroensap (easy uit een flesje)
8 Stevia druppels
60 ml ahornsiroop
50 gr gedroogde abrikozen
40 gr rozijnen
45 gr blauwe bessen
Suikervrije taart met speltmeel en abrikoos maken
De bodem maken:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Doe het speltmeel, zuiveringszout, snufje zout en steviapoeder in een kom en roer goed door.
3. Voeg dan de ahornsiroop, de kokosolie en het citroensap toe en roer goed door. Ik heb hier een keukenmachine met deeghaak voor gebruikt, maar dit kun je ook met de hand doen. Uiteindelijk krijg je een kleffe, stevige massa.
4. Leg een stukje bakpapier op de bodem van je springvorm. Vet nu de spingvorm in met wat kokosolie. Ik gebruik hier zelf graag een siliconen kwastje voor.
5. Vorm de massa tot een bol en druk hem uit in de springvorm. Tip: maak je vingers nat onder kraan en duw het deeg uit over de bodem en de rand. Als laatste duw je zachtjes met je vingers op de rand om hem wat strakker te krijgen.
6. Zet de bodem nu voor 15 minuten in de oven.
Laat hem daarna goed afkoelen! Ik heb hem bijvoorbeeld buiten op de koude tegels gezet.
De vulling maken:
1. Neem een kom en kluts de eieren luchtig. Ik heb hiervoor een handmixer gebruikt.
2. Voeg het citroensap, de steviadruppels, de ahornsiroop en het speltmeel toe en mix even.
3. Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes en voeg samen met de rozijnen toe aan de mix.
3. Wanneer je bodem redelijk tot goed is afgekoeld, leg je nu de blauwe bessen op de bodem. Ik heb de springvorm vervolgens in een grotere siliconen bakvorm gezet om eventueel lekken op te vangen. Dit was achteraf gelukkig niet nodig geweest want alle vulling bleef keurig in de springvorm!
4. Schenk nu de vulling op de bodem. Het kan zijn dat de vulling tot of over de deegrand gaat. Geen zorgen, tijdens het bakken wordt dit stijf.
7. Zet de taart nu voor 40 minuten in de oven.
Houd tussendoor je taart in de gaten, je wilt niet dat de korst verbrand. Ik heb bijvoorbeeld na 30 minuten een stuk folie over de taart gelegd!
Laat je taart even tien minuten afkoelen en haal dan voorzichtig de springvorm eraf en haal de taart van de bodem.
Drie kwartier later is de taart nog steeds een beetje warm en dat is echt verrukkelijk!
Ook lekker met de zelfgemaakte lactosevrije slagroom!