Curry met bloemkool en kruiden
Laat je niet afschrikken door de lange lijst met ingrediënten. De meeste specerijen heb je waarschijnlijk al in huis en bloemkool en roerbakgroenten zijn zo gehaald, toch? Het is absoluut de moeite waard om dit recept eens te proberen. Verras jezelf!
Ingrediënten bloemkoolcurry (3-4 personen)
1 bloemkool
Zak Chinese roerbakgroenten (400 – 600 gram)
Zilvervliesrijst
Blikje kokosmelk
4 tenen knoflook
1 (gele) ui
1 rode peper
1 eetl. geschaafde amandelen (kun je ook weglaten)
Stukje gember (circa 2 cm)
Stukje limoen of citroen
Uit je kruidenkast
Kaneel
Komijn
Kurkuma
Korianderzaad
Korianderpoeder
Kruidnagel
Paprikapoeder
Nootmuskaat
Bloemkoolcurry maken
1. Bereid alvast het volgende voor: hak de knoflook fijn, snijd de ui, de gember (eerst even schillen!) en 1 rode peper fijn (de zaadjes mogen blijven zitten, no worries, de curry blijft zacht van smaak).
2. Haal de bladeren van de bloemkool en breek/snijd de bloemkool in kleine roosjes.
3. Kook water voor de rijst, voeg ruim zout toe en zet vervolgens zoveel rijst op als je zelf wilt.
4. Verhit wat olie (archideolie, zonnebloemolie, kokosolie of olijfolie) in een wok of hapjespan en voeg de bloemkool toe en ook de ui. Dit mag je goed bakken zodat het kleur krijgt!
5. Voeg dan 1 tl komijn, 1/2 tl kruidnagel en 1 tl korianderzaad toe.
6. Goed doorbakken en dan de helft van de gehakte knoflook toevoegen, de helft van de gesneden gember en 1/3 van de gesneden rode peper inclusief zaadjes erbij.
7. Weer alles omroeren en dan 1 el geschaafde amandelen en een 1/2 tl kaneel toevoegen.
8. Als laatste 1 tl kurkuma (dit moet je altijd maar heel kort bakken) en dan gelijk het blikje kokosmelk erover.
9. Doe er nog een ruime snuf zout bij en laat alles dan lekker met een deksel op de pan door pruttelen tot de bloemkool gaar is. De bloemkool is gaar als je mes er goed doorheen glijdt. Tijdens het garen ga je door met de roerbakgroenten.
Roerbakgroenten met kruiden maken
1. Terwijl de curry staat te pruttelen maak je wat olie heet in een andere pan.
2. Doe de rest van de ui en peper erin en hussel even om.
3. Voeg dan de roerbakgroenten toe en bak lekker door.
4. Vervolgens doe je de rest van de gember en de knoflook erbij en roer je de boel weer lekker door.
5. Dan is het de beurt aan de specerijen. Voeg toe: 1 tl korianderzaad, 1 tl komijn, 3/4 tl paprikapoeder, 1/2 tl kruidnagel, 1/2 tl nootmuskaat. Bak alles goed door.
6. Voor het opdienen breng je de groenten op smaak met wat zout en doe je er een beetje limoensap of citroensap over voor de frisheid van het gerecht. De boel nog even goed doorroeren en dan is het klaar om op te dienen!
Wistjedatjes
♥ Zout brengt de smaak van specerijen omhoog en is dus goed om toe te voegen!
♥ Door bloemkool te bakken i.p.v. te koken wordt hij een beetje nootachtig van smaak.
♥ Geel mosterzaad is pittiger dan zwart mosterdzaad.
Variatietips
♥ Voeg 1 tl geel mosterzaad toe aan de curry. Dit maakt de curry wat pittiger en is lekker voor de volheid van de smaak.
♥ Lekker met wat cashewnoten.
♥ Liever vlees erbij? Bak dan wat stukjes kip mee.
♥ Vervang de zilvervliesrijst door bijvoorbeeld quinoa.