Nog 1 dagje erbij en ik houd me al drie weken aan het candidadieet. Suiker en al zijn aanverwante soorten zijn taboe, net als gist, koemelkproducten, teveel toevoegingen zoals kleur-, geur- en smaakstoffen en alcohol. Ik vind dat deze drie weken eerlijk gezegd best snel zijn gegaan en ik verbaas me erover hoe weinig momenten ik heb gedacht dat ik dacht: “ik moet nú chocola o.i.d!”. Misschien heeft het te maken met de knop in mijn hoofd die om is gegaan. Dat ik zó’n duidelijke keuze heb gemaakt, dat ik candida niet langer tolereer. Dat ik mijn leven niet wil vergallen met het innemen van de verkeerde voedingsmiddelen. Eerlijk is eerlijk, die knop omzetten is dus gelukt maar dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is. Want van die marsepein die bij de kassa ligt weet ik heus nog wel hoe hij smaakt (en o god dat vind ik zooo lekker) en chocoladepinda’s moeten missen…tja….daar heb ik geen woorden voor. Maar op het moment dat zulke producten in mijn vizier komen denk ik gelijk aan mijn darmen en aan mijn lichaam en zo lukt het om die producten voorbij te lopen. Knop omzetten, ook al is het niet altijd makkelijk. Dit komt waarschijnlijk ook omdat ik niet in één keer van al mijn klachten af ben. Dat zou natuurlijk een wonder zijn maar zo werkt het simpelweg niet. Moe ben ik nog steeds af en toe, hoofdpijn heb ik elke dag en ook de jeuk aan mijn huid is niet helemaal weg. Maar dat geeft niet, ik kan niet verwachten dat de candida die ik heb gevoed en heb laten groeien, in drie weken tijd weg is. Stapje voor stapje….
Wat ga ik nu weer eten?
Die vraag stel ik me een paar keer per week. Dan weet ik het gewoon echt even niet meer en zou ik willen dat ik gewoon een pizza kon bestellen. Gelukkig duren die momenten van onwetendheid nooit heel lang en komt er altijd wel een ideetje boven drijven van wat ik zou kunnen eten en blijkt het helemaal niet zo ingewikkeld. Zo heb ik vandaag maar weer eens gerookte zalm gehaald en een lekker stuk jonge geitenkaas op de markt. Ik vind dat ik mezelf mag verwennen qua eten, mits met de toegestane producten. Iedere dag heb ik wel een moment dat ik trek heb in wat lekkers (dat betekent bij mij iets zoetigs). Op zo’n moment trakteer ik me dan op een zelfgebakken koekje of een lepel notenpasta. En natuurlijk een lekkere mok thee (of, geheimpje, twee mokken. Ik maak bijna altijd twee mokken thee tegelijk klaar).
Positieve dingen, positieve reacties
Sinds twee maanden ben ik aan het leren hardlopen. De drie kilometer heb ik al in de pocket en nu ben ik aan het trainen voor de vijf kilometer. Op zaterdag met een groep, doordeweeks met de iPod. Het doet me goed om te merken dat mijn lijf het aankan. Ik voel me er fitter door en trots. Daarnaast doe ik één keer per week kundalini yoga. Wat een verademing vind ik dat! Ik ga met hoofdpijn naar binnen en kom fris en ontspannen naar buiten. Ik denk ook dat dit te maken heeft met de yogalerares die ik heb en de manier waarop zij les geeft.
Tijdens deze sporten praat ik over suiker- en gistvrij leven en ik merk dat veel mensen dat interessant vinden en ook de behoefte hebben om gezonder te gaan eten. De reacties die ik tot nu toe op de website heb gehad doen me ook echt supergoed. Ik vind het heel fijn als ik andere mensen kan helpen in hun zoektocht naar lekker en gezond eten en ik merk dat niet alleen mensen met candida iets aan deze site hebben , maar ook mensen die simpelweg gezonder willen gaan leven.