Candida en stress
Candida en stress hebben meer met elkaar te maken dan je in eerste instantie misschien zou denken. Bij lichamelijke klachten zoals candida zijn we geneigd het enkel en alleen in voeding te zoeken. We zoeken uit wat we nog mogen eten en we focussen ons volledig op het dieet.
Ik sta voorin de rij om je te vertellen dat dit absoluut de meest logische eerste stap is!
Door de candida te ontdoen van zijn voeding (suikers, gisten, etc.) deel je gelijk een flinke dreun uit. Door je darmstelsel daarbij te versterken met de juiste voeding en voedingssupplementen creëer je een omgeving waarin candida zich minder zal willen vertonen.
Maar dan?
Dan is het goed om ook je stresslevels en mindset eens onder de loep te nemen en ik zal je in dit artikel uitleggen waarom.
Wat is stress en wat doet het in je lichaam?
We hebben allemaal weleens te maken met stress. Of het nu de dagelijks stress is van op tijd op je werk komen, de files, enzovoorts of de onverwachte stress van slecht nieuws, een ruzie of een ongeluk. Iedereen ervaart dus dagelijks een bepaalde mate van stress.
Op het moment dat je stress ervaart, brengt dat in je lichaam een aantal reacties op gang.
Je herkent vast wel de hogere hartslag, het snellere zweten en meer spierspanning (vaak in de nek schouders en rug).
Met die stress worden er meer van de hormonen cortisol en adrenaline aangemaakt.
Adrenaline heb je nodig als je snel moet handelen, denk bijvoorbeeld aan het op tijd wegtrekken van je kind bij de weg als er een auto aan komt. Cortisol zorgt er echter voor dat je voor langere tijd alert kun blijven en dus langer met een stressvolle situatie kunt omgaan.
Langdurige stress, cortisol en candida
Maar wanneer die stressvolle situatie te lang duurt en je lichaam maar cortisol blijft produceren, dan kan het tegen je gaan werken. Want in kleine hoeveelheden helpt cortisol je dus alert te blijven én om sneller je weefsels te herstellen…
Maar teveel aan cortisol onderdrukt je immuunsysteem waardoor je meer kans loopt op infecties en beschadigd weefsel.
En daarmee dus ook candida een open deur geeft om zijn gang te gaan in je lichaam!
Andere invloeden van stress
➡ Stress heeft invloed op je darmwerking. Misschien heb je weleens opgemerkt dat je in tijden van stress minder vaak een grote boodschap hoeft te doen dan wanneer je relaxed bent? Stress vertraagt je darmwerking of legt deze in noodsituaties zelfs stil, zodat er meer energie is om met de stresssituatie om te gaan.
➡ Stress kan de samenstelling van het milieu in je darmen wijzigen. De zuurgraad kan afnemen waardoor de groei en hechting van lactobacillen afneemt. En die lactobacillen zijn juist belangrijk om de candida in toom te houden. Je kunt je dus voorstellen wat er gebeurt als die lactobacillen er niet meer voldoende zijn…
➡ Stress vermindert de productie van IgA antilichamen. Deze IgA antilichamen beschermen ons tegen het binnendringen van allerlei ziekteverwekkers zoals virussen en infecties. De IgA antilichamen zijn aanwezig in o.a. ons traanvocht, de klieren van onze lucht- en urinewegen en in ons maagdarmstelsel. Wanneer de productie van die antilichamen dus omlaag gaat, zijn we vatbaarder voor ziekteverwekkende organismen zoals e-coli bacteriën, salmonella bacteriën, het griepvirus en dus ook candida.
Nu zijn er nog meer inwendige reacties van het lichaam op stress te benoemen, maar ik houd het even bij deze opsomming. Ik denk namelijk dat het je wel duidelijk wordt dat stress, en met name langdurige stress, geen pretje is voor je lijf én voor het beter worden van candida.
Candida psychologisch bekeken
In voorgaande alinea’s hebben we het gehad over het effect van stress op je lichaam en de relatie daarmee met candida.
Het is iets Westers dat we klachten graag liever toeschrijven aan lichamelijke problemen (zoals candida) dan aan onze psyche.
Immers, we leven in een maatschappij waarin psychische klachten als een zwakte worden gezien en dat vermijden we liever. Maar wat nou als je in die zwakte een uitdaging kunt zien en die om kunt zetten naar een sterk en stevig punt? Naar een onderwerp waarover je controle kunt krijgen?
Ons lichaam is een mind-body systeem
In het boek De Sleutel tot Zelf-Bevrijding worden lichamelijke klachten gezien vanuit onze psyche en emoties. Immers, ons hele lichaam is een systeem, een mind-body verbinding die over en weer invloed uitoefent. Denk maar eens aan iets wat je echt ontzettend boos maakt. Grote kans dat je dit terug voelt in je lichaam. In de Oosterse geneeskunde gaan ze al veel langer uit van dit principe en checken ze naast hun lichamelijke gemoedstoestand ook hun geestelijke gemoedstoestand.
En nu we weten wat stress ín ons lichaam doet, wordt het ook duidelijk dat we stress op mentaal niveau beter mogen bekijken én aanpakken.
Candida en chronische onzekerheid
Volgens De Sleutel tot Zelf-Bevrijding is de oorzaak van een schimmelinfectie dat je je eigen natuurlijke energieën oppot, in plaats van dat je volledig jezelf durft te zijn en daar naar durft te handelen. Dat je niet genoeg in jezelf gelooft. Dat je vriendelijk bent naar anderen, maar niet opkomt voor jezelf. En dat je het vanbinnen voelt knagen, dat het verdriet zich opstapelt en je jezelf steeds weer moet forceren in plaats van werkelijk uit je eigen centrum te leven.
Volgens deze Sleutel heb je het gevoel dat je onderdrukte emoties overstromen en je het soms niet meer aan kan. Je bent in staat om je partner van alles te verwijten, maar jij stelt je eigen grenzen niet duidelijk. Jij bent het die zich klein en minderwaardig voelt en daar reageert je omgeving op door je ook zo te behandelen.
De oplossing zit in meer zelfrespect
Jezelf dus niet opsluiten, maar je beseffen dat jij het waard bent om voluit te leven. Je mag je creativiteit en energie voluit laten stromen, want hierdoor word je met je werkelijke kern geconfronteerd. Kom dus met je werkelijke Ik, met je werkelijke verlangens en gedachten naar buiten, speel geen komedie. Durf jezelf volledig te verwoorden en doe niets waar je geen zin in hebt.
Wanneer jij eerst jezelf naar waarde schat, zullen anderen je respecteren.
Kom nu tot volledige ontwikkeling van jezelf en richt je leven niet in de eerste plaats naar je partner of ‘de ander’: wanneer jij voor jouw geluk zorgt, zal je omgeving de veranderingen ondergaan die nodig zijn ten goede van allen. Aldus de Sleutel.
Complete aanpak van candida
Met deze kennis wordt het dus duidelijk dat candida aanpakken op verschillende fronten mag gebeuren! Candida pak je aan door hem zijn voeding te ontnemen. Dat is waar het candidadieet voor is en dat is een enorme sterke stap om mee te beginnen. Tegelijkertijd besef je nu misschien ook dat het nodig is om je stresslevels omlaag te brengen en chronische stress aan te pakken. Om inzicht te krijgen in jezelf, in je emoties en om te gaan handelen naar je eigen diepste verlangens.
Want ja, ik heb mijn candida infectie overwonnen door bijna een jaar lang volledig suiker- en gistvrij te eten. Maar wat ik in die periode ook heb gedaan, is afscheid nemen van een baan van 60 uur per week die me veel te veel stress gaf. Onze fysieke gesteldheid gaat dus hand in hand met onze mentale gesteldheid.
Hulp nodig?
Mocht je hulp willen bij het omgaan met je emoties, bij het ontdekken van je onbewuste blokkades en bij het jezelf weer in je eigen kracht zetten, neem dan contact met me op. Ik ben gecertificeerd NLP-practitioner en Loopbaan- en Businesscoach en kan jou helpen om blokkades te doorbreken, om jezelf en je omgeving beter te begrijpen en om de controle over je leven weer in eigen hand te krijgen!
Noot: In dit artikel ben ik enkel in gegaan op mentale stress. Andere vormen van stress die invloed hebben op je lichamelijk gesteldheid zijn te vinden in bijvoorbeeld lichaamsverzorging, anticonceptie, luchtvervuiling, etc.