Ontgiften met een detox
Tien jaar geleden heb ik eens een citroensapkuur gedaan. Hierbij dronk ik een week lang alleen maar een vloeistof bestaande uit citroensap-ahornsiroop-cayennepeper en water. Ik vond dit stiekem best een lekker sapje. ’s Ochtends maakte ik twee liter sap en dat dronk ik gedurende de dag op. Was eigenlijk ook heel makkelijk met een baan de hele dag op de weg.
De keerzijde was echter dat ik enorme ontgiftingsverschijnselen kreeg die na een paar dagen heel pittig waren. Ik heb het sapvasten dus bij die ene keer gelaten. Nu besef ik me dat ik maar wat deed. Ik had gelezen over die citroensapkuur en het leek me wel mooi om te doen. Ik had geen enkel idee wat er nu werkelijk in mijn lichaam gebeurde…
Waarom wil je detoxen?
Veel mensen gaan vaak detoxen omdat ze willen afvallen, gezonder willen leven of mentaal een boost kunnen gebruiken. Detoxen is de afkorting van detoxificatie en betekent ontgiften. Je lijf neemt gedurende je leven een hoop gifstoffen tot zich. Denk alleen al aan alle voeding die je binnen krijgt. Vaak is deze gefabriceerd en zijn er de nodige niet-natuurlijke middelen aan toe gevoegd. Naast voeding krijg je ook een hoop gifstoffen binnen door de lucht die we inademen, de schoonmaakmiddelen die we gebruiken, het water waarmee we douchen en het chloorbad waarin we zwemmen.
Al die gifstoffen moeten door je darmen en levert verwerkt en opgeruimd worden. En als die berg té groot wordt, gaan je darmen en lever protesteren en is een scala aan klachten het gevolgd. Overgewicht, moe zijn en hoofdpijn zijn zomaar wat klachten die mensen tot een detox aanzetten.
Wat gebeurd er tijdens een detox?
Tijdens een detox laat je alle niet-natuurlijke voedingsmiddelen achterwege. Je voedt je lichaam met pure ingrediënten. En afhankelijk van welke detox je neemt zal ook de hoeveelheid voeding die je tot je neemt afnemen. Gevolg hiervan is dat je darmen en lever gaan ‘opruimen’. Doordat ze nu minder belast worden, hebben ze de tijd om opgeslagen giftstoffen los te maken af te gaan voeren.
Ga je een extreme detox doen zoals (sap)vasten of watervasten dan kan het zijn dat je in één keer heel veel gifstoffen vrijmaakt. Die moeten afgevoerd worden. Gebeurd dit afvoeren niet of niet voldoende, dan bestaat de kans dat je darmen de vrijgemaakte giftstoffen opnieuw gaan opnemen en dit wil je absoluut niet! Ik leg je verderop uit hoe je dit kunt voorkomen.
Verschillende soorten detoxen
Iedereen heeft een andere gedachte bij het woord ‘detox’. Waar denk jij aan als je hoort dan iemand aan het detoxen is? Er zijn zoveel verschillende vormen! En iedere vorm van detoxen brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee.
De meest bekende vorm van detoxen is het sapvasten zoals ik hierboven schreef. Dit kan met dat citroensap, maar er zijn ook sapvastenkuren die allerlei groentensappen gebruiken. Werkt ongetwijfeld als een tierelier om af te vallen, maar het lost uiteindelijk in je lichaam niks op. Al die sappen missen namelijk vezels en andere belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen en vetten. En die vezels zijn belangrijk omdat die zich binden aan de gifstoffen in je darmslijmvlies en daarmee je lichaam kunnen verlaten.
Ook ben je met een sapvastenkuur niet bezig om de status van je darmen te verbeteren. Dat wil zeggen de darmflora verbeteren. En die is juist zo belangrijk voor je immuunsysteem! Wil je je psychisch even een opkikker geven, dan is een paar dagen sapvasten een prima idee. Wil je aan je fysieke gezondheid werken dan zou ik voor een andere detox gaan!
Detoxen met het Clean programma
Bij toeval stuitte ik op een interview met cardioloog Alejandro Junger over hoe je gezonder kunt leven. Hij sprak uitvoerig over de werking van het lichaam, over hoeveel mensen ziek zijn en klachten hebben en over hoe we zelf de eerste stap naar een gezonder leven kunnen zetten.
Ik vond het zó interessant wat hij vertelde dat ik meteen zijn boek heb gekocht en besloot om zijn programma te volgen. Binnen een week ben ik begonnen met het pre-detoxen. Een periode van 4 dagen tot een week waarin ik alle niet-toegestane voedingsmiddelen ben gaan skippen en dus al ‘clean’ ben gaan eten.
21 dagen detoxen
Na die pre-detox ben ik overgegaan op het detox programma. Dit houdt in: 21 dagen lang 3 maaltijden per dag: vloeibaar – vast – vloeibaar. Vloeibare maaltijden zijn voor de darmen vele malen makkelijker te verteren dan vaste maaltijden. En tijdens deze detox is het rust geven aan de darmen precies wat we willen!
Ook moet er tussen de laatste maaltijd en de eerste maaltijd tenminste 12 uur zitten. Dat is ook wel bekend onder de term ‘intermittent fasting’ en komt dus gewoon neer op een rustperiode waarin je geen voeding tot je neemt.
Intermittent fasting
Die 12 uur komt vanuit de Ayurveda. Die eerste acht uur heeft je lichaam nodig om de basis te reinigen, denk aan alle voeding die je die dag tot je hebt genomen. Na de eerste acht uur gaat je lichaam in een diepere detoxmodus. En dat is precies wat we willen! Je lichaam heeft hier dan nog vier uur voor nodig. Of je nu aan het detoxen bent of niet, deze 12 uur aanhouden is dus altijd een goed idee! Je geeft je lichaam hiermee de gelegenheid om het ‘huis’ schoon te maken. Kleine kanttekening: heb je een bepaalde ziekte, zoals een galblaasaandoening, dan kan deze 12 uur juist tegen je werken. Overleg altijd met je behandelend arts.
Maaltijden op stories
Ik zal komende tijd proberen wat vaker te schrijven, maar nu heb je in ieder geval vast een idee waar ik mee bezig ben. Op Facebook en Instagram post ik dagelijks in de stories mijn maaltijden, zodat je een idee krijgt van wat er allemaal mag. Ook plaats ik de succesrecepten hier op deze website. Die zijn allemaal te vinden met de tag ‘detox‘ onderaan dit artikel.