Het is maandag. Ik heb week 1 er dus op zetten. Met succes. Afgelopen weekend heb ik geen tijd gehad om een nieuw weekschema te maken dus daar ga ik vandaag voor zitten. Ik kom niet verder dan maandag en dinsdag en besluit naar de natuurvoedingswinkel te gaan om boodschappen te doen en vervangingsproducten te vinden. Missie is: roomkaas vinden van schapen- of geitenmelk, slagroom idem dito en rookworst van ander vlees dan varkensvlees. En oja, vlees- en kipbouillon zonder gist. De roomkaas heb ik gevonden. De medewerkster laat me wel weten dat ik rekening moet houden met een andere smaak dan een roomkaasje zoals Paturain. Zoiets verwacht ik al wel ja want crème fraiche van geitenmelk smaakt ook beduidend anders dan crème fraiche gemaakt van koeienmelk. Maar so be it. Het gaat om mijn gezondheid.
Een vervanging voor slagroom blijkt een stuk lastiger. Er is in de winkel geen slagroom gemaakt van geiten- of schapenmelk. Wel van soja! Maar helaas, als ik op de verpakking kijk is die niet zonder suiker. Die gaat dus weer terug het schap in. Ook voor vlees- en kipbouillon zonder gist moet ik daar niet zijn. Ik probeer de biologische slager. Vlees- en kipbouillon hebben ze wel, maar met gist. Gelukkig kunnen ze me wel helpen aan een rookworst gemaakt van rundvlees zonder al te veel rare toevoegingen. Kost wat maar dan heb je ook wat.
Onderweg naar huis bedenk ik me hoe krom de maatschappij wat eten betreft in elkaar zit. Er wordt, ook op hoog niveau, gesproken over dat de volksgezondheid verbeterd moet worden en verhogen nog maar weer eens de ziektekostenverzekering. Ik vraag me dan serieus af waarom goed en gezond eten niet goedkoper gemaakt wordt en ongezond eten duurder! Zo wordt komt een betere gezondheid voor meer mensen binnen handbereik.
Ik snap het ook wel. Ongezond eten is goedkoop te fabriceren en gezond eten niet.
Maar ach, laat ik maar stoppen met hierover na te denken, mijn boodschappenmissie is vandaag voor het grootste deel geslaagd!
P.s. Van mijn lieve moeder dit mooie kaartje gehad. Super he! En toen ik haar belde om te bedanken en bij te kletsen over onder andere mijn supermarktverhaal zei ze, “Kippenbouillon en vleesbouillon zonder gist? Dat maak ik wel, is heel makkelijk.” Tja, ik ben geen keukenprinses dus het is fijn om een keukenkoningin als moeder te hebben 🙂