Morgen begin ik echt
Een zin die ik regelmatig gedacht hebt omdat ik onbewust wel weet wat er aan de hand is.
Candida maakt mijn leven momenteel in 2012 zuur en vaag en als ik twee weken suikervrij eet, overheerst het gevoel van suiker moeten eten. Met alle gevolgen van dien. Maar nu is de maat echt vol. Loop al weer een paar jaar te kwakkelen met mijn gezondheid en niemand kan er de vinger op leggen.
Onophoudelijke jeuk
Op de lijst van candida symptomen scoor 9 op 10. De druppel die voor mij de emmer doet overlopen is bijna onophoudelijke jeuk aan mijn huid. Netelroos, constateerde de dokter. Voor twee weken pillen mee dan zou het wel weg moeten zijn. Na twee weken was de jeuk met bijkomende opzwelling van de huid er nog steeds. Inmiddels had ik mij zelf al verdiept in netelroos en de oorzaken. Je moet namelijk weten dat ik niet van medicijnen houd. Die nemen de symptomen dan misschien wel weg, maar niet altijd de oorzaak. Ik kijk zelf liever naar de oorzaak. Toen ik bij mogelijke oorzaken van netelroos candida tegen kwam wist ik eigenlijk alles wat ik stiekem allang wist.
Mijn huisarts wilde niets van candida weten
Mijn huisarts wilde niets van candida weten. Die zei dat candida een hype is geweest, dat je van dat dieet ondervoed raakt en dat je tanden ervan uitvallen. Sterker nog, ik kreeg anti-depressiva voorgeschreven omdat de netelroos (uticaria) door stress zou komen. Opvallend detail: in de bijsluiter van deze pillen stond als mogelijke bijwerking netelroos (uticaria) vermeld. Snap jij het nog?
Ik wil zo graag ‘normaal’ eten
Het moment waarop ik zelf ontdekte dat candida de boosdoener is werd ik eerlijk gezegd best emotioneel. Zo’n zeven jaar geleden heeft een orthomoleculair therapeut dit al bij mij vastgesteld (toen ik de nauwelijks meer de trap kon opkomen, ik mijn baan heb opgezegd en van de dokter kreeg te horen dat ik het chronisch vermoeidheidssyndroom zou hebben en daar maar mee zou moeten leren leven). Ik heb toen 9 maanden geheel suiker- gist- en additieven vrij geleefd en voelde me super. Enkele momenten van zwakte slingerde mij echter weer terug in de suikerwereld. Een wereld van onwetendheid en onrust. Ik kan je niet precies vertellen waarom, maar ik ben daarin blijven hangen. Misschien omdat ik zo graag ‘normaal’ wil zijn. Als ik geen zin heb om te koken, ‘gewoon’ een kant en klaar maaltijd kan pakken en gebruik wil maken van alle voorverpakte koekjes en snoepjes die ons met de paplepel worden ingegoten. Vooral misschien omdat ik niet ‘moeilijk’ wil doen over eten.
Ik zou een kookboek moeten maken
Regelmatig is de gedachte ‘ik moet een kookboek’ maken door me heen geschoten. Een kookboek voor mezelf, waar allerlei recepten in staan die ik lekker vind en makkelijk om te koken. Die ik dan zou kunnen gebruiken op de momenten dat ik echt niet meer weet wat ik moet maken of eten. Want geloof me, die momenten zullen weer vaak de kop op gaan steken. Ondanks dat er zoveel keus is uit voedingsmiddelen die ik wel mag, zal ik als een soort zombie op de bank zitten en het allemaal niet meer weten of kunnen overzien. Helaas is het boek er nooit (of nog niet?) van gekomen. (8 jaar later is het boek er dan echt gekomen! Twee e-books boordevol tips en recepten, check ze hier!)
Dan maar een blog
Het is mijn moeder die mij er nu op attent maakt om een blog bij te houden. Voor mezelf, maar ook voor anderen. Want altijd roep ik dat ik andere mensen wil helpen. Maar eerlijk gezegd vind ik een blog over deze kant van mijn leven best moeilijk. Ik wil namelijk altijd naar het positieve kijken, naar de mogelijkheden, de leuke dingen van het leven. Met mij gaat alles altijd goed.
Niet altijd dus. Ik laat candida een hoop momenten van mijn leven verpesten.
Ik zeg bewust ‘ik laat’ want ik wil de verantwoordelijkheid bij mijzelf liggen en niet puur en alleen bij de candida. Want als ik zelf verantwoordelijkheid neem kan ik het ook veranderen. Daarbij moet ik natuurlijk oppassen dat ik niet verval in schuldgevoel en de angst dat ik niet in staat ben om het tij te keren en in de ban van suiker zal blijven.
Symptomen waar ik last van heb
Ok, moment of truth. Symptomen waar ik last van heb en die ik toeschrijf aan candida:
– snibbig, kortaf in reacties, negatief, heel snel geïrriteerd
– heel veel trek in zoetigheid (op zwakste momenten zelfs stiekem zoetigheid bij anderen uit de kast trekken)
– moe, moe, moe
– slecht geheugen
– slechte concentratie, gebrek aan concentratievermogen
– heel snel en vaak spierpijn (op dit moment heel veel rugpijn)
– besluiteloosheid (enorm punt bij mij, ik wil wel heel veel dingen maar iets besluiten, ho maar)
– buikpijn en de ene keer constipatie, andere keer diarree
– opgezette buik na het eten
– jeuk, jeuk, jeuk
– libidoverlies
– huilbuien en angstaanvallen (denk maar niet dat ik dan nog naar buiten ga. Te bizar voor woorden, maar die buien komen dus voor!)
– koude handen en voeten, niet warm te krijgen.
– kalknagels
– wisselende stemmingen
– snel oplopen van blauwe plekken (mijn vriend snapt er niks van hoe snel en vaak ik blauwe plekken krijg)
– droge mond of keel (pijn bij slikken)
– slechte adem
– onaangename lichaamsgeur (vind ik zelf dan)
– heel vaak naar het toilet moeten (aandrang tot urineren)
– branderige of tranende ogen
Wat een lijst hè! Als ik dit zo zou lezen bij een ander zou ik denken, die is niet goed hoor! Maar bij mezelf, ach ja, als je er maar lang genoeg mee doorloopt dan went het wel. Zou je zeggen. Ik ben er nu dus echt klaar mee. Morgen begint mijn gevecht. Als afscheid stop ik nog een hele foute Sultana in mijn mond. Troep is het, maar o, o, o wat kauwt het lekker weg.
It’s time to face the truth
Mijn eettafel is bezaaid met kookboeken en eettabellen, alles wat ik de afgelopen jaren aan informatie over voeding bij elkaar heb verzameld via orthomoleculair therapeuten die ik heb bezocht, internet en boekenwinkels. It’s time to face the truth. Zo voelt het echt. Ik wil mijn leven terug en het leven ten volste leven en benutten. Want ja, ik heb veel potentie, maar nee, er komt nu niets uit mijn handen. Het wordt tijd om wakker te worden, echt wakker te worden.
Deze blog schrijf ik om mijn gedachten te ordenen, informatie bij elkaar te krijgen, recepten op te zetten en om uiteindelijk dus als naslagwerk te gebruiken voor mijzelf en mijn vrienden en familie (ter inspiratie voor hun kookkunsten).
8 comments
Echt super dat je de knoop hebt door gehakt, maar nog leuker dat je dit blog bent gestart en je ervaringen kan delen.
Zal waar ik kan, helpen met aangepaste recepten!
Is daar een speciaal plekje voor of moet ik dit gewoon in de reacties plaatsen?
Dankjewel!! Als je aanpassingen hebt op de recepten die ik heb geplaatst kun je die het beste als reactie plaatsen. Als je een nieuw recept voor me hebt (wat nog niet op deze site staat) kun je die het beste mailen naar me zodat ik hem kan plaatsen (waardoor hij ook weer makkelijk terug gevonden kan worden).
‘Like’
Herkenbaar; zoveel kookboeken maar steeds is er, bij wijze van, maar één recept in het hele boek dat echt lekker is. Ik wil best dieëten… maar de smaak van inderdaad Fruitella, kwarktaart, enz is zo lastig te vergeten. Ontzettend tof dat je hier een verzameling bent begonnen. Inspiratievol en smakelijk! 😀
Hi Fnnne, thnx voor je reactie. Het suikervrije leven gaat bij mij met vallen en opstaan. Ben nu ruim 1,5 maand weer heel goed bezig en dan verdwijnt de dagelijkse ‘need for sugar’ een beetje naar de achtergrond. Maar een echte suikerjunkie als ik vergeet die zoete smaak natuurlijk nooit en daarom wil ik zoetigheid wel in mijn leven houden, maar dan op een gezondere manier (zoek maar eens op de bananenmuffins, die bak ik heel vaak en zijn prima om in te vriezen). Ik hoop dat ik je kan blijven inspireren met lekkere en makkelijke (!) recepten. Groetjes!
Hoi hoi,
Wat fijn om te lezen dat ik niet “alleen” ben. En ook geruststellend dat het door dit dieet over kan gaan. Al 3 jaar lang word ik van het kastje naar de muur gestuurd. Onbegrepen door artsen die zeggen ‘er is niets aan te doen mevrouw’. Boos word ik ervan want ik weet gewoon dat deze klachten niet bij mij passen. Ik heb ze nooit gehad, ze horen niet bij mij, dus kunnen ze ook weer weg mits ik de goede behandeling volg. Helaas geloofde mijn arts hier niet in.
Sinds 3 weken ben ik onder behandeling bij een biologische arts in Arnhem. Wat fijn dat er iemand is die je begrijpt en je verteld dat het over gaat. Maandag start ik met mijn gist-, suiker- en melkvrij dieet. Spannend, maar ik denk dat het me wel gaat lukken. Ik ben alleen bang voor de reactie van de grote boze buitenwereld. Niet iedereen snapt waarom je een dieet volgt. Maar ja, mijn gezondheid is belangrijker.
Hi Eefje,
Goed om te horen dat je na al die jaren iemand hebt gevonden die jou begrijpt!
En die grote boze buitenwereld? Tja, die zal er altijd zijn. En er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die je toch dat ene ijsje willen laten eten of simpelweg niet willen begrijpen wat voeding met je doet. Ik zeg tegenwoordig maar: “mijn lichaam reageert niet goed op suiker dus ik eet het liever niet”. Of ik zeg niets en besef me dat het mijn keuzes zijn. Want als je dan een keer ‘in de fout’ gaat en wel voor die ene heerlijke cocktail kiest, dan snapt je omgeving er geen snars meer van. Het blijft vallen en opstaan en naast een gist- en suikervrij dieet ook een melkvrij dieet volgen lijkt me een hele uitdaging!! Het liefst gebruik ik ook zo weinig mogelijk melkproducten maar ik betrap mezelf erop dat bijvoorbeeld feta regelmatig op mijn bord ligt. Weliswaar gemaakt van geitenmelk, maar toch…
Ik hoop dat je hier wat recepten vindt waarmee je aan de slag kunt en wens je veel succes!
Groetjes Marije
Hoi Marije!
Stoer van je dat je ooit deze blog bent begonnen! Ik loop al mijn hele leven rond met eczeem en het afgelopen jaar liep alles sowieso niet zo lekker, ik voelde me gewoon niet fijn. Afgelopen week toch maar eens naar elektroaccupuncturiste geweest en ze heeft Candida bij mij geconstateerd. Eigenlijk was ik daar al een beetje bang voor, maar nu is het dus tijd om echt op de voeding te gaan letten. Gelukkig heb ik daar wel feeling voor en zie ik juist de mogelijkheden. Ik vind je blog fijn om op rond te neuzen! Dit weekend staat de chocolade cake met kokos op het programma om uit te proberen. Ik mis het wel om iets zoets te kunnen pakken, maar gelukkig zijn er ook veel lekker hartige dingen!
Alle informatie op internet over Candida vind ik nogal verwarrend. De één is veel strenger dan de ander en de één zegt dat iets echt niet mag, terwijl de ander weer zegt dat datzelfde prima kan zijn om te nemen… Ehhh, ja en wat moet ik dan geloven? Ik ga mijn weg er maar in zoeken. Het idee is eigenlijk dat ik maar zes weken dit dieet zou hoeven volgen, maar ik heb stiekem het gevoel dat dat niet genoeg gaat zijn. Ik ben benieuwd!
Bedankt voor je blog, ik zal hier zeker nog vaker rond komen kijken.
Groetjes, Janne
Ha Janne,
Dank voor je bericht! het klopt inderdaad dat op internet veel verschillende verhalen te vinden zijn. Ik heb ook gemerkt dat orthomoleculair therapeuten ook verschillende adviezen kunnen geven. In het begin heb ik me heel stevig vastgebeten in de strenge kant en alles wat ook maar een fliepsje suiker bevatte (ook fruitsuikers e.d.) niet genomen. In het begin is dat denk ik wel nodig om de candida een kopje kleiner te maken. Uiteindelijk kun je dan gaan experimenteren met suikers uit honing en dadels e.d. voor zoete hapjes zoals cake en taart.
Ik kan me zelf bijna niet voorstellen dat zes weken een streng diet volgen en daarna gewoon weer alles eten goed kan zijn. Ik denk dat het een omslag is die je gaat maken en die vanzelf goed gaat voelen. En over een tijd dan eens een keertje iets eten wat echte hardcore fabriekssuiker bevat, zal je dan beter af gaan dan nu 😉 Bij mij gaat dat met ups en downs. Maar berichtjes van jou en anderen motiveren me wel weer om op het gezonde pad te blijven 😀
Veel succes en als je op- of aanmerkingen hebt op de recepten dan hoor ik het graag!
Groetjes Marije