Suiker kan dodelijk zijn. Het lijkt misschien nogal dramatisch, maar suiker is een stille moordenaar. Overmatige suiker in de voeding is al lang erkend als een drijvende factor achter een slechte gezondheid.
Het bewijs is duidelijk dat suikerconsumptie een sleutelrol speelt in de obesitas-epidemie en bij chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen en diabetes. Het speelt ook een rol bij huidveroudering, acne en het risico op het ontwikkelen van kanker.
Velen van ons vermijden na te denken over de negatieve gevolgen van suiker voor de gezondheid, simpelweg omdat we onze zoete lekkernijen niet willen opgeven! Maar als je bedenkt hoe schadelijk suiker is, zou je van gedachten kunnen veranderen en overstappen op een koolhydraatarme zoetstof.
Candida houdt van niets liever dan zich te voeden met eenvoudige suikers, waardoor het zich kan verspreiden, biofilms kan creëren en zijn celwanden kan opbouwen. In feite kan Candida de schuld zijn van je verlangen naar suiker; de gist heeft suiker nodig om te groeien!
Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak toegevoegde suikers, niet alleen in snoep, maar ook in hartige producten zoals pastasaus, vleeswaren en specerijen. Als je huidige dieet op veel van dit soort voedingsmiddelen is gebaseerd, kun je onbedoeld een enorme hoeveelheid suiker binnenkrijgen.
Per jaar krijgt een gemiddelde Nederland zo’n 20 kilo (!) aan toegevoegde suikers binnen. Bij kinderen liggen deze aantallen nog hoger!
Gelukkig is er een hele reeks koolhydraatarme zoetstoffen op de markt. Dit betekent dat je, in ieder geval in de voedingsmiddelen die je zelf bereidt, je suikerconsumptie kunt vermijden of beperken.
Zelfs als je je af en toe overgeeft aan een zoete traktatie, zal het gebruik van koolhydraatarme zoetstoffen het grootste deel van de tijd een waardevolle invloed hebben op je algehele suikerconsumptie en gezondheid.
Koolhydraatarme zoetstoffen zijn een uitstekende keuze voor de meeste mensen, niet alleen voor mensen die darmproblemen zoals Candida willen bestrijden. Lees verder om meer te weten te komen over vier van de beste koolhydraatarme zoetstoffen op de markt.
Stevia: voordelen, gebruik, bijwerkingen
Stevia of Stevia Rebaudiana is een kleine, subtropische plant met meer dan 90 verschillende soorten. Stevia behoort tot de madeliefjes- of Compositae-familie, net als sla, distels en zonnebloemen.
Stevia is een volledig natuurlijke zoetstof en calorievrij, wat bijdraagt aan de groeiende populariteit in Nederland. Van alle koolhydraatarme zoetstoffen is stevia zelfs degene die de dominante spelers op de frisdrankmarkt toevoegen aan dieetversies van hun producten in plaats van suiker.
De geschiedenis van stevia gaat ver terug. Inheemse stammen in Zuid-Amerika gebruiken het al meer dan 1500 jaar. Het werd gebruikt voor het zoeten van voedsel en voor wondgenezing, het ondersteunen van de spijsvertering en het beschermen van de huid.
Een Italiaanse botanicus ontdekte het kruid in 1887 en vanaf dat moment is het gebruik van deze plant exponentieel toegenomen en heeft het de interesse gewekt van commerciële producenten.
VOORDELEN VAN STEVIA
- In zijn puurste vorm heeft stevia nauwelijks bijwerkingen. De inboorlingen die oorspronkelijk stevia gebruikten, erkenden de overvloed aan gezondheidsvoordelen.
- Als je last hebt van Candida moet je op je koolhydraten letten. Ziekteverwekkers zoals Candida kunnen stevia niet als voedselbron gebruiken, waardoor ze minder snel zullen overgroeien.
- Het is mogelijk om stevia te gebruiken in farmaceutische producten of als conserveermiddel in voedingsmiddelen vanwege de krachtige antimicrobiële eigenschappen. Stevia kan de microben controleren die o.a. gaatjes in je tanden veroorzaken.
- Stevia heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
- Je hart zal gelukkiger zijn als je stevia gebruikt, omdat het kan helpen om je bloeddruk te reguleren en je hartslag te verlagen, terwijl het je cholesterolgehalte verlaagt en de bloedvaten versterkt.
- Stevia helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en het insulinegehalte te verlagen, omdat het werkt als een antihyperglykemisch middel bij zowel diabetici als gezonde mensen. Het stimuleert het glucosemetabolisme en de vetopname, waardoor het helpt bij gewichtsbeheersing.
- Cellulaire schade, of oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen, is een grote zorg voor de gezondheidszorg. Van deze schade is bekend dat het een factor is bij het ontwikkelen van aderverkalking, kanker, astma, diabetes, dementie en andere aandoeningen.
- Stevia kan je lichaam helpen deze schade door vrije radicalen te bestrijden, dankzij de hoge gehaltes aan antioxidanten die het bevat. Het heeft een verscheidenheid aan micronutriënten, waaronder vitamine C en E, kalium, calcium, magnesium, zink, ijzer en folaat.
VERGELIJKENDE ZOETHEID VAN STEVIA
De term ‘Stevia’ omvat drie verschillende producten die variëren in zoetheid.
- Groene bladstevia
Een onbewerkte, ruwe vorm van stevia. De bladeren van de steviaplant worden gedroogd en verkocht zoals ze zijn of vermalen tot poeder. De bladeren of het gemalen poeder zijn bijna 30 keer zoeter dan suiker en bevatten beide zoetstoffen die in de steviaplant voorkomen: rebaudioside en stevioside.
- Stevia-extracten
Toen eenmaal was ontdekt dat de zoetstoffen die in stevia worden gevonden konden worden geëxtraheerd, werd deze vorm van verwerkte stevia populairder. De zoetstof rebaudioside A wordt het meest gebruikt, en deze kan tussen de 250 en 300 keer zoeter zijn dan suiker.
- Gewijzigde stevia-melanges
Sommige van deze sterk bewerkte zogenaamde ‘gewijzigde melanges’ op de markt zijn maar liefst 400 keer zoeter dan pure suiker. Ze bevatten ook geen grote hoeveelheden van de natuurlijke zoetstoffen; sommige hebben minder dan 1% rebaudioside A. De grootste zorg met gewijzigde stevia-mengsels is dat ze chemische oplosmiddelen zoals acetonitril gebruiken in het proces, dat giftig is voor het centrale zenuwstelsel.
GEBRUIK VAN STEVIA
Stevia kan op dezelfde manier worden gebruikt als suiker, bij het bakken of worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken om ze zoeter te maken.
Van de verse of gedroogde bladeren kunnen drankjes zoals limonade worden gemaakt. Citroen en stevia vormen een goede combinatie, omdat sommige mensen stevia bitter of metaalachtig vinden.
Als je wilt, kun je de bladeren tot poeder vermalen. Een eetlepel van dit pure poeder staat over het algemeen gelijk aan ongeveer een halve kop suiker.
Stevia is veel zoeter dan suiker, dus begin altijd met minder dan je denkt nodig te hebben.
Je kunt van de steviabladeren een siroop maken door een kopje heet water toe te voegen aan een kwart kopje steviabladeren. Zet dit een paar dagen in de koelkast om te trekken, verwijder de bladeren en reduceer het mengsel tot het de gewenste consistentie heeft.
Bakken met stevia brengt enkele uitdagingen met zich mee, aangezien suiker een cruciale rol speelt in de structuur van cakes en andere gebakken producten. Stevia is veel minder volumineus dan suiker. Dit betekent dat je voor elke kop suiker die je vervangt, een derde van een kopje vulstof (zoals eiwitten of yoghurt) moet gebruiken. Experimenteer om te zien wat het beste werkt in jouw specifieke recept.
Suiker is verantwoordelijk voor het licht en luchtig maken van taarten. Als je stevia en een vulstof gebruikt, zal je afgewerkte cake grover en deegachtiger zijn. Je kunt proberen dit effect te minimaliseren door extra bakpoeder te gebruiken.
WAAR STEVIA TE KOPEN
Anders dan in de VS kun je in Nederland wel steviabladeren kopen. Ook kun je de zeer zuivere steviolglycosiden kopen in vloeibare vorm en poedervorm. Probeer organische stevia te vinden om problemen met ongewenste vulstoffen en additieven te voorkomen.
En let op producten van grote fabrikanten waarop staat dat het gezoet is met stevia. Vaak ontdek je bij de ingrediënten dat andere, ongezonde, zoetstoffen zijn toegevoegd om de gewenste smaak te krijgen.
Mijn favoriete vloeibare stevia is van Beautylin.
MOGELIJKE BIJWERKINGEN VAN STEVIA
Geen.
Erythritol: voordelen, gebruik, bijwerkingen
Dit is een populaire suikervervanger die in een breed scala aan voedingsmiddelen wordt gebruikt. Je hebt het waarschijnlijk ooit geconsumeerd als je van wijn, kaas, sojasaus en ander gefermenteerd voedsel houdt, of als je de voorkeur geeft aan ‘dieet’-keuzes boven standaard voedselopties. Het komt ook van nature voor in peren, watermeloenen en sommige andere vruchten.
Net als stevia bestaat erythritol al geruime tijd, ontdekt door John Stenhouse in 1848. Erythritol is een suikeralcohol, een naam die wordt gegeven aan een specifieke groep organische verbindingen die, interessant genoeg, geen suiker of het soort alcohol zijn dat leidt tot dronkenschap!
VOORDELEN VAN ERYTHRITOL
- Erythritol bevat vrijwel geen calorieën of koolhydraten.
- Je lichaam kan het wel opnemen, maar door de specifieke moleculaire structuur wordt erythritol niet gemetaboliseerd of afgebroken. Meer dan 90% van de suikeralcohol in erythritol kan in je darmen worden opgenomen, waardoor het aanzienlijk gemakkelijker te verteren is dan andere suikeralcoholen zoals maltitol en sorbitol die kunnen fermenteren en gas (winderigheid) kunnen produceren.
- Erythritol kan je cellen beschermen tegen oxidatieve schade omdat het in staat is om vrije radicalen op te vangen. Het kiezen van erythritol boven andere zoetstoffen kan mogelijk de ontsteking in je darmen, nieren en lever verminderen.
- Erythritol is een anti hyperglykemisch middel dat geen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Dit is vooral waardevol voor diabetici. De theorie werd in 1994 getest door Japanse onderzoekers en er werd vastgesteld dat erythritol de bloedglucose, insuline, cholesterol, triacylglycerolen of vrije vetzuren niet verhoogde.
- Erythritol veroorzaakt geen problemen voor het gebit. Bacteriën kunnen het niet afbreken tot zuur dat je tanden beschadigt, in tegenstelling tot suiker dat tandbederf kan veroorzaken. Kauwgom, mondwater en tandpasta bevatten vaak erythritol omdat het niet de negatieve invloed heeft die suiker op de mondholte heeft. Streptococcus mutans is de bacterie die verantwoordelijk is voor het meeste tandbederf. Wetenschappers hebben vastgesteld dat erythritol de groeisnelheid van deze bacterie kan remmen en dat het gebruik van erythritol resulteert in minder plaquevorming en tandcariës.
VERGELIJKENDE ZOETHEID VAN ERYTHRITOL
In tegenstelling tot stevia, dat veel zoeter is dan suiker, is erythritol slechts 70-80% zo zoet. Dit betekent dat sommige mensen het verkiezen boven de extreem zoete en kunstmatige smaak van andere zoetstoffen. Het ligt qua zoetheid dicht bij suiker en wordt daarom over het algemeen op soortgelijke basis gebruikt.
GEBRUIK VAN ERYTHRITOL
Deze natuurlijke zoetstof komt steeds vaker voor in bewerkte, caloriearme voedingsmiddelen, waaronder ‘dieet’-versies van snoep, gebakken producten en bereide desserts en yoghurt.
Als je met erythritol wilt bakken, moet je streven naar niet meer dan een halve kop in je gemiddelde recept. Hogere hoeveelheden kunnen resulteren in een droog en gekristalliseerd eindproduct. Een nadeel van erythritol is dat het niet karamelliseert, dus je gebakken lekkernijen zullen niet die fantastische taaie of dichte consistentie hebben.
Eet je gebakken producten indien mogelijk op dezelfde dag. Er is een “verkoelend” effect waargenomen wanneer het langer dan dit wordt bewaard. Het eten begint koel te smaken, op dezelfde manier als pepermuntjes.
HOE ERYTHRITOL TE KOPEN
Erythritol is over het algemeen verkrijgbaar als een wit poeder dat je kunt gebruiken zoals suiker, en ook in een reeks bewerkte voedingsmiddelen zoals kauwgom en tandverzorgingsproducten.
Je kunt ook mengsels van erythritol en stevia kopen.
MOGELIJKE BIJWERKINGEN VAN ERYTHRITOL
- Gastro-intestinale symptomen
Maagklachten zijn mogelijk als grote hoeveelheden erythritol worden geconsumeerd. Gas, krampen, diarree en een opgeblazen gevoel zijn waarschijnlijk. Sommige patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom hebben gemeld dat hun symptomen van buikpijn, krampen en gasvorming verergeren wanneer ze vervolgens erythritol consumeren.
- Allergische reacties
Er was een rapport in 2000 van ernstige netelroos bij een jonge vrouw nadat ze erythritol had geconsumeerd. Als je last hebt van allergieën, moet je je hiervan bewust zijn, hoewel dit een zeldzame bijwerking is.
Xylitol: voordelen, gebruik, bijwerkingen
Net als erythritol is xylitol een suikeralcohol die inwerkt op de smaakreceptoren op je tong die reageren op zoetheid. Het is een natuurlijke zoetstof die wordt aangetroffen in groenten en fruit en wordt gemaakt van berkenbomen of plantaardige vezels.
VOORDELEN VAN XYLITOL
- Vriendelijk voor diabetici
Vanwege een zeer lage glycemische index zijn er geen nadelige effecten op de bloedsuikerspiegel of insuline zoals bij suiker zou worden gevonden, waardoor xylitol een goede zoetstof is voor mensen met diabetes of stofwisselingsproblemen.
- Goedgekeurd door tandartsen
Net als erythritol remt xylitol Streptococcus mutans. Deze bacteriën hebben suikers nodig om te overleven en kunnen niet gedijen op xylitol.
Het gebruik van kauwgom met xylitol bleek schadelijke bacteriën tot 75% te verminderen zonder de goede bacteriën aan te tasten. Dit kan op zijn beurt tandbederf tot 85% verminderen.
Xylitol kan de calciumopname verbeteren, wat uw tanden en botten versterkt en beschermt tegen osteoporose.
- Vermindert schimmelinfecties
Xylitol heeft activiteit getoond tegen Candida-gist, door te voorkomen dat het zich hecht aan oppervlakken in de mond en het spijsverteringsstelsel. Dit betekent dat xylitol veelbelovend is bij de behandeling van orale of intestinale Candida-infecties.
- Anti-veroudering
Je huid en bindweefsel bestaan uit collageen, een eiwit. Bij ratten is gevonden dat xylitol de collageenproductie verhoogt. Een toename van collageen is gunstig voor uw huid, helpt beschermen tegen rimpels en verbetert de gezondheid van het skelet.
GEBRUIK VAN XYLITOL
Xylitol kan worden gebruikt in mondspoelingen om je tandgezondheid te verbeteren.
Het kan in recepten worden gebruikt in dezelfde hoeveelheid als suiker, maar net als erythritol zal het niet karamelliseren en heeft het de neiging om te kristalliseren. Als je bakt met xylitol, verminder dan de tijd in de oven, aangezien xylitol vocht absorbeert, wat kan leiden tot droge gebakken producten.
VERGELIJKENDE ZOETHEID VAN XYLITOL
Xylitol en suiker hebben een vergelijkbare zoetheid, maar xylitol bevat ongeveer 40% van de calorieën. Standaard witte suiker heeft 4 calorieën per gram en xylitol heeft 2,4 calorieën, wat meer is dan erythritol met slechts 0,24 calorieën per gram!
HOE XYLITOL TE KOPEN
Xylitol is verkrijgbaar als wit, kristallijn poeder, in pure vorm of gemengd met andere zoetstoffen. Er is een breed scala aan tandheelkundige producten beschikbaar die xylitol bevatten.
MOGELIJKE BIJWERKINGEN VAN XYLITOL
- Gevaarlijk voor honden
Xylitol is giftig voor honden. Als reactie op het consumeren van xylitol, zal een hond een lage bloedsuikerspiegel ervaren en in extreme gevallen de dood. Voor een kleine hond kan minder dan de hoeveelheid xylitol in één stuk kauwgom gevaarlijk zijn.
- IBS
Als u deze aandoening heeft, is het over het algemeen het beste om alle suikeralcoholen, inclusief xylitol, te vermijden.
- Spijsverteringsproblemen
Over het algemeen zijn er geen problemen met xylitol, zelfs niet bij degenen die wel 1,5 kg per maand consumeren. Sommige mensen melden echter symptomen van spijsverteringsproblemen wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.
Monk fruit extract: voordelen, toepassingen, bijwerkingen
Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze natuurlijke zoetstof gewonnen uit de Zuidoost-Aziatische lo han guo of monniksvrucht. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Traditionele Chinese Geneeskunde als remedie tegen luchtweg- en spijsverteringsklachten.
Dankzij het caloriearme en koolhydraatarme profiel heeft het extract van monniksvruchten de afgelopen jaren zijn weg gevonden naar de schappen van onze winkels.
GEBRUIK VAN MONK FRUITEXTRACT
Je kunt monk fruit-extract gebruiken zoals elk ander suikeralternatief in dranken en voedingsmiddelen, maar omdat het extreem zoet is, heb je heel weinig nodig.
Het kan worden gebruikt om te bakken. Je moet echter hetzelfde advies volgen als voor stevia en een bulkmiddel zoeken om ermee te gebruiken. Eiwitten en yoghurt worden vaak gebruikt.
VERGELIJKENDE ZOETHEID VAN MONK FRUIT EXTRACT
Net als stevia is extract van monniksvruchten ongelooflijk zoet, maar liefst 392 keer zoeter dan suiker.
VOORDELEN VAN MONK FRUIT EXTRACT
- Heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel
Monk fruit zelf bevat vrijwel geen calorieën of koolhydraten en zal je bloedsuikerspiegel niet verhogen. Het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel is een belangrijk onderdeel van het Candida-dieet en het bestrijden van intestinale Candida. - Bevordert gewichtsverlies.
Zonder calorieën en zonder koolhydraten of vet, kan het extract van monk fruit je helpen je dieet op het goede spoor te houden. - Ontstekingsremmende eigenschappen
Traditioneel werd monniksvrucht gebruikt om ontstekingen te verlichten, en dit effect werd benadrukt in een onderzoek uit 2011 bij muizen.
HOE KOOP JE MONK FRUIT EXTRACT?
Het is onwaarschijnlijk dat je vers monk fruit in de winkels zult vinden, omdat het rijpt en zeer snel rot.
Monk fruit zoetstoffen zijn verkrijgbaar als vloeistof of als een kristal dat op suiker lijkt. De kleur varieert van gebroken wit tot goudbruin. Er zijn ook mengsels verkrijgbaar met stevia en erythritol.
MOGELIJKE BIJWERKINGEN VAN MONK FRUITEXTRACT
Nauwelijks.
Monniksfruit is een lid van de kalebasfamilie die komkommers, meloenen en pompoen bevat. Als je allergisch bent voor een van deze, is je risico op een allergische reactie op monniksvrucht groter.
Je dient medische hulp in te roepen als je monk fruit eet en merkt dat je kortademig bent, een snelle of zwakke pols heeft of enig ander teken van een ernstige allergische reactie.
Geen excuus meer om suiker te gebruiken!
De dagen dat kunstmatige zoetstoffen voor nare bijwerkingen zorgen zijn voorbij! Want je kunt nu dus kiezen voor natuurlijke zoetstoffen die gezond zijn en een praktisch alternatief bieden voor suiker!
Stevia en Monniksfruit-zoetstoffen zijn plantaardig en veilig voor de meeste mensen om te gebruiken. Natuurlijke zoetstoffen zoals die in dit artikel worden genoemd, kunnen een nuttig onderdeel vormen van je Candida-dieet met weinig suiker en kunnen je helpen om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden.
Erythritol en xylitol hebben voordelen voor je gebit en zijn ook goede keuzes voor het bakken.
Al deze zoetstoffen zijn koolhydraatarm en sommige zijn volledig calorievrij. Je moet experimenteren om erachter te komen welke zoetstof je voorkeur heeft. Sommige hebben een nasmaak die je misschien onaangenaam vindt en zijn in sommige recepten beter te gebruiken dan in andere.
Misschien vind je dat de beste oplossing voor je smaak een mix van zoetstoffen is om de nadelen te verzachten en de voordelen te maximaliseren! Geniet van het ontdekken van de perfecte zoetstof om de zoetekauw in je op een gezonde manier te stillen.