In dit artikel wordt uitgelegd wat Stevia is. Let goed op als je Stevia gaat kopen! Er zijn nogal wat partijen op de markt die producten verkopen waarop ‘stevia’ staat maar waarbij toch middelen als aspartaam zijn toegevoegd. Even goed checken dus!
Wat is Stevia?
Stevia is een natuurlijke zoetstof, afkomstig van de bladeren van een plant. Stevia wint steeds meer aan populariteit en wordt door de bewuste consument gezien als een ideale vervanger voor suiker en de synthetische zoetstoffen. Sinds 2011 mag Stevia in de EU verkocht worden als zoetstof en wordt Stevia als additief aan voedingsmiddelen toegevoegd.
De geschiedenis van Stevia
Al honderden jaren wordt Stevia door de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika gebruikt als toevoeging aan hun consumpties. Zij onderkenden de gunstige effecten die Stevia heeft op welzijn en gezondheid. Daarnaast gaven de bladeren ook een heerlijke smaak aan de gerechten en de dranken.
In Japan is Stevia al meer dan 35 jaar op de markt en daar behoort Stevia tot het toonaangevende en meest voorkomende zoetmiddel, met een marktaandeel van 40%. Tot 2011 werd het gebruik en verkoop van Stevia als zoetstof niet toegelaten in de EU vanwege het ontbreken van wetenschappelijke studies die de veiligheid van Stevia zouden moeten aantonen. Per 2 december 2011 is Stevia onder bepaalde voorwaarden ook binnen de EU als zoetstof toegelaten. Er zijn inmiddels ruim voldoende studies verricht die de veiligheid van Stevia onderschrijven.
De Stevia Plant
De officiële naam van de Stevia plant is “Stevia Rebaudiana Bertoni”. In het tuincentrum kun je een Stevia plant kopen onder de naam “Honingkruid”. De Stevia plant is een meerjarige plant die tot dezelfde familie behoort als de paardenbloem en de zonnebloem. Stevia is in het wild te vinden in Paraguay en Brazilië en wordt 60 tot 80 cm hoog. De plant is vorstgevoelig waardoor teelt in de meeste Europese landen minder aantrekkelijk is. De belangrijkste bestanddelen in het blad van de Stevia plant zijn de steviolglycosiden. Deze zorgen voor de zoete smaak. De twee belangrijkste steviolglycosiden zijn Stevioside en Rebaudioside A, deze twee bestanddelen worden toegepast bij de productie van kant-en-klare Stevia producten. Verder zitten er, in kleinere hoeveelheden, nog andere steviolglycosiden in het Stevia blad: Rebaudioside C (RC), Dulcoside A, Rubusoside, Steviolbioside en Rebaudioside-B (RB). Gedroogd Stevia blad is 15-30 keer zoeter dan suiker.
Wat is Stevia zoetstof?
Stevia zoetstof is een natuurlijk extract dat wordt gewonnen uit het blad van de steviaplant. Dit zoetstofextract kan vele malen krachtiger zijn dan gewone suiker – tot wel ruim 400 keer. Wanneer je Stevia zoetstof gaat gebruiken voor het zoeten van gerechten en dranken is het van belang de zoetkracht te weten van de Stevia zoetstof die je wil gaan aanschaffen. Doordat Stevia zoetstof in verschillende zoetkrachten wordt aangeboden kan het gemakkelijk voorkomen dat je teveel Stevia zoetstof gebruikt. Zo staat bijvoorbeeld 1 theelepel Stevia Zoetstof uit Rebaudioside A voor ruim 400 theelepels (!) gewone suiker. Het gebruik van Stevia Zoetstof scheelt dan ook heel wat calorieën ten opzichte van suiker omdat Rebaudioside A van zichzelf geen calorieën bevat!
Welke soort Stevia zoetstof?
Er zijn vandaag de dag heel wat verschillende soorten en merken Stevia zoetstof. Stevia zoetstof wordt voornamelijk aangeboden als suikervervanger in Light-producten en als tafelzoetstof. De gebruikte vormen van tafelzoetstof zijn Vloeibare Stevia, Stevia Tabs en Steviapoeder. Stevia zoetstof is een zoetstof in de E reeks met nummer E960, ook wel bekend onder de officiële benaming: steviolglycosiden. Steviolglycosiden en E960 kom je steeds vaker tegen op de etiketten van producten. Dat is een goed teken, want dit betekent dat de producenten van deze producten natuurlijke Stevia Zoetstof hebben verkozen tot de zoetstof van het product.
Een veel gehoord argument is dat Stevia Zoetstof zo duur is, in vergelijking met andere tafelzoetstoffen. Echter Stevia Zoetstof is verhoudingsgewijs goedkoper dan suiker. Per gram betaal je wellicht meer voor de stevia zoetstof, maar als je gerechten en dranken wilt bereiden met Stevia Zoetstof heb je veel minder nodig voor de verlangde zoetwaarde, dan dat je gebruik zou maken van gewone suiker.
Stevia Zoetstof als Suikervervanger
Stevia Zoetstof is de ultieme suikervervanger. Het is een stuk gezonder en het is van natuurlijke afkomst. Bovendien scheelt het heel wat calorieën, wat in deze tijd van toenemende obesitas van groot belang is. Ook zijn er aanwijzingen dat Stevia zoetstof bij PKU (stofwisselingsziekte), IBS (prikkelbaar darmsyndroom) en diabetes een goed alternatief is voor suiker.
Hoe houdbaar is Stevia?
Theoretisch zijn sommige vormen onbeperkt houdbaar, mits onder de juiste omstandigheden bewaard. In poedervorm blijven steviolglycosiden gewoonlijk 5 jaar houdbaar, mits zij worden beschermd tegen direct daglicht, vocht en hoge temperaturen. Vloeibare stevia is korter houdbaar en blijft stabiel zolang direct zonlicht wordt vermeden.
6 comments
volgens mij heb ik de tabletten gekocht bij de Tuinen, maar het smaakt toch wel anders dan aspartaam of suiker. Aspartaam doe ik alleen nog als ik bij mijn ouders ben, die hebben geen suiker (ongelooflijk), zelf heb ik alleen suiker in huis en geen aspartaam vanwege die onderzoeken waaruit blijkt dat het kankerverwekkend is.
Hoi Lotje, wat betreft de smaak ben ik het met je eens hoor! Daarom drink ik m’n thee gewoon puur zonder zoetstoffen. Voor de baksels vind ik Stevia echt ideaal!
Wat voor merk gebruikt u en gebruikt u de vloeibare stevia?
Hoi Jacqueline,
Ik heb bij de F.A.Q. (zie het menu) de merken gezet met een foto erbij.
Groetjes Marije
Wat een fijne website! Ik ben net begonnen met het candida dieet en erg op zoek naar… en jo i website helpt me goed! Ik heb onlangs steviala ery-bronze gekocht. Mag deze ook? Ik hoop dat je me hiermee kan helpen. Groetjes Anoeska
Hi Anoeska,
Dankjewel voor je berichtje.
Het eerste dat ik erover kan vinden is dit: Steviala Ery-Bronze is een suikervrije (en GMO vrije!) bruine suikervervanger op basis van erythritol en natuurlijke extracten en bevat geen koolhydraten. Daarmee is het uiterst geschikt voor diabetici.
Onze pure natuurlijke bruine erythritol, ook bekend als suikeralcohol, is een polyol en komt van nature in kleine hoeveelheden voor in sommige fruitsoorten, paddenstoelen en gefermenteerde producten.
Pure erythritol als zoetstof wordt met behulp van enzymen geproduceerd uit gefermenteerde granen, suikerbieten of suikerriet.
Door een kristallisatieproces ontstaat een eind product dat lijkt op kristalsuiker. De zoetkracht is zo’ n 70% tov suiker.
Erythritol heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel en bevat ook bijna geen energie. Dat komt omdat het niet zoals andere polyolen deels wordt opgenomen in de dunne darm maar grotendeels in de dikke darm terechtkomt.
Ook wordt het voor maar voor 60 tot 90% opgenomen in het bloed en vervolgens uitgescheiden via de urine.
Ook op andere websites vind ik terug dat mensen die last hebben van candida dit kunnen gebruiken.
Hoe is je ervaring ermee tot nu toe?
Groetjes Marije