Ingrediënten 100% suikervrije carrot cake met amandelmeel
Mijn avontuur met deze 100% suikervrije carrot cake van Woezel & Pip begon een tijdje geleden al. Toen vond ik een leuke siliconen bakvorm van Woezel & Pip bij de Blokker. Die had ik in mijn enthousiasme meteen meegenomen, maar eenmaal thuis verdween hij gauw in een la. Tot nu! Want ik heb de carrot cake omgetoverd naar een volledig suikervrije variant en daarmee de bakvorm getest. En ik ben superblij verrast! Want én de cakejes zijn heel mooi uit de vorm gekomen én de cake is ook nog eens superlekker! Ook door peuterlief goedgekeurd dus top!
P.s. Wanneer je met van die kleine bakvormen gaat werken, is het belangrijk dat je beslag zo ‘makkelijk’ mogelijk is. Hiervoor kun je het beste je beslag met een keukenmachine mengen zodat ook de wortel fijngemalen wordt!
Spirulina als natuurlijke blauwe kleurstof
Voor de suikervrije, blauwe frosting heb ik spirulina van Blue Majik gebruikt. Dit is een blauw pigment dat ook nog eens tal van gezonde eigenschappen heeft! Zo zou het de ontstekingsrespons in je lichaam bevorderen en antioxidanten ondersteunen. Mooi mee genomen natuurlijk! Maar bovenal kun je er dus op een natuurlijke manier je frosting mee kleuren en dat vind ik fantastisch!
Laat je voor deze heerlijke carrot cake trouwens niet afschrikken door de lange lijst met ingrediënten. Er staan veel kruiden tussen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan! En anders is dit een heel mooi begin van een heerlijk suikervrij avontuur!
Ingrediënten 100% suikervrije carrot cake
125 gr amandelmeel
45 gr erythritol
1,5 tl wijnsteenbakpoeder
100 gr geraspte wortel
4 eieren
40 gr boter
1/2 tl vanillepoeder
60 gr hazelnoten
1/4 tl baking soda
1/2 tl zout
1 + 1/4 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
1/8 tl gemalen kruidnagel
Frosting genoeg voor de cakejes:
100 gr roomkaas
3 el kokosrijstemelk
1/4 tl vanille vloeibaar (vanille poeder kan ook maar dan verkleurt je frosting)
30 gr erythritol
1 tl Blue Majik
Bereiding cake
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Laat de boter in een bakje in de oven vloeibaar worden.
3. Doe de geraspte wortel, de eieren en de gesmolten boter in je keukenmachine en maal door elkaar.
4. Doe alle droge ingrediënten in kom en roer even goed door elkaar en voeg dan langzaam toe aan de keukenmachine totdat je een volledig beslag hebt.
5. Hak de hazelnoten grof en roer die door het beslag.
6. Gebruik een bakvorm naar keuze en vet die licht in met wat bakspray of een beetje gesmolten kokosolie.
7. Doe het beslag in de bakvorm en zet in de oven. Heb je kleine bakvormpjes zoals die van mij met Woezel & Pip? Houd dan 25 minuten baktijd aan. Heb je een grotere vorm? Houd dan zeker zo’n 30 minuten aan.
8. Haal de vorm uit de oven en laat even afkoelen. Haal dan de cakejes uit de vorm en leg ze ondersteboven neer zodat de andere kant ook kan afkoelen. Doe je frosting pas over je cakejes wanneer volledig zijn afgekoeld!
Bereiding suikervrije frosting
Zorg ervoor dat de roomkaas op kamertemperatuur is!
1. Doe de roomkaas, kokosrijstemelk en vanille in een kom en roer door elkaar. Ik vind het het makkelijkst om hier een gewone handmixer voor te gebruiken.
2. Wanneer alles goed gemixt is voeg je de erythritol toe en mix je het weer goed door.
3. Voeg nu een beetje blauwe spirulina toe en mix door elkaar. Hoe meer poeder je toevoegt hoe donkerder de blauwe kleur wordt. Bepaal dus voor jezelf wat je mooi vindt!
2 comments
Hi Marije,
Wat jammer dat je in je zogenaamde suikervrije recepten toch nog Sylvia of erythrytol toevoegd om terug zoeten. Kan het niet zonder? De havermout heeft geen zoetstof nodig want daar is de appel voor. Een beetje cardemom geeft ook een frisse smaak en de kaneel is zoet.
Ook de taarten zit het in helaas.
Hi Esther,
Dank voor je reactie op de site. Wat mij betreft zijn recepten gezoet met stevia en erythritol wel degelijk suikervrij. Dit komt doordat je lichaam deze zoetstoffen niet ziet als suiker en er ook niet als zodanig op reageert. Dus geen reactie op je bloedsuikerspiegel en ook geen effect op je candida. Zeker voor mensen die volledig suikervrij moeten eten, kunnen deze zoetstoffen dus een welkome aanvulling zijn om toch nog even van een zoetige versnapering te genieten. Voel je uiteraard vrij om deze natuurlijke zoetstoffen weg te laten! En ik sta altijd open voor lekkere, nieuwe recepten zonder toevoegingen dus wees welkom om contact met me op te nemen!
Groetjes Marije