Oliebollen zonder gist en zonder suiker
Ja, oliebollen zonder gist en zonder suiker bestaan! Deze oliebollen zijn heerlijk en ploffen niet zo zwaar op je maag als een gewone oliebol. En het beslag hoef je niet te laten rijzen, waardoor je gelijk aan de slag kunt! Je kunt er voor kiezen om je oliebol volledig suikervrij te houden óf je kunt wat rozijnen toevoegen. Of wat dacht je van stukje gember of appel? Mmm. Ook lekker én gezond!
Goede temperatuur olie voor gistvrije oliebol
Een goede temperatuur van je olie is belangrijk voor het bakken. Let er op dat je olie niet té heet is want dan wordt de buitenkant van je oliebol te donker en de binnenkant niet gaar! Ik kook zelf op inductie en kan een stand kiezen van 0-14 plus een power stand. Bij mij worden de oliebollen het lekkerst als ik de olie verwarm op stand 12 en wanneer de olie dan goed warm is terugschakel naar stand 11. Het verwarmen duurt dan misschien iets langer, maar dan krijg je wel de lekkerste oliebol!
Een trucje om te checken of je olie goed op temperatuur is, is deze: scheur een klein stukje brood en laat die in de olie vallen. Wanneer het rondom het stukje brood gaat borrelen en je brood verkleurt een beetje dan zit je goed!
Ingrediënten oliebollen zonder gist en zonder suiker
Met onderstaande hoeveelheden kun je ongeveer 14-16 oliebollen bakken.
300 gr speltmeel
200 gr yoghurt
20 gr bakpoeder
90 gr erythritol
1 tl vanille bourbon
1/4 tl zout
1/4 tl baking soda
4 eieren
rasp van 1 citroen
2 liter zonnebloemolie
100 gr rozijnen optioneel
Oliebollen zonder gist en zonder suiker bakken
1. Wanneer je rozijnen gaat toevoegen dan moet je die slechts 5 minuten in een bakje water laten wellen. Echt niet langer doen hoor, dan gaat het mis met je oliebollen (weet ik uit ervaring…). 😉
Voor de zekerheid kun je je rozijnen nog even droog deppen met een stukje keukenrol.
2. Meng het speltmeel met de bakpoeder, de erythritol, het zout, de vanille en de baking soda.
3. Doe in een andere kom (bijvoorbeeld de grote kom van de keukenmachine) de yoghurt, eieren en de rasp van de citroen. Mix met je keukenmachine of een staafmixer alles goed door elkaar.
4. Voeg nu de droge ingrediënten langzaam toe aan de kom met natte ingrediënten terwijl je aan het mixen bent. Ik heb hiervoor de beslagmixer van m’n Kenwood keukenmachine voor gebruikt.
5. Hussel eventueel als laatste de rozijnen door het beslag.
6. Verwarm in een gietijzeren pan de zonnebloemolie. Let op je dat je de olie niet laat walmen want dan is je olie veel te heet! Breek een stukje brood af en laat in de olie vallen. Wanneer het een beetje begint te borrel rondom het stukje brood, dan is je olie op temperatuur.
7. Schep met een opscheplepel beslag uit de kom en laat dat rustig in de olie glijden. Ik gebruik een eetlepel om het beslag van de opscheplepel te duwen. Als het goed is gaat het rond het beslag gelijk borrel en zwelt het beslag op. Nu wordt de onderkant van je bol gebakken.
8. Check of de onderkant een mooie bruine kleur heeft gekregen en draai je bol dan om om de andere kant te bakken.
9. Leg wat vellen keukenrol in een grote kom. Als je denkt dat je oliebol goed is, schep je hem uit de pan en leg je hem op de keukenrol. Check of de binnenkant goed gaar is geworden en bak dan de rest van je oliebollen!
P.s. Houd er rekening mee dat je olie na je eerste oliebol nog warmer wordt! Als het te hard gaat met je oliebollen en de binnenkant wordt niet meer goed gaar, schakel dan iets terug met je temperatuur.
Variatietips
♥ Snijd wat gember fijn en roer dat door je beslag. Mmm, ook erg lekker!
♥ Snijd een appel in kleine blokjes en roer die door je beslag.
♥ Liever een oliebol met een bite? Hak dan wat walnoten of hazelnoten grof en voeg die toe!