Deze suikervrije vanille koekjes zijn gezoet met erythritol en perfect voor een zoete Pasen! Of eigenlijk voor iedere gezellige gelegenheid. Of gewoon om in de trommel te hebben liggen voor de lekkere zoete trek!
Een kleine waarschuwing is wel op zijn plek: ze zijn zó lekker dat je misschien geneigd bent er vijf te nemen. Let dan even goed op hoe je darmen reageren! Wanneer je teveel erythritol eet, kun je last krijgen van winderigheid. Lees hier meer over in het artikel Top 4 natuurlijke, koolhydraatarme suikervervangers!
Ingrediënten suikervrije & koolhydraatarme koekjes
Met dit recept maakt je zo’n 18-20 koekjes (afhankelijk natuurlijk van de grootte van je vormpjes)
225 gr amandelmeel
50 gr cashewnoten
120 gr boter
15 gr cacaoboter
80 gr erythritol
1 ei
1 eidooier
1 tl vanillebourbon of 1/2 tl vanille extract
Snufje zout
Bakpapier & deegroller (een plastic fles werkt ook 😉 )
Let op dat je het deeg nog even 30 minuten moet laten rusten in de koelkast voordat je verder kunt!
Bereiding
- Maal de cashewnoten fijn.
- Smelt de boter en de cacaoboter in een pannetje.
- Doe de amandelmeel, gemalen cashewnoten en erythritol in een kom en hussel even door elkaar.
- Voeg dan de gesmolten boter en cacaoboter toe en het ei en de eierdooier. Mix alles goed door elkaar.
- Je hebt nu een deeg dat niet aanvoelt als deeg, maar ook niet meer vloeibaar is. Een soort smeuïge homp zeg maar. Doe deze in een stuk plastic folie en leg in de koelkast voor tenminste 30 minuten!
- Verwarm je oven voor op 150 graden.
- Haal je deeg uit de folie en leg op een vel bakpier. Leg daar een vel bakpapier overheen en rol het deeg nu uit tot een plak van ruim 1 cm.
- Leg een nieuw vel bakpapier op je bakplaat.
- Steek nu je vormpjes uit. Gebruik een spatel om ze op de bakplaat te leggen. Werk enigszins door als het kan want je wilt niet dat je deeg te warm wordt want dan kun je er niet makkelijk mee werken.
- Bak de koekjes in de oven voor 20 minuten. Als je dit proces volgt, zul je misschien denken dat het mislukt. Er komt aardig wat boter uit de koekjes waardoor het op een fiasco dreigt uit te lopen. Ook als je de koekjes uit de oven haalt, zul je dit misschien denken. Echter! Laat je koekjes volledig afkoelen (draai ze na een minuut of 10 om zodat de onderkant ook kan afkoelen) en het tegendeel zal zich bewijzen! Een lekker koekje dat aan de buitenkant knapperig is en een dag later nóg lekkerder!
Variatietips
- Echte zoetekauwen zullen de smaak van deze suikervrije vanille koekjes gezoet met erythritol kunnen waarderen. Vind je de smaak van vanille toch te weinig? Voeg dan de volgende keer meer vanille toe! Ik had de eerste keer een theelepel vanille extract toegevoegd. Ik vond dat wel lekker, maar een vriendin van me vond het te heftig. Zo zie je, smaken verschillen!
- Wil je nog meer bite? Voeg dan eens wat gehakte noten toe.
- Deze koekjes zijn heel makkelijk te tweaken naar chocoladekoekjes! Voeg dan cacao toe!
2 comments
Lieve en leuke Marije, bedankt voor wederom een overheerlijk en gezond recept. Geniet van al je posts en de foto’s waarop je stralend en zoals altijd, beeldschoon, de wereld mooier maakt.
Ahhh lieve Mirjam dankjewel voor je enthousiaste reactie! 🙂