Home Candida

Candida

Wat is candida?

Normaal gesproken is candida een gist (een gistbolletje) dat bij ieder mens in de darmen aanwezig is en in toom wordt gehouden door vriendelijke bacteriën. Dit vredelievende gistbolletje kan echter veranderen in een schimmel met vlijmscherpe draadjes die het slijmvlies van de darm doorboren. Hierdoor kan deze schimmel in de bloedbaan komen en zo in andere delen van het lichaam terecht komen zoals de neus en voorhoofdholtes, de keel, de geslachtsorganen, de longen en de huid.

Katerig gevoel

Omdat candida een levend organisme is, heeft het zelf ook een stofwisseling. De stofjes die hij afscheidt komen in de bloedbaan terecht. Hoe meer candida, hoe meer stofjes. Één van die stofjes is aceetaldehyde. Dit is een afbraakproduct van alcohol. Als je bijvoorbeeld een wijntje drinkt, moet je lever de alcohol uit de wijn onschadelijk maken. Een tussenproduct van dat proces is aceetaldehyde. Dit stofje vinden je hersens erg onaangenaam en dit stofje zorgt er ook voor dat je, als je teveel gedronken hebt, een kater krijgt. Mensen met te veel candida in hun bloed kunnen zich dus constant katerig voelen.

Vicieuze cirkel

Voedsel dat rijk is aan suikers, gisten en/of koolhydraten bevorderen het gistingsproces in de darmen en zorgt daardoor voor een milieu waarin candida zich opperbest voelt. Hierdoor neemt het aantal candida cellen toe en worden er ook meer candida-gistcellen omgezet in candida-schimmelcellen. Die zorgen op hun beurt voor een toename in de productie van gifstoffen. Uiteindelijk wordt de afweerfunctie van de darm almaar slechter en wordt er een groter beroep gedaan op onze schoonmaakdiensten te weten lever, huid en luchtwegen. Op een gegeven moment kan het lichaam zijn afval niet meer goed kwijt en een scala aan vage klachten is het gevolg.

Symptomen van candida infectie

Hoofdsymptomen

  • Vermoeidheid of lethargie
  • Gevoel van uitputting
  • Geheugenzwakte
  • Onwerkelijk gevoel
  • Besluiteloosheid
  • Gevoelloosheid, branderige gevoelens
  • Slapeloosheid
  • Spierpijn
  • Spierzwakte, paralyse
  • Gewrichtspijn en/of gewrichtszwelling
  • Buikpijn
  • Constipatie
  • Diarree
  • Opgezette buik, flatulentie (gasvorming)
  • Fluor vaginalis, jeuk
  • Prostatitis (ontsteking aan de prostaatklier)
  • Impotentie
  • Libidoverlies
  • Endometriose of onvruchtbaarheid
  • Krampen en/of andere menstruatieproblemen
  • Premenstruele spanning
  • Huilbuien of angstaanvallen
  • Koude handen, een kil gevoel
  • Beverigheid indien men honger heeft
  • Spruw
  • Kalknagels
  • Voetschimmel / zwemmerseczeem

Kleine symptomen

  • Slaperigheid
  • Irritatie of nervositeit
  • Gebrek aan concentratievermogen
  • Wisselende stemmingen
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid, evenwichtsverlies
  • Druk boven de oren, gevoel alsof het hoofd is opgezet
  • Snel oplopen van blauwe plekken
  • Chronische huiduitslag of jeuk
  • Gevoelloosheid of intolerantie voor voedingsmiddelen
  • Slijmerige ontlasting
  • Rectale jeuk (jeuk aan de anus)
  • Droge mond of keel
  • Uitslag of blaren in de mond
  • Slechte adem
  • Onaangename geur van voeten, haren of lichaam
  • Chronische neusverstopping of loopneus
  • Jeukende neus
  • Zere keel
  • Laryngitis, stemverlies
  • Pijn of gespannenheid in de borst
  • Piepen of dyspnoe
  • Vaak aandrang tot urineren
  • Branderig gevoel bij urineren
  • Vlekken voor de ogen of onregelmatig zicht
  • Regelmatige verkoudheden of chronische bronchitis
  • Branderige of tranende ogen
  • Terugkerende oor- of ooginfecties
  • Oorpijn of doofheid

Niet alle symptomen hoeven aanwezig te zijn bij een candida infectie. Vraag gratis de grote Candida Vragenlijst aan om inzicht te krijgen in de mogelijkheid van candida.

Antibiotica heeft geen zin

Doordat candida normaliter door goedaardige bacteriën in toom wordt gehouden, heeft het slikken van antibiotica geen zin tegen candida. Sterker nog, de candida zal er blij mee zijn want de antibiotica doodt de goedaardige bacteriën die de candida in toom kunnen houden en antibiotica doodt geen gisten, dus niet de candida.

Oorzaken van candida

Er zijn vele oorzaken te benoemen die tot candida infecties leiden. Belangrijk om te weten is dat al deze oorzaken de balans in de darmen verstoren (en eventueel goede darmbacteriën vernietigen) en daardoor de candida-gisten de kans geven om zich om te zetten naar candida-schimmels met alle gevolgen van dien.
Hieronder een aantal belangrijke oorzaken die tot candida kunnen leiden:

  • Te veel suikers (glucose) en koolhydraten in je voedingspatroon, want gist heeft suikers nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen.
  • Het gebruik van medicijnen, zoals antibiotica, waarmee je niet alleen de ‘slechte’ bacteriën maar ook de ‘goede’ bacteriën doodt, en anticonceptiepillen en corticosteroïden, die er beiden om bekend staan dat ze schimmelgroei bevorderen.
  • Een verzwakt immuunsysteem veroorzaakt door chronische stress, ziektes en/of blootstelling aan giftige stoffen (bijvoorbeeld zware metalen en verdelgingsmiddelen). Lees meer over candida en stress.
  • Een verandering of disbalans in de hormonen, bijvoorbeeld bij zwangerschap, in de levensfase voorafgaand aan de menopauze, vlak voor en na de menstruatie en bij het gebruik van anticonceptiepillen.

Ontzie het immuunsysteem

Om het lichaam te helpen de candida te bestrijden is het belangrijk om het immuunsysteem zoveel mogelijk te ontzien. Vermijd voeding die een allergische reactie teweeg brengt en vermijd zoveel mogelijk toxische stoffen die in voeding kunnen zitten zoals geur-, kleur-, en smaakstoffen. Ook vlees en pesticiden vragen aandacht van het immuunsysteem. Af en toe vlees eten kan natuurlijk best, maar kies dan het liefst voor biologische soorten. Geraffineerde producten zoals witmeel, spaghetti, enzovoort ook vermijden. Geraffineerde producten bevatten geen vitamines en mineralen die nodig zijn voor de  vertering van deze voedingsstoffen, maar onttrekken die juist aan het lichaam.
Al deze producten onttrekken veel energie aan het lichaam en dus aan het immuunsysteem.

Ontwenningsverschijnselen bij candidadieet

Candida aanpakken en zijn dagelijkse portie ‘voedingsmiddelen’ stopzetten zal vaak niet zonder slag of stoot gaan. Candida kan de behoefte aan zoet sturen zodat de zin en trek in zoetigheid toeneemt. Dit gebeurt doordat candida een signaalstof kan aanmaken die sterk overeenkomt met insuline. Zodra deze stof wordt afgegeven, daalt het bloedsuikerniveau waardoor er trek in zoetigheid ontstaat.

Het candidadieet

Om van de candida schimmel (en alle daarmee gepaard gaande klachten) af te komen is een goed dieet nodig. Eigenlijk vind ik dieet hier een misplaatst woord. Ik zie het als een aanpassing in je lifestyle. Diëten doe je vaak maar even, maar om candida aan te pakken en je goed te gaan voelen is een langdurige verandering in je voedingspatroon en leefwijze nodig. Zie het als iets positiefs. Behalve dat je de candida ermee te gronde kunt richten, doe je je lichaam ook een enorm plezier met gezonde voeding. Daarmee ga je je uiteindelijk lekkerder voelen en wie weet val je nog een paar kilo af ook!

Let op: houd er rekening mee dat je je in de eerste periode slechter kunt gaan voelen. Dit heeft te maken met het enorme ontgiftingsproces dat je in gang zet. Lees hier meer over op Herxheimer reactie en candida die-off symptomen.

Voedingsupplementen

Voordat je de eetregels van het candidadieet leest even het volgende. Met alleen een aanpassing van je voedingspatroon zal het héél lang duren voordat je ooit van je candida afkomt. Om de candida uit te roeien heb je, naast een goed voedingspatroon en goede zelfzorg, ook voedingssupplementen nodig. Lees welke voedingssupplementen ik heb gebruikt tijdens het candidadieet.

Voedingsadvies candida dieet

Suiker
Niet toegestaan: suiker en alle mogelijke vervormingen daarvan, te weten: honing, dextrose, fructose, galactose, glucose, lactose, maltose, manitol, sorbitol, agavesiroop, ahornsiroop of suiker, dadelstroop, ruwe rietsuiker, druivensuiker, rijstestroop.
Kortom, bij alles wat zoet smaakt moeten je alarmbellen gaan rinkelen. Ook de betere suikers zoals honing en rijststroop e.d. hebben op de candida hetzelfde effect. Vermijden dus!

Wel toegestaan: stevia, erythritol en aspartaam. Dit zijn de enige zoetstoffen die candida links laat liggen. Stevia is heel natuurlijk en kun je gerust gebruiken (lees wel de verpakking voor je iets koopt, slimme fabrikanten kunnen roepen dat iets met stevia is gezoet en doen er nog andere, goedkope, zoetstoffen bij. Opletten dus.). Lees alles over erythtitol hier. En aspartaam is chemisch (mijn inziens puur vergif) en vraagt dus wel veel van je immuunsysteem om te verwerken. Liever niet gebruiken dus of heel spaarzaam.
Let er trouwens ook op dat je stevia onbeperkt kunt gebruiken, maar dat je bij het overmatig gebruik van erythritol ook last van je darmen kunt krijgen en veel gasvorming.

Vlees
Wel toegestaan: kip, kalkoen, patrijs, schapenvlees, lamsvlees, mager rundvlees, wild (al het vlees bij voorkeur biologisch!!).
Niet toegestaan: varkensvlees, worstsoorten.

Wild en gevogelte
Wel toegestaan: kip, kalkoen, patrijs, wild (liefst allen biologisch).

Vis
Wel toegestaan: vette vissoorten zoals ansjovis, sprot, zalm, zalmforel, haring, bokking, sardines, paling, aal, makreel, tonijn. Schaaldieren als mosselen, oesters, garnalen en kreeft zijn allen toegestaan. Wel lang koken i.v.m. salmonella!

Niet toegestaan: gerookte, gefrituurde of gepaneerde en magere vissoorten.

Melkproducten
Wel toegestaan: Schapen- en geitenmelk, sojamelk en biogarde kwark en biogarde yoghurt (met mate!), geitenkaas, schapenkaas, jonge reformkaas, biogarde kaas, Hüttenkäse, buffelmozarella, feta (van schaap of geit), roomboter.
Niet toegestaan: Gewone melk, hangop, volle melkproducten, (fabrieks-)room, koffiemelkpoeder, kaasproducten, kaassmeersels en alle andere soorten Nederlandse en buitenlandse kazen, alle andere soorten boter en margarine.

Groente
Niet toegestaan: paddestoelen! Met uitzondering van shiitake.

Fruit
Eerste fase (minimaal 1 maand) géén fruit eten. Vanaf de tweede fase (maand 2 of 3) alleen citroen, grapefruit, zure appels, sinaasappels en bessen. Overige fruitsoorten links laten liggen i.v.m. hoge suikergehalte. Bedenk ook dat geperst fruitsap een nog hoger suikergehalte heeft en je dat beter niet op een nuchtere maag kunt nemen.

Noten:
Wel toegestaan: ongebrande noten zoals walnoten, hazelnoten, pecannoten, amandelen.
Niet toegestaan: pinda’s.

Granen:
Wel toegestaan: alle graanproducten en granen zolang ze volkoren zijn en zonder gist, zilvervliesrijst, zuurdesembrood/zuurdesem speltbrood, rijstewafels (met mate), volkoren crackers zonder gist, witte pasta’s van harde tarwe (semola di grano duro) en kamut-, spelt- of volkorenpasta.
Niet toegestaan: alle witmeelproducten en witte rijst.

Dranken
Wel toegestaan: mineraalwater, groentesap en thee: groene thee, rooibosthee en verse kruidenthee. Vanaf fase 2 een enkele keer een glas droge witte wijn.
Niet toegestaan: koffie, zwarte thee, alcohol, cola, e.d.

Overige
Maak voor het bakken gebruik van kokosolie en gebruik voor je salades e.d. lekker veel extra vierge olijfolie!

Hulp bij het candidadieet

De e-books van Starten met het Candidadieet staan vol met informatie, recepten, tips en (invul)weekmenu’s!
Boeken die mij hebben geïnspireerd vind je hier: Boeken

Candidadieet-starten
Starten met het candidadieet geeft je veel tips over het suikervrije dieet.

Gratis Grote Candida Vragenlijst

Ontdek of jij candida hebt met de grote Candida Vragenlijst

 

dit veld niet invullen s.v.p.

73 comments

Jannie 21 februari 2014 at 18:29

Waarom is koffie (ik drink het zwart) niet toegestaan precies?

Reply
bloemenoor 2 mei 2014 at 17:39

Ik zag toevallig je vraag en wist het antwoord! Maar koffie is niet toegestaan door de cafeïne die erin zit, hierdoor krijg je een schommeling in je bloedsuikerspiegel, en die zijn niet goed! Net als in zwarte thee.

Reply
marijekat 2 mei 2014 at 17:56

Dankje!!

Reply
Charita 21 augustus 2020 at 07:31

Goedemorgen,

Is decafe dan misschien wel oké?

Groetjes Charita

Reply
Marije 24 augustus 2020 at 10:28

Hi Charita,
Koffie is sowieso de eerste 4 tot 8 weken niet aan te raden en decafe ook niet. Dit heeft met name met de ontgiftingsprocessen en de leverbelasting te maken. Wil je na die eerste fase toch perse koffie drinken, kies dan voor biologische filterkoffie en geen machinekoffie.
Groetjes Marije

Reply
Jannie 21 februari 2014 at 18:31

Een ander vraagje hoe zit met het dadels? Deze bevatten toch een hoge glycemische index?

Reply
marijekat 6 augustus 2014 at 08:33

Hoi Jannie, het klopt dat dadels veel (natuurlijke) suikers bevatten en daarom zou ik deze in de beginperiode dan ook niet nemen!

Reply
appelita 1 februari 2015 at 15:35

Hi. Leuke blog!
Sinds mijn 20ste (middels 31), volg ik een gistvrij dieet. Rond mijn 19e zat mijn rug onder de schimmel, was om te haverklap ziek en ontzettend moe (helemaal geen energie). Mijn moeder heeft tzelfde, dus ben naar een homeopaat gegaan die deze allergie bevestigde.
T heeft mij jaren geduurd om het dieet te begijpen, het was n enorme omslag in mijn eetpatroon en leven! Geen zakje snoep of even etenhalen etc.
Ik zal maar niet beginnen over de manier hoe mijn lichaam alle gifstoffen in de eerste maanden verwijderde; ik voelde me net een zombie van Walking Dead. Je beschrijving klopt als n bus met wat ik toendertijd heb meegemaakt.
Een voordeel van deze allergie, is dat ik nu veel gezonder eet en der meer dan 10 kilo mee ben afgevallen. Uiteten gaat gepaard met een hele beschrijving van hoe t eten voorbereid moet worden; ik weet precies wat ik wil!

Btw fruit is ten duivels in mijn dieet, voornamelijk tropische vruchten. Wel vervelend, want ik woon Curacao waar der overheerlijke (tropische) vruchten zijn.

Ik kijk uit naar je recepten en nieuwe discoveries.
Groetjes vanuit Curacao,
Syreeta 🙂

Reply
marijekat 8 februari 2015 at 08:48

Hi Syreeta,
Thnx voor je bericht!! Knap ook hoe je de omslag hebt gemaakt!
Ik heb een half jaar op Aruba gewoond en weet hoe zalig het fruit is :-)) Ik had toen trouwens wel moeite om in de supermarkt de ‘juiste dingen’ te kopen. Amandelmeel was er (toen) bijvoorbeeld niet. Kan me dus goed voorstellen dat het af en toe een zoektocht is!
Leuk om van je te horen en ik hoop dat ik je zo nu en dan kan verrassen met voor jou goede recepten.
Groetjes Marije

Reply
kimberley pex 8 september 2015 at 08:16

Wat ‘n geweldig en uitvoerig stuk over candida ! Uitgebreid en duidelijk. Bedankt *** gr. kim.

Reply
marijekat 2 oktober 2015 at 17:35

Heel graag gedaan! 🙂

Reply
Jessica van Santen 30 januari 2016 at 15:27

Suikerengistvrij.wordpress.com is een fijne website voor recepten bij Candida. Aspartaam hoort alleen niet in een gezond eetpatroon. Bij de vetten zou je ook nog biologisch kokosvet en ghee kunnen zetten. Pasta van glucomannan is een optie (te koop bij de Tuinen) Granen en knolgroenten wel beperken, want er zitten veel zetmelen in. Het beste is dan toch om gastvrije crackers van quinoa, bruine rijst of zaden (lijnzaad, maanzaad) te nemen (ecoplaza). Daar zijn ook lekkere recepten voor.

Reply
marijekat 9 februari 2016 at 08:45

Hoi Jessica,
De pasta van glucomannan kende ik nog niet, dus daar ga ik zeker even naar kijken!
En je hebt gelijk dat aspartaam niet gezond is hoor! Toch kan het mensen helpen om de overgang van suiker naar geen suiker (en zoet) te maken. Maar ik ben het absoluut met je eens dat aspartaam niet in een gezond eetpatroon thuishoort.
Dankjewel voor je waardevolle aanvullingen!
Groetjes Marije
P.s. Als je lekkere, handige recepten hebt die je wilt delen: wees welkom!

Reply
Nana 14 februari 2016 at 04:23

Eindelijk duidelijkheid!!
Goed gedaan, deze pagina blijft open staan op mijn gsm dat is zeker!
Bedankt.

Reply
Fenneke 15 maart 2016 at 08:48

Mag je wel gewone kruidenthee drinken (die met korreltjes)?

Reply
marijekat 19 maart 2016 at 16:00

Hoi Fenneke,
Ik drink gewoon kruidenthee hoor.’s Ochtends lekker brandnetelthee en overdag groene thee en witte thee en ook lekker: driekleurigviooltje-thee 😉
Die met korrels ken ik niet dus daar kan ik niks over zeggen.
Groetjes Marije

Reply
Agnes 1 juni 2016 at 12:22

Aspartaam is bewezen kankerverwekkend! Hoe is het mogelijk dat dit wel in het dieet past?

Reply
marijekat 5 juni 2016 at 21:16

Hoi Agnes, dankjewel voor je reactie. Laat ik voorop stellen dat ik ook geen fan ben van aspartaam vanwege zijn dubieuze karakter.
Het wordt in het candidadieet toegestaan omdat de candida er niet zo op reageert zoals op geraffineerde suiker. Uiteraard bepaal je uiteindelijk zelf wat je wel of niet eet.
Groetjes Marije
P.s. Ik gebruik zelf het liefst Stevia omdat dit een natuurlijk product is. Let echter wel goed op bij de aanschaf dat er geen andere zoetstoffen doorheen zijn gemengd.

Reply
Hanneke 13 januari 2017 at 16:33

“Om inzicht te krijgen in de mogelijke aanwezigheid van candida-schimmels kun je hier een test doen.’ de link die je hebt gemaakt bij ‘hier’ verwijst helaas niet meer goed…

Reply
Monique 9 oktober 2017 at 15:23

Hier lees ik dus echt het enige goede gist-en suikervrije dieet!
Heel pittig maar ik ga ermee beginnen!

Reply
Monique 9 oktober 2017 at 15:28

Ik mis een verdere uitleg over het gebruik van bijvoorbeeld tea tree pil, oregano , la pacho et ..
Vrgroet,
Monique Aarse

Reply
Marije 10 oktober 2017 at 09:25

Hi Monique,
Dank voor je berichtjes. Van de tea tree pil en la pacho heb ik nog niet eerder gehoord dus ik ga me er eens verdiepen!
En ja het is even heel pittig om te starten, maar je weet waar je het voor doet dus zet hem op! {smiley van een spierbal} 🙂
Groetjes Marije

Reply
Monique 10 oktober 2017 at 15:56

Hoi Marije
Tea tree pil moet tea tree oil zijn :))
Tikfoutje..
Heb vandaag stevia besteld, knoflookcapsules en zuurdesembrood
Nu het fruit er nog uit en dan ben ik 100%suikervrij aan het eten
Zit nu lekker geroosterde cashewnoten te knabbelen ipv mueslireep..
Groetjes
Monique

Reply
Tina 4 mei 2020 at 09:38

Waarom geen wild (vlees), volle zuivel/melk producten, paddestoelen & pindas? En is pure chocola ook toegestaan?
Groetjes, Tina

Reply
Marije 11 mei 2020 at 11:04

Hi Tina, fijn dat je de site hebt gevonden! Paddenstoelen en pinda’s bevatten beide schimmels. Daar leeft de candida goed op dus die wil je vermijden. Bij zuivelproducten gaat het om de lactose en wordt aangeraden hoe jonger hoe beter (dus bijvoorbeeld jonge kaas i.p.v. oude kaas) en vooral met heel veel mate (zou de eerste fase zelf voor geitenkaas kiezen). Kies bij zuivelproducten zoals yoghurt voor de rechtsdraaiende variant (biogarde). Daar zijn namelijk bacteriën aan toegevoegd die zorgen voor rechtsdraaiende melkzuren (vandaar de naam) en die kunnen door je lichaam beter worden verteerd. Je kunt dus wel wat zuivelproducten nemen maar kies verstandig en beperk de hoeveelheid. Pure chocola zou ik in de eerste maand (of 2) zeker vermijden en daarna af en toe een stukje nemen (kies voor 85% cacao of hoger) en dan te voelen hoe je lijf daarop reageert. Dat stukje over vlees, wild en gevogelte ga ik aanpassen. Ik laat me adviseren door een orthomoleculair therapeut dus kom erop terug. Dankjewel voor je berichtje!

Reply
Monique 10 oktober 2017 at 16:00

Nog 2 vraagjes: waarom mag je geen wild eten?
En vallen tomaten /komkommer onder toegestaan?

Gr Monique

Reply
Monique 12 oktober 2017 at 18:56

Nog een vraag: zijn sojaproducten toegestaan?

Groetjes Monique

Reply
Jo 29 mei 2018 at 10:45

Kruidenthee zonder korreltjes bevat vlg mij suiker.

Reply
Jo 29 mei 2018 at 10:46

Komkommer en tomaat is prima hoor!

Reply
Sigrid Veerbeek 18 augustus 2018 at 13:43

Hoi Marije,

Ik ben ook noodgedwongen begonnen aan de verandering van mijn eetpatroon.
Daarbij ben ik 22 weken zwanger en maak me ivm t fruit een beetje zorgen om de kleine.

Ik zit nu in de 1e fase van het dieet en ben heel benieuwd of banaan en zoete aardappel wel toegestaan is.

Super bedankt voor je lijst die ga ik mooi uitwerken in men recepten schriften die ik aan het schrijven ben:)
Groetjes van Sigrid

Reply
Marije 28 augustus 2018 at 06:05

Hi Sigrid, allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap! In de eerste fase kun je beter geen banaan eten, zoete aardappel kan wel (gelukkig maar, want heerlijk!). Veel succes en ik hoop dat je ook van je zwangerschap kunt genieten!
Groetjes Marije

Reply
L 9 april 2019 at 12:10

Wat met pure chocolade van 86% ?
Groetjes

Reply
Marije 28 juni 2019 at 20:18

Hi Lotte, wat bedoel je precies? Groetjes Marije

Reply
karen gravestijn 22 juli 2019 at 18:58

dank je voor het online zetten van al jou verworven ervaringen en kennis,het scheelt me een hoop gezoek. Ik dacht dat karnemelf , kefir en griekse joghurt wel goed zijn?
groet Karen

Reply
Marije 23 juli 2019 at 14:28

Hi Karen, dankjewel voor je berichtje! Leuk om te horen dat je wat aan deze site hebt!
Wat betreft je vraag. Melkkefir bevat een hoop gezonde bacteriën die de balans in je darmen kunnen helpen herstellen. Toch zou ik zelf de eerste paar maanden terughoudend zijn om dit te gebruiken in de strijd tegen de candida omdat het een mengsel is van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. En van die laatste willen we juist af. Desalniettemin vind ik heel veel voordelen van kefir dus ik zou in later stadium van je dieet dit drankje eens proberen. En dan goed bijhouden hoe je je voelt! Waterkefir moet je sowieso vermijden want dat is een drankje op basis van vergisting van in water opgeloste suiker.
Dan karnemelk en Griekse yoghurt. Hier zijn de meningen over verdeeld. De een zegt dat je karnemelk prima kunt gebruiken omdat het zuur is, de ander zegt dat je uberhaupt alle melkvormen moet vermijden. Als je perse yoghurt wilt blijven eten, zou ik altijd voor een biologische ‘stand’variant gaan, bijvoorbeeld Biogarde met de AH. En als je dit wilt eten zou ik het gewoon met mate doen. Dus niet elke dag een beker. Of ze Griekse yoghurt in standvorm hebben weet ik niet. Zo niet, dan zou ik het simpelweg de eerste maanden vermijden i.v.m. de melksuikers.
Succes met je dieet en wie weet tot ziens op deze site! 🙂

Reply
Merian 10 september 2019 at 18:49

Goedendag, hoe zit het met aardappelen.

Reply
Marije 11 september 2019 at 21:17

Hoi Merian, aardappelen kun je gewoon eten!
Groetjes Marije

Reply
Mandy 29 december 2019 at 19:59

Hoi,
Allereerst wil ik zeggen dat je echt n goede website hebt waar ik echt wat aan heb.
Had ook n vraagje, waarom mag je wel rijstecrackers en geen witte rijst?
Zijn jouw symptomen allemaal verdwenen en is er door jouw therapeut geconstateerd dat je candida vrij bent?
Ik zie er als n berg tegenop om te moeten beginnen met deze lifestyle. Heb net als jij veel vage klachten oa veel jeuk en uitslag dat steeds weer opkomt en weer verdwijnt. Ben t zo zat.
Hoor graag van je.
Xx Mandy

Reply
Marije 2 januari 2020 at 13:34

Hi Mandy, dankjewel voor je bericht! Fijn om te horen dat je wat aan deze site hebt!
Supervervelend dat je zoveel klachten hebt. Kan me voorstellen dat je er tegenop ziet om te beginnen aan het dieet. Maar….als je volhoudt krijg je er ook veel voor terug! Hoe fijn zou het zijn om van die jeuk en vage klachten af te komen?! Ik hoop dat de site je een eind op weg kan helpen. En jouw berichtje motiveert mij ook weer want ik bezig om een e-book te maken die je helpt met de eerste maanden van het candidadieet. Voor nu: rijstecrackers met mate eten. Ik merkte zelf dat ik er niet een heel voldaan gevoel van kreeg (nog steeds niet eigenlijk) en wat je nu echt niet wilt is een hongergevoel. Als je ze eet, doe er dan een vet of eiwitrijk beleg op zoals avocado, ei of notenpasta.
Yes, ik ben nu volledig candidavrij! Eind 2019 nog een ontlastingsonderzoek laten doen en candida bleek te zijn verdwenen. Niet gedacht dat het echt zou kunnen, maar het kan dus!! En goed om te weten dat ik nu ook wel weer voeding eet waar candida dol op is, dus het kan goedkomen met die candida! Als het mij lukt, dan lukt het jou ook!!
Waar zie je nu het meeste tegenop qua beginnen?
Liefs Marije

Reply
Laura 22 maart 2020 at 20:56

Kom maar op met je e-book! Waar ik het meeste behoefte aan heb zijn snacks voor tussendoor! Zijn er bijvoorbeeld crackers die ik wel mag eten? (Met de juiste granen en zonder gist en suiker?)

Reply
Marije 24 maart 2020 at 14:41

Ha Laura, thnx voor je bericht! Heb je qua snacks meer behoefte aan zoet of zout? Dan zal ik je alvast wat tips geven! Je zou ook eens dit recept kunnen proberen: https://www.suikerengistvrij.nl/alle-recepten/gezond-en-suikervrij-en-gistvrij-alternatief-voor-tortillas/ Ook lekker!

Reply
Ellen Strooband 24 maart 2020 at 11:47

Hi marije
Als eerste super fijn dat je hier uitgebreid over praat ik ben er net achter gekomen dat dit waarschijnlijk de oorzaak is van mijn klachten.
Nu ben ik al erg bezig met het opletten van mijn voeding maar ik vroeg me af of je aanraad om eert naar de huisart te gaan?
Kan jij hier je ervaring in delen en gaat dit via urine? Ik heb ook gehoor dat niet alle dokters hier aan mee werken.
Heb je nog tips wat betreft voeding voor beginnende ?

Reply
Marije 24 maart 2020 at 14:45

Hi Ellen! Leuk dat je m’n site hebt gevonden! Ik raad je aan om naar een orthomoleculair therapeut te gaan die levend bloedanalyse doet. Die prikt dan je vinger aan en met een paar druppels bloed kunnen ze realtime kijken wat de status van je candida is. Megahandig! En natuurlijk krijg je gelijk de nodige tips mee. Voor een beginner is het belangrijkste advies: mijd alle suiker! Dus ook de eerste maand geen fruit vanwege de fruitsuikers. Ja, klinkt megasaai misschien maar dat is echt dé manier om candida de baas te worden. Denk tegelijkertijd ook aan de nodige supplementen. Hier kun je wat ideeën opdoen: https://www.suikerengistvrij.nl/voedingssupplementen-bij-candida/

Reply
Tamara Cuypers 16 april 2020 at 14:56

Eén van mijn bijwerkingen is dat ik moeilijk kan slikken na het eten (ik ben inmiddels aan bijna alles allergisch buiten de meeste groenten, zalm en kip). Maar soms verdwijnt mijn slikreflex voor even. Iemand hier bekend mee of is de oorzaak nog iets anders?

Reply
Marije 16 april 2020 at 19:44

Hi Tamara, heb je hier al weleens contact over gehad met bijvoorbeeld een huisarts of orthomoleculair therapeut?
Groetjes Marije

Reply
Ilona Glaasker 20 april 2020 at 12:11

Hoi Marije,

Dankjewel voor alle handige info en lekkere recepten, top! Ik wil graag gist en suikervrij gaan eten maar heb daarnaast voedselallergie voor melkeiwit, kippenei-eiwit, noten (niet cashewnoten, amandel gelukkig), alfalfa en sojamelk. Ik vind het heel lastig om geschikte recepten te vinden en bovendien val ik snel af. Heb je tips?

Reply
Marije 20 april 2020 at 15:07

Hi Ilona, dankjewel voor je berichtje! Dat klinkt inderdaad als een flinke uitdaging, maar niet onoverkomelijk! Mijn advies zou zijn om zeker eens op deze site rond te neuzen. En kijk waar je dingen kunt vervangen. Zoals de quinoa pilav met pistachenoten. Superlekker en daar zou je de pistachenoten kunnen vervangen door amandelen (amandelen even aanbakken, heerlijk!). Of de 100% suikervrije chocola met kardemon. Ook lekker! Wat betreft het afvallen, zorg dat je voldoende eet! Haal je vetten uit bijvoorbeeld kokosolie en vlees. En je calorieën uit zuurdesembrood.
Nou ik hoop dat je hier iets mee kunt!
Succes en groetjes Marije

Reply
Jan 4 juli 2020 at 11:04

Hoi Marije,
Al 15 jaar ben ik dag in, dag uit bezig met het zoeken naar een oplossing voor een hele reeks aan vage klachten. Het is met name de hardnekkige huiduitslag en het gebrek aan energie die me veel verdriet doen. De afgelopen maanden heb ik -door de quarantaine- een stuk meer gesnoept en wijn gedronken (dom, ik weet het) dan anders, en de klachten zijn nog veel heviger geworden! In mijn zoektocht ben ik op je website terechtgekomen, en ik herken heel veel van de beschreven symptomen, wat voor mij reden genoeg is om aan dit dieet te beginnen! Het zal vast behoorlijk wennen worden, maar ik ga er mijn schouders onder zetten! Bedankt voor de nieuwe inzichten, en ik zal zeker je site regelmatig blijven bezoeken voor inspiratie!

Reply
Marije 4 juli 2020 at 16:51

Ha Jan, fijn dat je deze site hebt gevonden! 15 jaar is een lange tijd en ik kan me goed voorstellen hoeveel verdriet het je doet. Ik ben benieuwd of je al eerder hulp hebt gezocht voor je klachten (bij bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut). Sowieso goed om met je voeding aan de slag te gaan! Ik hoop dat deze site je van veel informatie en lekkere recepten zal voorzien. Heb je vragen of aanbevelingen dan hoor ik het graag!

Reply
Erna 22 oktober 2020 at 19:15

De 1 zegt wel aardappels de andere zegt geen aardappels
En mijn dokter zegt alles gewoon eten

Reply
Marije 26 oktober 2020 at 18:40

Hi Erna, bedoel je dit specifiek in relatie tot candida? Groetjes Marije

Reply
Tessa 15 november 2020 at 01:58

Hoi Marije,
Dit is het zoveelste nachtelijke rondje symptomen googlen. Na Heeeel veel jaren tobben met allerlei klachten en heel veel geld en tijd besteed te hebben aan uiteenlopende consulten, testen, diëten weet ik gewoon dat ik aan het candida dieet moet beginnen (wil). Ook hier is het moeilijk om door de bomen het bos te zien maar ik begin gewoon met wat ik hier lees. Ik zie er tegenop om alle redenen die ik hierboven ook lees EN:ik ben sinds 1.5 jaar veganist… Daarvoor jarenlang vegetariër. Ik verdraag olieen ook niet heel goed, avocado wel. Zijn er specifieke dingen waar ik op moet letten als Vegan.? Ik kan goed koken en maak alles zelf. Ik hou van groenten en gezond eten (als ik niet in de greep gehouden word door eetbuien zoals nu). Lang verhaal… Ik hoop op wat advies als laatste zetje…

Reply
Marije 18 november 2020 at 09:33

Lieve Tessa,
Dankjewel voor je bericht en goed dat je zoekt naar hulp. Wat betreft het veganistisch eten lijkt mij het belangrijkste dat je je voedingssupplementen goed op orde hebt! Het is echt heel belangrijk om tekorten die je krijgt door het ontbreken van vlees, vis en eiproducten aan te vullen met de juiste supplementen. Ik wil je dan ook echt aanraden om advies in te winnen bij een orthomoleculair therapeut. Die kan ook met je meekijken waarom je oliën niet goed verdraagt. Uit eigen ervaring weet ik dat een bepaalde bacterie in de darmen ervoor kan zorgen dat olie en vet eten voor problemen kan zorgen. Voor wat betreft je eetbuien ga ik je even een persoonlijk mailtje sturen. Ik ben ervan overtuigd dat voedselgevoeligheid en mentaal niet lekker gaan hand in hand kunnen gaan met elkaar. Ergo, als je je mentaal beter gaat voelen, zal je lichaam ook weerbaarder worden. En andersom! Klinkt een beetje als het kip en het ei verhaal (wie was er eerst…) en daarom zo belangrijk om beide kanten aan te pakken. Zodat je uiteindelijk lichamelijk én mentaal lekkerder in je lijf komt te zitten. En je de eetbuien ook niet meer nodig hebt. En terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat het ook goed is om te kijken of je eetbuien een mentale of fysieke oorzaak hebben. Want stel dat jouw lichaam bepaalde tekorten heeft dan kan het ook aansturen op eetbuien. Enfin, een en ander kunnen met elkaar verbonden zijn. Lang verhaal geworden hier uiteindelijk, dus ik zal je verder berichten in de mail!
Liefs,
Marije

Reply
Gerhard 11 januari 2021 at 09:55

Hoi Marije,
ik heb het sterke vermoeden dat ik candidiasis heb en ben tijdens het struinen op internet op jouw site terechtgekomen, maar ook op de site van het voedingscentrum. En daar worden alle dieetadviezen in twijfel getrokken, Ze zeggen: ‘Er is geen bewijs dat anti-Candida-diëten helpen. Het vermijden van geraffineerde suikers en fruit heeft geen effect op de groei van Candida albicans, omdat de gist al voldoende voedingsstoffen uit de slijmvliezen haalt. Omdat Candida albicans niet in staat is om lactose (melksuiker) te gebruiken om te groeien, is het ook niet zinvol om melkproducten te laten staan. Onderzoek heeft verder aangetoond dat het vermijden van bakkersgist en andere gist- en schimmelsoorten geen effect heeft op een infectie met Candida’. En dan over medicatie: ‘Er zijn voor Candidiasis geen specifieke voedingsadviezen te geven. Het is nodig om naar de huisarts te gaan om candidiasis vast te stellen. De arts schrijft dan medicijnen voor die Candida albicans doden. De werking hiervan is vergelijkbaar met antibiotica tegen een bacteriële infectie.’ En dan waarschuwen ze ook nog m.b.t. het dieet: ‘Maar een anti-Candida-dieet kan juist de afweer verminderen. Bijvoorbeeld het weglaten van melkproducten en fruit kan op termijn leiden tot een tekort aan vezels, vitamines en mineralen’.
Mijn vraag is dus: wat vind je van deze opvattingen? Die staan haaks op wat alle ‘alternatieven’ zeggen.
Groet, Gerhard

Reply
Marije 14 januari 2021 at 09:48

Beste Gerhard,
Dank voor je bericht. Ik ben het met de uitspraken niet helemaal eens. Bel eens met een willekeurige orthomoleculair therapeut (die levend bloed analyses doet) en ze zullen je stuk voor stuk vertellen dat geraffineerde suiker en fruit een direct effect hebben op de candida. Over de huisarts: die heeft gemiddeld tien minuten de tijd om je klachten aan te horen. Hij zal in staat zijn om een schimmel in je mond of bij de geslachtsorganen te beoordelen, maar hij zal niet in staat zijn om een candida infectie in de darmen vast te stellen. Daarbij zal een huisarts je eerder farmaceutische producten voorschrijven dan een compleet voedingsadvies met bijbehorende supplementen. Zoals je hier (en wellicht ook op andere websites) hebt gelezen doodt antibiotica ook de goede bacteriën in je darmen en zal zodoende nooit de voorkeur krijgen om candida aan te pakken. Het gaat erom dat je de balans in je darmen weer op orde krijgt. De uitspraak dat een anti-candida dieet je afweer zou verminderen vind ik onzin om twee redenen. Allereerst omdat je tijdens het candidadieet kiest voor gezonde voeding en daarmee je lichaam voedt in plaats van schade toebrengt (want koek, snoep, chips en alle andere ‘fabrieksmeuk uit pakjes en zakjes’ laat je staan). Ten tweede omdat het candidadieet geen lifelong dieet is (alhoewel dit prima zou kunnen!). Zo ga je in fase 2 bijvoorbeeld al blauwe bessen en groene appels toevoegen en in fase 3 experimenteer je met andere voedingsmiddelen om te voelen welk effect dat op je lijf heeft. Ieder lijf is anders en daar waar de een bijvoorbeeld prima gluten kan verdragen, slaat de ander daarvan op tilt.

Zoals je wellicht merkt ben ik erg bevlogen als het gaat over gezonde voeding en gezonde adviezen die bedoeld zijn om de mens daadwerkelijk verder te helpen in plaats van er veel geld aan te verdienen. ‘Eten’ dat in de fabriek is gefabriceerd is in mijn optiek geen voeding meer. Maar we worden omgeven door een enorme hoeveelheid marketing die ons doet geloven dat het heel normaal (en gezond…) is. Voor mij is normale, echte voeding, eten waarvan je de herkomst kunt zien of weet. Dáár zitten de voedingsstoffen in die we echt nodig hebben. En natuurlijk zijn er uitzonderingen te bedenken waarin iemand een voedingsmiddel moet laten staan, zoals bijvoorbeeld bij een notenallergie het geval is. Daarom zul je altijd per mens moeten kijken wat werkt en wat niet.

Maargoed, ik begin nu uit te wijken (ben enthousiast haha). Om terug te komen op je vragen: voor de aanpak van candida zou ik als ik jou was het beste van beide werelden combineren. Wanneer er een uiterlijke candidaschimmel wordt vastgesteld (bijvoorbeeld in de mond of de geslachtsorganen) dan zou je de arts kunnen gebruiken om de buitenkant aan te pakken, maar voor de binnenkant (je darmen, etc.) zou ik de adviezen van de ‘alternatieven’ volgen.

Succes en groetjes,
Marije

Reply
Gerhard 11 januari 2021 at 10:25

Daar ben ik nog even, Marije:
op Candidadieet.nl staat: ‘Candida en brood: Natuurgeneeskundigen adviseren bij Candida overgroei vaak ‘het anti-Candida dieet’ – een suikervrij dieet, waaruit alle geraffineerde zetmeelproducten zijn verwijderd. Men raadt echter in veel gevallen aan om hele graanproducten en zuurdesem brood te gebruiken. Dat advies is achterhaald en gaat voorbij aan het feit dat brood, ook van hele granen, voor meer dan de helft uit zetmeel bestaat. Brood heeft een vergelijkbare glycemische index als tafelsuiker. Zetmeel is opgebouwd puur glucosemoleculen. Zo bevat 1 ons rijstwafels 90 gram glucose, even veel als 1,8 ons suiker uit de suikerpot.
Veel mensen laten suiker weg uit het dieet, maar zij eten dagelijks vier boterhammen plus een portie pasta. Neem liever een schepje suiker of honing in de thee of een toetje en laat vooral alle granen en verborgen suikers weg.

Zetmeelarm dieet
De oplossing voor Candida overgroei – of een toename van andere gistsoorten – is een zetmeelarm dieet. Dus geen brood, rijst, pasta, havermout, spelt, kamut, rogge en glutenvrij brood, en alle graanproducten die niet zijn opgesomd.
Alleen een dieet van groenten, alle soorten groenten zijn goed, en vis zal de darm herstellen.’
Nou, dan blijft er wel heel weinig over zou ik zeggen, en je begint je af te vragen wat er nou wel en niet mag en kan! Wat is jouw opvatting over dit zetmeelverhaal?
Groetjes,
Gerhard

Reply
Marije 14 januari 2021 at 10:14

Hi Gerhard,
Ik kan me goed voorstellen dat je het spoor bijster raakt van alle verschillende adviezen. Mijn ervaring met verschillende therapeuten is ook dat iedereen een bepaald basisadvies heeft, maar daarbij zijn eigen aanvullende adviezen heeft. De waarheid zal dus ongetwijfeld ergens in het midden liggen. Ik ben meer van het gezonde verstand gebruiken. De basis: suiker mijden en je lichaam van de juiste voedingsmiddelen voorzien! Dus zeker geen schepje suiker of honing in je thee. Daarbij bedenken dat op een dag vier boterhammen plus ’s avonds een bord pasta wel heel veel is, tenzij…. je kijkt naar wat je er nog meer bij eet. Zo let ik bijvoorbeeld altijd goed op voldoende eiwitten, vetten en groenten bij een maaltijd. Dus niet de boterham of de pasta als uitgangspunt nemen voor je maaltijd, maar juist dat wat je erbij neemt. Een zuurdesemboterham met een dikke laag notenpasta, een toef Hüttenkäse en lekker wat plakjes komkommer, geeft al een veel completere maaltijd. De vetten en eiwitten dragen bij aan het in toom houden van de impact op je bloedsuikerspiegel + ze zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Eet twee van deze boterhammen en je zult die andere twee niet meer hoeven. Bij speltpasta voorbeeld royaal olijfolie toevoegen en een flinke hoeveelheid groenten. Ook zo voor zilvervliesrijst: een beetje rijst en vooral veel andere voedingsmiddelen erbij. Eet je alleen vier boterhammen en een bord pasta dan snap ik dat dat je bloedsuiker een enorme opdonder krijgt. Het gaat er dus om dat je de balans goed houdt en niet je zetmeelproduct als uitgangspunt neemt maar je groenten, vetten en eiwitten. Zo eet ik trouwens bijvoorbeeld altijd een paar amandelen wanneer ik een appel eet. Juist om die klap op je bloedsuiker waardes te voorkomen.

Daarbij nog de volgende opmerking: als je alleen maar vis en groenten zou eten, dan ga je inderdaad de door jou eerder gelezen voedingstekorten oplopen. Je zou je lichaam hiermee enorm laten crashen en ook mentaal de nodige uitdagingen krijgen. En wanneer is zo’n beperkt dieet klaar? Stel dat je candida dan weg is, ga je dan weer 7 dagen per week 2-3 keer per dag alle ‘verboden’ voedingsmiddelen eten? Lijkt mij dat je dan voor de tweede keer crasht…

Ik maak het liefst keuzes die mijn lichaam voeden en die me een verzadigd gevoel geven. Dus maaltijden die een goede balans hebben van voedingsstoffen plus een goede balans in de week. Dus niet elke dag hetzelfde, maar genoeg variëren (waarbij ik graag opmerk dat ik die variatie in de weekmenu’s van de ebooks Starten met het Candidadieet heb aangebracht).
Groetjes,
Marije

Reply
Marloes 20 januari 2021 at 21:06

Hoe denk je over rauwmelkse Kefir?
Gr. Marloes

Reply
Marije 25 januari 2021 at 14:34

Hoi Marloes,
Voor jouw vraag heb ik even overleg gehad met orthomoleculair therapeut Petra Klomp-Kwakernaak. Zij geeft aan dat je bij candida natuurlijk ook wilt dat je immuunsysteem, spijsvertering en lever zo optimaal mogelijk werken. Gefermenteerde voeding kan daar een bijdrage aan leveren. Rineke Dijkstra legt uit waarom rauwe melk de voorkeur heeft t.o.v. gepasteuriseerde melk. Het komt er op neer dat gefermenteerde voeding makkelijker te verteren is en daarbij veel meer van zijn voedingswaarde behoudt. Ook rauwmelkse Kefir is gefermenteerd en daarmee is de zuivel dus al deels voorverteerd. Ik kan je haar blog: melk gezond of ongezond? zeker aanraden te lezen! Bij alles geldt wel: eet/drink het met mate. En in relatie tot candida geldt dit dus ook.
Groetjes Marije

Reply
oui 23 januari 2021 at 20:26

Hi Marije

kort vraagje. je geeft op je website aan dat het Candida dieet bestaat uit verschillende fases. hoe lang duren de verschillende fases ongeveer? En welke voedingsmiddelen kun je introduceren in fase 2 en 3? heel erg bedankt alvast

Reply
Marije 25 januari 2021 at 14:43

In mijn e-books Starten met het Candidadieet adviseer ik je om fase 1 tenminste twee maanden vol te houden. Houd bij hoe je je voelt. Wanneer je veel verbetering merkt kun je doorgaan met fase 2. In deze fase ga je een aantal zure voedingsmiddelen toevoegen, zoals groene appels. Hierbij geldt wel: met mate! En bij het toevoegen van voedingsmiddelen is het ook belangrijk om te blijven monitoren hoe je je voelt! Fase 2 houd je vol totdat je klachtenvrij bent. In Fase 3 ga je weer alles eten en blijf je goed voelen welke reacties voeding je geven, zodat je direct kunt ingrijpen wanneer dit nodig is.

Reply
Demsie 16 februari 2021 at 18:22

Hoi Marije,
Wat is jouw ervaring met bruine en zwarte bonen tijdens in de eerste fase? En eet jij op dit moment gewoon normaal brood, suiker etc of nog steeds een aangepast dieet? Dankje!

Reply
Marije 17 februari 2021 at 16:01

Hi Demi, mijn ervaring met bonen in de eerste fase was goed, mits niet te vaak en niet te veel. De manier waarop ik nu nog eet zal voor sommige mensen nog aanvoelen als een dieet, maar voor mij niet. Ik geef de voorkeur aan puur en onbewerkt eten, maar niet zo zodanig dat ik de hele dag in de keuken gaat (stelregel voor mij is 80% van de tijd gezond en 20% wat minder). Zo vermijd ik nog steeds het liefst producten waar suiker in zit. Op verjaardagen eet ik wel een taartje mee en soms pak ik een snoepje mee van mijn vriend, maar ik merk dat ik me daarna echt minder lekker voel. Zo gaat mijn hartslag na het eten van suikerrijk voedsel omhoog, voel ik me sneller opgefokt en moe, krijg ik last van mijn darmen en heb ik de volgende dag hoofdpijn. Genoeg redenen voor mij dus om suiker links te laten liggen.;-) Ik eet wel weer gewoon volkoren brood, maar met mate. Brood wissel ik af met vezelcrackers, Biogarde yoghurt, havermoutpannenkoeken- en pap en salades (die laatste vooral als het straks weer warmer wordt).
Hoop dat je hier iets aan hebt?
Groetjes Marije

Reply
Demi 21 februari 2021 at 16:39

Dankjewel! Ik heb eindelijk je beide boeken gekocht, ben benieuwd!
Hoe kijk jij tegenover aardappels, wortels, bieten en linzen in de eerste fase? Ik lees daar veel verschillende opinies over.. En crackers van maismeel of rijstwafels van zilvervliesrijst?
Heel erg bedankt weer!

Reply
Marije 22 februari 2021 at 11:49

Hi Demi, bedankt voor je aankoop en vertrouwen! Wortels, bieten en linzen kun je gewoon eten. Aardappels kun je een paar keer week eten, mits gedoseerd en goed gevarieerd met groenten. Qua rijstwafels zou ik kiezen voor zilvervliesrijst en ook hierbij weer het advies: breng voldoende variatie aan in je eetpatroon en wees gematigd. Die niet iedere dag vijf rijstwafels, maar een paar keer week een rijk belegde rijstwafel als tussendoortje.
Veel succes!

Reply
Demi 16 februari 2021 at 18:37

En hoe lang heb je de capryzluur gebruikt, de volle 9 maanden?!

Reply
Marije 17 februari 2021 at 16:03

Hi Demi, of het exact 9 maanden was durf ik je niet te zeggen, maar sowieso wel langer dan 3 maanden.

Reply
Liliana 15 maart 2021 at 15:22

Beste Marije
Heb een vraag. Ik volg een candida dieet al 5 weken zeer streng. En heb nog steeds ontwenningsverschijnselen. Heb candida voor 91% in mijn lichaam en heel veel symptomen onder andere de vervelende oorsuizen. Na eten worden de oorsuizen sterker. Er is een verband tussen de oorsuizen en eten? Hoe lang duurt de eerste fase met allerlei ontwenningsverschijnselen? Ik volg ook biofotonen therapie voor candida en na ieder sessie de ontwenningsverschijnselen zijn sterker. Helaas ik weet dat een lange weg is…
Dankjewel en ik ga je boeken bestellen voor een betere dieet.

Reply
Marije 15 maart 2021 at 20:17

Beste Liliana, wat rot dat je zoveel symptomen hebt! Vragen die meteen bij me opkomen: hoe heb je die 91% ontdekt? Word je begeleid bij het Candidadieet? Heb je je arts geraadpleegd voor het oorsuizen? De lengte van de fase van de ontwenningsverschijnselen is mede afhankelijk van je voedingspatroon voor de start van het dieet. P.s. Dankjewel voor je bestelling!

Reply
Lililana 15 maart 2021 at 20:54

Hoi Marije,

Bedankt voor je reactie.
Via mijn behandelaar ( biofotonen therapie) met een speciale apparatuur is vastgesteld dat in mijn lichaam zijn: candida voor 91%, herpes virus voor 68% en mijn immuunsysteem werkt voor 58%. Daarom de biofotonen en de bioresonantie therapie die doe ik al 4 weken met Veel ontwenningsverschijnselen na iedere sessie ( 4 dagen lang).. ik volg ook een dieet heel streng maar zonder begeleiding.( daarom heb ik vandaag je boeken gekocht omdat ik moeite heb met voedsel). Mijn oren zijn door een kno specialist goed onderzoek met allerlei testen en ze zijn in orde, geen probleem. Wel stress maar mijn orthomoleculaire arts heeft ook de candida in mijn darmen gevonden. Met de vitamine en mineralen- alles in orde , maar ik slik veel. Ook mijn lever en mild zijn overbelast door candida/ toxines. Dus niet goed. Maar ik ga verder met de therapie en dieet. Als je nog tips voor mij hebt, dan hoor ik gráág. Dankjewel.

Reply
Marije 17 maart 2021 at 19:50

Hi Lililana, zo te lezen gebeurt er op dit moment een hele hoop! Wat gelijk in me op komt: een teveel aan supplementen kan ook contraproductief werken. Ook ben ik benieuwd naar je stresslevels op dit moment. Ik ga je even persoonlijk benaderen om met je mee te kijken naar o.a. je huidige dieet en je supplementen!

Reply
Carla 18 juli 2021 at 11:45

Goedemorgen,

Een paar jaar geleden was ik hier ook en heb zoveel geleerd en tips hier gevonden. Mijn candida was eigenlijk zo goed als weg /onder controle, maar door een ingrijpende gebeurtenis is mijn leven is het nu weer helemaal terug. Heel erg vervelend, maar deze site is zo handig Dus ik ga mij hier weer even verdiepen. Nu had ik een vraag? Roggebrood? Is dat ook toegestaan ? Ik kan het zo gauw niet vinden. Misschien kijk ik erover heen. Dat kan natuurlijk.

groetjes Carla

Reply
Marije 25 juli 2021 at 19:36

Ha Carla, wat leuk weer van je te horen! Maar wel vervelend dat je candida terug is! En zeker als dit te maken heeft met een ingrijpende gebeurtenis.. Fijn dat je weer wat hebt aan de recepten op de site. Wat roggebrood betreft even goed kijken of er geen gist in zit. Ik hoop dat je naast je voeding ook mentaal stappen kunt zetten. Mocht je hier hulp bij willen, let me know!
Groetjes Marije

Reply

Leave a Comment

2 × 3 =