Dit gave recept komt bij Hemsley & Hemsley vandaan en heb ik ietwat aangepast voor een nog betere smaak!
Het lijkt ingewikkeld, maar is echt zo gemaakt! Een groot deel van de ingrediënten bestaat namelijk uit specerijen die je als het goed is in je keukenkastje hebt staan!
Ingrediënten (4 personen):
Voor de gehaktballetjes:
500 gram lamsgehakt (tip: goed verkrijgbaar bij een Turkse supermarket/slager)
1 ei
1 kleine ui
3 tenen knoflook
zeezout
zwarte peper
gemalen komijn/komijnzaad
kaneel
verse chilipeper (of gebruik cayennepeper)|
kokosolie
Voor de taboulé:
1,5 bloemkool
2 bosjes bosuien
4 grote tomaten
3 flinke handen bladpeterselie (of het hele bakje)
flinke hand muntblaadjes (of het hele bakje)
citroensap (van 1 citroen of uit een flesje)
olijfolie extra vierge
Begin met de taboulé. Verwijder de stronk en bladeren van de bloemkool. Ga nu met een goed koksmes langs de bloemkool. Wat er dan vanaf komt lijkt op couscous. Je kunt je bloemkool ook in de maler doen maar de kans dat het dan papperig wordt is groot! Door met een mes langs je bloemkool te raspen krijg je mooie droge korrels!
Je kunt dit nu rauw eten of heel even licht bakken in wat kokosolie.
Snijd de bosuien in ringetjes en de tomaten in stukjes (verwijder de zaadlijsten). Hak de peterselie en munt fijn. Meng dit door de bloemkool en besprenkel met het citroensap en naar smaak wat lekkere olijfolie. Voeg flink wat peper en een beetje zeezout toe.
Doe een ei in een kom en klop dit luchtig. Snijd nu de ui fijn en doe dit samen met het lamsgehakt bij het ei geklopte ei. Maak de knoflook en 2/3 van de chilipeper fijn en voeg ook toe. Doe er flink wat peper overheen en een snuf zout. Voeg 2 theelepels komijn en 1 theelepel kaneel toe. Kneed nu alles goed door elkaar en maak er balletjes van. Hoe kleiner, hoe sneller gebakken! Ik heb de balletjes plat gedruk zodat het mini hambugertjes zijn.
Zet een grote koekenpan of hapjespan op half hoog vuur, voeg een kokosolie toe en bak de gehaktballetjes. Op tijd draaien om aanbranden te voorkomen.
Bron: Het mooie kookboek van Hemsley & Hemsley.
Variatietips:
– De bosui kun je ook vervangen door 1 a 2 rode uien.
– De verse chilipeper kun je ook vervangen door chilikruiden/cayennepeper.
– Voeg gehakte radijsjes of noten of zaden toe als garnering.
– Wat betreft de chilipeper: kijk zelf wat je lekker vindt. Houd je van lekker pittig? Voeg dan wat meer toe en vica versa.
– Wil je liever meer of minder tomaat? Doe je ding! 😀