Ingrediënten
Deze glutenvrije focaccia met knoflook en prei is een traktatie wanneer je geen gluten mag eten of wanneer je geen fabrieksbrood meer wil of mag eten. Verrassend luchtig zoals je van ‘normaal’ brood gewend bent. En met dit recept heb je gelijk een goede basis voor glutenvrije focaccia want je kunt met het toevoegen van andere smaakmakers weer een heel ander brood creëren! Maar hierbij dus een glutenvrije focaccia met knoflook en prei!
Ingrediënten glutenvrije focaccia
35 gr kokosmeel
40 gr blond lijnzaad (gemalen)
80 gr yoghurt (evt plantaardig)
1 prei
4 eieren
3 tenen gepofte knoflook
1 el olijfolie
1/2 tl zout
1/4 tl baking soda
2 tl Provençaalse kruiden
Peper & zout
Knoflook poffen
Pof de knoflook (dit zou je al een dag van tevoren kunnen doen): snijd van een bol knoflook het kapje eraf. Besprenkel met 2 tl olijfolie en wikkel vervolgens in folie. Laat in een 200 graden warme oven voor een uur poffen. Laat afkoelen en duw vervolgens de knoflookpasta eruit.
Glutenvrije focaccia met knoflook en prei maken
- Verwarm de oven op 175 graden.
- Snijd de prei in dunne ringetjes en bak in een eetlepel olijfolie voor 5 minuten zacht.
- Voeg de knoflookpasta van 3 tenen toe aan de prei (of wat meer als je een knoflooklover bent!) en roer door elkaar en zet apart.
- Neem een ovenschaal van zo’n 30×20 cm en leg op de bodem een stuk bakpapier (knip eventueel op maat) en smeer er wat olijfolie over.
- Scheid van de eieren het eiwit van het eigeel.
- Klop het eiwit goed op totdat je pieken krijgt.
- Klop in een andere kom het eigeel met de yoghurt.
- Mix in een grote kom het gemalen blonde lijnzaad, kokosmeel, zout, baking soda en 1 tl provencaalse kruiden.
- Voeg nu het eiwit en eigeelmengsel toe aan je droge mengsel en hussel alles goed door elkaar.
- Giet in je ovenschaal en zet voor 10 minuten in de oven.
- Haal uit de oven en voeg de prei toe aan de bovenkant plus 1 el olijfolie, 1 tl Provençaalse
kruiden en flink wat peper & zout. Zet terug in de oven voor 10 minuten of totdat de buitenkant bruin begin te worden.
De volgende dag is dit brood ook nog heel lekker. Bak hem even op in een pan en de overkant wordt wat knapperiger. Heerlijk!