Stamppot met witte bonen en courgette
Verrassende stamppot met doperwten, witte bonen, prei, courgette, gegrilde appel en geitenkaas!
Ingrediënten witte bonen stamppot (4 personen)
1 grote pot witte bonen (uitlekgewicht 40 gr)
2 courgettes
2 kleine preien
1 pak doperwten uit de vriezer (450 gr)
2 Elstar appels
200 gr geitenkaas zoals chèvre blanc
Olijfolie of kokosolie
Peper en zout
Stamppot met witte bonen en geitenkaas maken
1. Spoel de witte bonen af in een vergiet en laat de bonen goed uitlekken.
2. Was de courgettes en snijd ze in kleine stukjes.
3. Was en snijd de prei in dunne ringen.
4. Verwarm wat olijfolie of kokosolie in een koekenpan en bak de courgette, prei en doperwten voor circa 10 minuten (heb je een kleine koekenpan, bak dan eerst de courgette en apart de prei met de doperwten).
5. Voeg dan de bonen toe en warm de boel goed door. Voeg lekker wat peper en zeezout toe.
6. Was ondertussen de appel en snijd in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de rest in dunnen parten. Zet even apart.
7. Doe de gebakken groenten nu in een kookpan en stamp fijn met een pureestamper.
8. Voeg de geitenkaas toe en stamp die mee. Je kunt evt een beetje kaas apart houden om bij je gerecht te serveren.
9. Bak de partjes appel in een koekenpan of grillpan.
10. Serveer de stamppot met de gegrilde appelstukjes.
Variatietips
♥ Manlief vond deze maaltijd te weinig en hem maak ik blij door er bijvoorbeeld wat rookworst of spekjes bij te serveren.
♥ Een biologische rookworst (= minder meuk toegevoegd) of een vegetarisch stukje lekkers is ook fijn om toe te voegen!
Macro’s witte bonen stamppot
(berekend o.b.v. 480 gr witte bonen, 540 gr courgette, 7 gr olijfolie, 400 gr prei, 450 gr doperwten, 200 gr geitenkaas, 200 gr Elstar appel):
Macro’s totale stamppot
1793 kcal
163 kh
104 eiwit
62 vet
75 vezel
Macro’s per persoon
434 kcal
41 kh
26 eiwit
15,5 vet
19 vezel