Witvis met harissa
Heel verrassend visrecept! Het kost even wat tijd om te maken, maar het is wel heel makkelijk!
Let op dat je de vis even een uurtje moet marineren!
Ingrediënten tajine met witvis (2 pers)
1 groene paprika
4 teentjes knoflook
bosje koriander
200 gr zoete aardappel
400 gram witvis (bijv. kabeljauw)
200 gr cherrytomaten
50 gr zwarte olijven
harissa (potje te koop bij de supermarkt)
Uit de voorraadkast:
peper en zout
1 el komijnpoeder
1/2 el paprikapoeder
citroensap uit een flesje (of zelf een citroen uitpersen)
3-4 el olijfolie
Witvis met harissa maken
1. Zet de oven op 220 graden.
2. Leg de paprika op een bakplaat en rooster hem 20-25 minuten totdat hij een beetje zwart wordt.
3. Haal de paprika uit de oven, wacht een paar tellen en stop hem dan in een plastic zak (als je dit te snel doet, smelt de zak!). Knoop de zak dicht en laat hem afkoelen.
4. Nu maak je de saus, ook wel chermoula genoemd. Pers 2 teentjes knoflook uit (of maak fijn in een vijzel) en voeg 1 tl zeezout toe en de komijn, paprikapoeder, 2 eetlepels citroensap, 1 theelepel harissa en de fijngehakte koriander. Roer er zo’n 2 eetlepels olijfolie doorheen zodat er een lichtgebonden saus ontstaat.
5. Hussel de chermoula door de vis en laat dit ongeveer een uurtje in de koelkast marineren.
6. Kook de zoete aardappel ongeveer 10 minuten. Giet vervolgens af onder koud water en snijd in grove plakken.
7. Verhit in een koekenpan 1,5 el olijfolie en bak 2 teentjes knoflook (je kunt ze in plakjes snijden als je wilt) voor ongeveer 3 minuten.
8. Voeg de cherrytomaatjes toe en bak die nog ongeveer een minuut mee totdat ze wat zachter zijn.
9. Haal de paprika uit de zak, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen.
10. Haal nu de vis uit de marinade. Voeg de cherrytomaatjes met knoflook toe aan de marinade. Hussel door elkaar samen met de paprika. Voeg nog 1-1,5 theelepel harissa toe voor een pittige smaak.
11. Leg nu op de bodem van een tajine of braadpan de plakken aardappel en schep hier 3/4 van het groentemengsel overheen.
12. Leg dan de vis erop en voeg de rest van het groentemengsel toe.
13. Verdeel hierover de olijven en voeg 125 ml water toe, peper en zout en nog een el olijfolie. Verhit de braadpan of tajine met de deksel erop op laag vuur en laat het gerecht nog ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken tot de vis gaar is.
Bon apetit!