Home Over Suikerengistvrij

Over Suikerengistvrij

Marije-Kat-SuikerengistvrijHoi! Welkom bij Suikerengistvrij.nl!

Mijn naam is Marije Kat en ik ben na negen maanden volledig suiker- en gistvrij eten voor het eerst van mijn candida afgekomen. Een hele intense tijd waarna ik het dieet heb laten varen. En toen kreeg ik een aantal jaar daarna, in 2012, wéér candida. En dat moment vormde de start van deze website. Zoals je in mijn eerste blog ooit kunt lezen, had ik een plek nodig waar alle ik suiker- en gistvrije recepten kon verzamelen en mijn gedachten kon ordenen.

Nog altijd ben ik alert op suiker want het is zó verslavend en negatief voor je mindset en lichaam. Als ik toch weer een paar dagen suikerrijke producten heb gegeten, merk ik meteen dat ik weer een neerwaartse spiraal in duik. Gezond koken én lekker eten helpen mij dan weer de goede kant op! Dan voelen mijn darmen weer rustiger, mijn hoofd relaxter en voel ik me gewoon fitter!

Deze website is dus stiekem mijn eigen grote hulp! 😉

Candida & voedingssupplementen

Op de pagina over candida leg ik uit wat candida is en wat het candidadieet inhoud. Ook heb ik een pagina gemaakt over welke voedingssupplementen in de strijd tegen candida ik heb gebruikt. Mijn twee e-books Starten met het Candidadieet kunnen je helpen om écht suikervrij te gaan eten. Twijfel je nog of je candida hebt? Vraag dan gratis de grote Candida Vragenlijst aan!

Gezonde receptenbibliotheek

Inmiddels is Suikerengistvrij.nl gegroeid tot een plek waar niet alleen candidadieetrecepten te vinden zijn, maar ook andere gezonde en lekkere recepten. Uitgangspunt is altijd dat er géén geraffineerde suiker wordt toegevoegd!

Korte disclaimer 

Ik ben geen arts. Deze website gaat over mijn ervaring met candida, over informatie die ik tegenkom en mijn bevindingen met lekker, gezond en suiker- en gistvrij eten. Je mag me natuurlijk altijd mailen met vragen en schroom niet een berichtje te plaatsen op de site. Ik ben erg benieuwd of je de recepten lekker vindt en misschien nog lekkere toevoegingen hebt! Voor vragen over voeding waar ik zelf niet uitkom, krijg ik advies van orthomoleculair therapeut Petra Klomp.

Mindset coach

Wanneer je het artikel Candida en stress hebt gelezen, weet je dat er ook winst valt behalen in je mindset, emoties en gedrag. Wil je dus niet alleen met voeding aan de slag, maar ook met je mindset? Wil je persoonlijk groeien, meer energie ervaren en blokkades doorbreken? Dan help ik je graag verder. Als NLP-practitioner, Loopbaan- en Businesscoach én Spirit Junkie Masterclass alumnus heb ik de kennis en ervaring om jouw klankbord te zijn op weg naar een fijner leven!

Neem gerust contact met me op!

Liefs,
Marije

Green Sweet producten

40 comments

Kimsalabim 25 oktober 2012 at 16:25

Wat een ontzettend leuk initiatief, dank je wel! Ik ben vorige maand met een dergelijk ‘dieet’ begonnen, volkomen zonder suiker en kunstmatige rotzooi en zo min mogelijk koolhydraten. Oorspronkelijk voornamelijk om af te vallen, maar na twee weken merkte ik allerlei andere voordelen. Allerlei vage klachten die ik al jaren bij vlagen had verdwenen, huidproblemen die ik al had zo lang als ik me kon herinneren waren ineens opgelost, ik barst van de energie en mijn algehele stemming is ook tien keer beter. Dat was echt een eyeopener. Op het internet is wel veel te vinden, maar leuke, smakelijke recepten vinden met ingredienten waar geen suiker in zit is best lastig. De courgette soep was heerlijk, en de lasagna ga ik dit weekend zeker proberen. Nogmaals bedankt, en succes, ik hoop dat het voor jou net zo goed werkt als het tot nu toe voor mij werkt.

xXx, Kim

Reply
marijekat 25 oktober 2012 at 17:11

Hoi Kim, dankjewel voor je reactie en wat goed dat je ook bezig bent met suikervrij leven en dat je je er zo lekker bij voelt! Heel leuk om te horen dat je een van de recepten al hebt uitgeprobeerd! Ik ben druk bezig met experimenteren en hoop nog veel meer lekkere recepten te kunnen delen. Fijne avond en hoor graag nog eens van je wat je ervan vindt
Groetjes Marije

Reply
Mirjam 26 oktober 2012 at 19:34

He Marije. Dank je wel voor de uitleg en de heerlijke recepten. Ik sluit me aan! Het wordt daarnaast tijd dat er vanuit hogerhand paal en perk aan suiker wordt gesteld. Het is vergif en niemand heeft het nodig. Wat zal schelen in ziektekosten…….
Ik hoop dat je lijf weer zo goed voelt als vroeger en wens je heel veel jaar in gezondheid en geluk.
Mirjam

Reply
marijekat 27 oktober 2012 at 13:10

He Mirjam, je hebt helemaal gelijk! En i.p.v. een vettax zou er eigenlijk een suikertax moeten komen…Dankjewel voor je reactie en groetjes Marije

Reply
Josette Vermaas 25 maart 2013 at 09:48

Hai Marije, dank je wel voor je goede uitleg en je super leuke recepten. Ik ga van de week lekker wat uit proberen. Groetjes Josette

Reply
Lotje 3 juli 2013 at 13:54

Mooie recepten hier! Ik heb geen ziekte gelukkig, maar dit ziet er zo lekker uit, daar ga ik vast eens wat van proberen!

Reply
marijekat 3 juli 2013 at 14:05

Hoi Lotje, dank voor je reactie! Fijn om te horen ook dat je geen ziekte meer hebt. Voor mij is (zoveel mogelijk) suikervrij leven een way of life geworden en ik hoop nog veel lekkere, suikervrije gerechten te ontdekken en hier te delen! Groetjes Marije

Reply
Karin 16 juli 2013 at 12:55

Hoi Marije,

Mooie site heb je. heb je wel eens bij grip op koolhydraten gekeken? Op het forum staan ook veel recepten die heel goed in jouw way of life passen.

Reply
marijekat 17 juli 2013 at 11:46

Hi Karin,
Dank voor je reactie en compliment!
Ik heb GOK 1 en 2 hier liggen, super dat die boeken bestaan. Ik zal eens een kijkje nemen op het forum, bedankt!!

Reply
Mirjam 23 juli 2013 at 18:24

Hoi Marije,
Volgens thecandidadiet.com en candidadieet.nl kun je het beste alle granen en bonen vermijden omdat er teveel zetmeel in zit. Ook fruit zou je het beste kunnen vermijden vanwege de fruitsuikers.
Wat is jouw ervaring hiermee?

Mirjam

Reply
marijekat 24 juli 2013 at 06:18

Hoi Mirjam,

In de eerste maand heb ik ook alle fruit vermeden, daarna voorzichtig opgebouwd met groene appels. Ook nu nog eet ik het liefst Granny Smith appels en geen andere. Wat betreft granen en bonen: granen ben ik altijd blijven eten. De eerste maand heb ik bonen vermeden en nu eet ik eerlijk gezegd ook niet vaak bonen (1x per week ofzo).
Ik heb eerder het candidadieet gevolgd en toen heel streng, ik doe het nu wat losser (omdat ik voor mezelf merk dat ik het daarmee langer volhoud, het is een soort levenswijze voor me geworden) en eet dus ook af en toe wat zoeter fruit. Ik let er daarbij wel altijd op dat ik er een paar noten bij eet om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Mijn tip zou zijn, bespreek met je therapeut hoe de eerste maanden er voor je uitzien en ontdek daarna vooral zelf wat voor je werkt qua eten. Champignons, gistbrood en witte pasta en rijst blijven voor mij altijd een no-go-area. En als ik dan toch een keer iets heb gegeten wat niet helemaal de bedoeling was (op een verjaardag o.i.d), dan let ik de rest van de dag en de volgende dag extra goed op.

Reply
Conny 27 augustus 2013 at 05:49

Hoi Marije,

Via facebook werd ik getriggerd om naar deze site te gaan (ik wist niet eens dat jij deze blog schreef). De afgelopen maanden zijn we thuis al flink onze voeding onder de loep aan het nemen.. En sinds een aantal weken heb ik het vermoeden dat mijn klachten sommige al bijna van jongs af aan wellicht door candida komen.. Nu heb ik al een klein aantal aanpassingen in mijn voeding doorgevoerd maar de echte grote stap vind ik nog lastig.. Al denk ik dat het me veel ga opleveren .. Veel van jou klachten komen ook mij bekend voor.. En zoals je wellicht nog wel weet van onze schoolperiode.. Darmklachten staan op nr 1.. Maar dat al die vage andere klachten hier ook allemaal te maken mee hebben.. Een wereld ging open.. Sinds 4 maanden ook een hernia en toen is het balletje gaan rollen.

Mag ik wellicht ( via email/facebook prive berichten) vragen wie je me zou kunnen aanraden als orthomonuculair therapeut? Wellicht kunnen we nog meer ervaringen uitwisselen?

Warme groeten Conny
(Je weet wel van Develsteijn)

Reply
marijekat 27 augustus 2013 at 11:28

Hi Conny! Tuurlijk mag je mij contacten. Ik help je graag verder!
Groetjes Marije

Reply
ilke 10 januari 2014 at 07:42

hoi marije , leuk om je site gevonden te hebben . Bij mij is candida recent vastgesteld maar vermoedelijk heb ik er al jaren last van . Mijn dokter schreef me hoge dosis Nystatine voor . Ik werd er ondertussen behoorlijk ziek van omdat mijn immuunsysteem en alle andere systemen de afgestorven schimmels niet kan verwerken . Sinds gisteren ben ik begonnen met candida dieet . Ik heb wel wat ervaring met voeding maar zoals je zelf aangeeft : op momenten dat je te moe bent , grijp je snel naar het brood of naar een kant en klaar maaltijd …. om dan nog maar te zwijgen over : op vakantie gaan … ik ga grondig grasduinen op jouw blog

groetje
ilke

Reply
marijekat 10 januari 2014 at 11:03

Hi Ilke,
Dank voor je bericht en wat fijn dat je op deze website terecht bent gekomen en met behulp van voeding je lichaam gaat helpen!
Ik ben momenteel een candidadieet weekschema aan het maken want weet als geen ander hoe moeilijk het is en wil af en toe weer even een strenge week inlassen om m’n darmen wat rust te geven (en heb eerlijk gezegd soms zelf ook nog moeite om te bedenken wat ik nu weer kan gaan eten). Je bericht motiveert me dus om daar mee op te schieten en vooral ook gezonde en candidabestendige recepten uit te blijven proberen en te plaatsen!
Ik hoop dat ik je met deze site een eind op weg kan helpen en als je vragen of feedback hebt dan hoor ik het graag!
Heel veel succes he!
Fijne dag en groetjes Marije

Reply
Joke K. 26 januari 2015 at 12:27

Hallo,
Super dat deze site er is!!
Ook ik heb al zeker 15 jaar last van candida. Het is nu echt de spuigaten aan het uitlopen en de knop moet gewoon om.
Ik heb nu een detoxkuur gevolgd om mijn darmen eens helemaal goed te legen en reinigen. nu wil ik met eten er eens goed op gaan letten.
En ik wil tzt ook een orthomoloculair therapeut raadplegen maar eerst eens een goed start maken met de juiste produkten.
Ik zal je vaak op je site kijken
Groetjes, Joke

Reply
marijekat 27 januari 2015 at 15:29

Hi Joke,
Dank voor je berichtje en goed om te lezen dat het roer om gaat!
Veel success en ik hoop dat je wat lekkere, goede dingen tegenkomt hier.
Groetjes Marije

Reply
Carla Verheij-Middelkoop 16 maart 2015 at 16:23

Ik zit nu ook met een candida dieet maar daarnaast heb ik nog vele voedsel intolleranties. Ik weet echt niet meer wat ik wel mag eten. Mis mn tomantensausjes (mag geen tomaat meer). De meeste recepten die ik tegen kom mag ik de helf van de ingredienenten niet, weet ook niet hoe ik dat kan vervangen-aanpassen. heb je nog wat tips voor me?

groetjes carla

Reply
marijekat 2 april 2015 at 08:28

Hoi Carla, wat vervelend dat je zoveel dingen niet meer mag. Ik raad je aan om de website uit te pluizen voor ideeën. Word je begeleid bij je voedsel-intoleranties? Met goede begeleiding wordt voor jou duidelijk wat je wél kunt eten en kun je wellicht in de toekomst weer dingen toelaten in je menu! Succes!
Groetjes Marije

Reply
wendy 19 juli 2015 at 05:40

hoi marije
super leuke site!ik heb al een aantal recepten gemaakt en waren super!Nu heb ik 2 vragen….ik zie dat jij wel gewoon volkoren pasta en aardappelen gebruikt,maar die moet je in het begin van je dieet toch vermijden of mag het zo nu en dan wel?….en stevia,minimaal of echt niet? groetjes wendy

Reply
marijekat 19 juli 2015 at 10:54

Hi Wendy, dank voor je berichtje! Leuk om te horen dat je wat aan de recepten hebt!
In het begin heb ik het inderdaad vermeden. Nu ben ik op een punt dat ik het toch af en toe neem.
Goed naar je lichaam luisteren!
En Stevia kun je onbeperkt gebruiken want dit heeft geen effect op je bloedglucosegehalte.
Groetjes Marije

Reply
Liesbeth 6 augustus 2015 at 10:48

Hi Marije,

Wat een verademing om op deze site terecht te komen!! Al 9jaar loop ik rond met darmklachten. ‘Spastische darm’ volgens de artsen, en daar moet ik het maar mee doen. Afgelopen 3weken heb ik een enorme (!) suikerdrang, ben erg moe, suffig, zeurende hoofdpijn, concentratieverlies en mijn buik is erg onrustig, opgezet en last van winderigheid. Vreselijk! Dus..dan maar weer zelf dokter spelen en blijven zoeken naar datgeen me het best zou kunnen helpen. Alle symptomen van candida komen overeen met mijn klachten. Sinds vandaag (weer) begonnen met probiotica en Molkosan. Heb jij misschien een schema van de fases van het dieet? Wat mag de eerste weken absoluut niet? Zilvervliesrijst, havermout-meel, rijstwafels,… het zou erg fijn zijn als ik weet hoe ik het best aan het dieet begin.
(Ben vandaag bij de huisarts geweest, heb bloed laten prikken maar volgens haar is Candida geen ‘boosdoener’.) Daarom dat ik het initiatief in eigen handen neem.
Alvast ontzettend bedankt voor al deze informatie!!
Vele groetjes,
Liesbeth

Reply
marijekat 21 augustus 2015 at 12:55

Hoi Liesbeth,
Dankjewel voor je bericht!
Fijn om te horen dat je iets aan deze site hebt.
Met de eetregels die je hier kunt vinden, kun je denk ik al een goede start maken.
Heel veel succes en groetjes Marije

Reply
What 2 Eat 5 november 2015 at 17:43

Beste Liesbeth,
Wat een mooie pagina en heerlijke recepten heb je hier staan! Ik ben zelf bezig om mijn eigen pagina op te starten: http://www.what2eat.nl en heb daarop al verschillende suikervrije recepten staan. Nu is mijn vraag of ik deze mag uitbreiden door er ook een aantal van jou bij te plaatsen. Natuurlijk met de juiste bronvermelding en een link naar jouw site. Ik probeerde je te mailen maar ik kan nergens contactgegevens van je vinden, vandaar dat ik het op deze manier probeer. Alvast vriendelijk bedankt!

Groeten,
Linda van What2Eat

Reply
marijekat 5 november 2015 at 20:33

Hi Linda, wat leuk dat je ook een site met recepten hebt. Je mag daar zeker recepten van mij op plaatsen en leuk dat je daar dan een linkje bij zet. Ben benieuwd welke recepten je aanspreken! Groetjes Marije

Reply
What 2 Eat 5 november 2015 at 17:44

Excuses, in het vorige bericht schreef ik Liesbeth, ik bedoel natuurlijk: Marije 🙂

Reply
Kaat 30 januari 2016 at 09:24

He Marije! Dankje voor je interessante blog! Ik vind het fijn om te lezen en ik put er ook steun uit 🙂
Hierboven som je een lijstje op van allerlei voedingssupplementen die je hebt geslikt. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Heb je die allemaal tegelijk geslikt? Of welke eerst en welke dag? Hoelang heb je die geslikt?
En hoe weet je eigenlijk dat de candida terug is gedrongen naar zijn normale grote?
Groetjes, Kaat

Reply
marijekat 9 februari 2016 at 08:42

Hoi Kaat,
Dankjewel voor je berichtje. Fijn om te horen dat je wat aan de site hebt.
De supplementen heb ik inderdaad allemaal tegelijk geslikt.
Aangezien ik geen arts ben, raad ik je aan om contact op te nemen met een orthomoleculair therapeut die ook levend bloed analyses doet.
Meten = weten. En die kan je dan ook goed begeleiden.
Groetjes Marije

Reply
Kim 17 juli 2016 at 05:26

Ik heb ook een kweek gehad van mijn huisarts van mijn mond en daaruit is schimmelinfectie uit gekomen (candida albicans) ik heb hiervoor nystatine gekregen.

Ik ben bang voor een candida overgroei want heb maandenlang antibiotica geslikt (nu nog steeds), veel stress, ik heb colitis ulcerosa, ondergewicht. Hoe word die diagnose gesteld van een overgroei? Ik wil naar de huisarts maar ben bang dat hij het niet serieus neemt. Ik wil met anti-candida dieet beginnen maar ik weeg al 44 kg ik wil niet nog meer afvallen?

Heb je misschien advies voor mij?

Reply
Marije 17 juli 2016 at 06:38

Lieve Kim,
Wat vervelend dat het niet goed gaat met je gezondheid!
Je geeft aan dat o.b.v. een kweek candida is vastgesteld. Heeft je huisarts naast het voorschrijven van nystatine nog andere tips gegeven? Voedingstips o.i.d?
Wat zou de diagnose ‘overgroei’ jou brengen? Wat hoop je ermee te bereiken?
Omdat ik niet weet hoe oud je bent, hoe lang je bent en wat je fysieke conditie verder is, kan ik geen advies geven over je gewicht.
Het enige wat ik je kan aanraden is tóch in gesprek te gaan met je huisarts en er wellicht een orthomoleculair therapeut bij aan te haken om ook naar lange termijn te kijken en naar je lichaam in zijn geheel.

En wat betreft je stress, daar kun je zelf al actief mee aan de slag.
De oorzaak van je stress, weet ik niet, maar ik weet wel dat je al veel bereikt als je je bewust wordt van je gedachten.
Zoek eens op internet naar het 5G-model en verdiep je daar eens in. Het 5G-model leert je namelijk dat je over gebeurtenissen (zoals het krijgen van colitis ulcerosa) geen controle hebt, maar over jouw gedachten hierover wel! En vanuit die gedachten krijg je een bepaald gevoel en van daaruit vertoon je bepaald gedrag (gebeurtenis – gedachten – gevoel – gedrag – gevolg). Met andere gedachten kun je dus je gevoel van stress al wat ‘managen’.
Nou een heel verhaal, maar ik hoop dat je er iets mee kunt!
Groetjes Marije

Reply
Quinta 11 juli 2017 at 09:48

Hallo Marije,

Wat een top blog! Ik ben nu sinds twee weken de strijd aan gegaan met candida. Ik slik op dit moment flucanozolzuur, maar is dit ook goed voor candida of kan ik beter overstappen op caprylzuur?

Groetjes

Reply
Marije 23 september 2017 at 08:49

Hi Quinta, thnx voor je berichtje! Hoe gaat het nu met je en hoe ben je bij flucanozolzuur gekomen?

Reply
Marjolein Anthony 19 augustus 2017 at 10:17

Hallo. Ik ben nieuw op deze site. Maar ben heel blij met deze site. Ik vermoed ook een sterke candida besmetting in mijn lijf. En ben de klachten spuugzat!
Marjolein Anthony

Reply
Marije 23 september 2017 at 08:53

Hi Marjolein, welkom! En dank voor je bericht. Heb je afgelopen maand al iets kunnen veranderen in je eetpatroon? En eventueel hulp gezocht bij bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut?

Reply
Lizzy 5 januari 2018 at 16:31

Beste marije
Ik weet niet of je de berichtjes leest maar ik ben ontzettend blij met je blog!
Ik ben al jaren.m bezig met het uitzoeken wat ik nu heb ik ben inmiddels 28 en de klachten begonnen al toen ik 22 was vanalles geprobeerd pillen lichttherapie antibiotica zalfjes shampoos maar ze wisten steeds niet wat het was.. door zelf onderzoek ook bij candida uitgekomen.. nu ben ik al maanden bezig met get verdiepen in wat wel en niet eten en ik moet zeggen ik heb het meest aan jou blog gehad! Daarvoor wil ik je bedanken vanaf maandag ga ik van start en ik ben heel erg benieuwd naar de recepten!! Super

Reply
Marije 25 januari 2018 at 08:53

Hi Lizzy, dankjewel voor je bericht! Wat heb je al een reis gemaakt zeg, tjee… Hoe voel je je nu? Fijn om te lezen dat je wat aan de site hebt! Groetjes Marije

Reply
Kim 20 maart 2019 at 15:14

Hoi Marije,
Heb je tips voor ontbijt? Ik zit nu in mijn tweede week en eet geen fruit. Maar dat maakt het ontbijt zo saai. Hoor graag welke opties er zijn want zie door de bomen het bos niet meer.

Reply
Marije 28 juni 2019 at 20:12

Hi Kim, een lekkere omelet, zuurdesembrood met notenpasta en komkommer of met geitenkaas, mmm! Hoe is het afgelopen periode met je gegaan? Groetjes Marije

Reply
Paula 11 januari 2020 at 22:06

Hi Marije!
Wat een super informatieve blog heb je! Ik ben hier terecht gekomen omdat ik al jaren inmiddels last heb van schimmelnagels, een opgeblazen gevoel en acne. Ik las ineens over Candida en dit leek mij misschien de oplossing! Hoe ben jij erachter gekomen dat je het had en wie heb je ingeschakeld? (Een huisarts of orthomoleculair therapeut?) Ben erg benieuwd. Alvast dankjewel! Groetjes, Paula

Reply
Marije 14 januari 2020 at 16:41

Hi Paula! Dankjewel voor je berichtje! Ik ben erachter gekomen via een levendbloedanalyse bij de orthomoleculair therapeut. Klinkt heel spannend, maar is het niet. Het gaat om een druppel bloed dat wordt bekeken. Niet iedere orthomoleculair therapeut doet dat overigens dus mocht je er een opzoeken dan zou ik wel checken of hij/zij dat ook doet. Ik hoop in ieder geval voor je dat er gauw meer duidelijkheid komt over je klachten! Groetjes Marije P.s. Nu kan acné natuurlijk heel veel redenen hebben, maar wilde je toch nog even meegeven dat bij mij de oorzaak voornamelijk lag in de grote hoeveelheden lactose eiwitten die ik nam. Ik trainde destijds heel veel en nam toen veel dierlijke eiwitten, maar m’n hele gezicht zat onder… 🙁 Het kostte me een jaar om daar weer vanaf te komen.

Reply

Leave a Comment

vijf + 18 =