Voedingssupplementen om van candida af te komen
Met alleen een aanpassing van je voedingspatroon (lees ook het voedingsadvies bij candida) zal het héél lang duren voordat je ooit van je candida afkomt. Om de candida uit te roeien heb je, naast een goed voedingspatroon en goede zelfzorg, ook voedingsupplementen nodig. Supplementen op basis van caprylzuur, grapefruitzaad/citruszaad, knoflook, lapacho, oregano en teatree-olie zijn allemaal op hun eigen wijze werkzaam tegen gisten en schimmels in de darmen en/of het bloed. Het is daarnaast van belang om een supplement te slikken met melkzuurvormende bacteriën (lactobacillus acidophilus en lactobacillusbifidus) om het milieu in de darmen minder geschikt te maken voor candida. Let er op dat de supplementen die je kiest wel bacteriën bevatten die het maagzuur kunnen overleven en ook in de darmen kunnen overleven.
Multivitamine ook belangrijk
Een goede multivitamine moet je sowieso nemen om je afweersysteem een oppepper te geven en omdat de hoeveelheid vitaminen en mineralen in onze voeding niet meer zoveel is als dertig jaar geleden. Doe jezelf en je lijf een plezier door echt een goede multi te kopen en laat gekleurde en geurende bruistabletten staan. Loop ook voorbij aan multivitaminen gemaakt van niet-plantaardige en synthetische stoffen (lees voor de grap eens wat er nog meer aan is toegevoegd behalve vitaminen). Goede multivitaminepreparaten kun je vinden bij bijvoorbeeld Solgar, Bonusan, AOV, Orthica en Ortholon.
Welke supplementen heb ik gebruikt tegen candida?
Hieronder laat ik zien welke supplementen ik de eerste periode heb geslikt en waarom. Ik heb mij laten adviseren door onder andere een orthomoleculair therapeut. Dit overzicht kun je als leidraad gebruiken voor het uitzoeken van je eigen supplementen.
Ik noem de merken die ik gebruik omdat het je kan helpen in je zoektocht naar de juiste voedingssupplementen. Verschillende merken bieden hetzelfde product aan. Ik heb me laten leiden door de inhoud van het product en de prijs (als je goed gaat kijken zit er verschil in het aantal mg van de werkzame stof en kom je interessante prijsverschillen tegen).
Caprylzuur (3x per dag): schimmeldodende eigenschappen en de candida kan hier absoluut niet tegen. (merk Ortholon)
Probiotica (1x per dag): helpt het evenwicht in de darmen te herstellen en te onderhouden en zorgt dus voor een milieu waarin candida zich niet prettig voelt. (merk vitaminhealth of als je voor de Ferrari onder de probiotica wilt gaan dan kies je voor de Mircrobiol Trio Platinum van Vitals)
Kruidencomplex (2x per dag): helpt bij een goede balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën en schimmels. Bevat heel veel ingrediënten die candida niet leuk vindt! (merk Dida)
Zink (1x per dag): is nodig bij de opbouw van eiwitten en daarmee deels verantwoordelijk voor de groei en vernieuwing van weefsel. Daarnaast speelt zink een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. Zink is onderdeel van het hormoon insuline en het zorgt er verder voor dat het afweersysteem goed werkt. (merk vitaminhealth)
Chroom (2x per dag): helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren waardoor de trek in zoetigheid afneemt. (merk vitaminhealth)
Vitamine D (1x per dag): belangrijk voor het immuunsysteem, stimuleert de spierfunctie en speelt een rol bij de groei en ontwikkeling van lichaamscellen. Ik slik dit in de winter omdat er dan minder zonlicht is en je via de huid dus minder vitamine D aan kunt maken. (merk vitaminhealth)
Multivitamine (1x per dag): omdat voeding niet meer de hoeveelheid vitaminen bevat die het lichaam nodig heeft. (merk: Solgar en Bonusan)
Astaxanthine (1x per dag): super antioxidant die zelfs de bloed-hersenbarrière kan passeren en dus ook het centraal zenuwstelsel kan beschermen tegen vrije radicalen. (merk vitaminhealth of Solgar)
Daarbij slik ik ook 2x per dag spirulina en chlorella.
Lees vooral ook wat candida is en wat je moet eten om het tegen te gaan.
Benieuwd wat anderen te zeggen hebben over mijn programma’s? Ga dan naar de reviews!